Реклама / Ads
7| 10718 |12.01.2017 НОВИНИ

Т. Стойчев пред Фрог: В МВР има сто процента популизъм и нула професионализъм

.
Тихомир Стойчев
Нищо не е предприето срещу битовата престъпност. Управляващите само си говорят. Реално няма бюджет за това, което се предлага. А извънбюджетни средства няма откъде да дойдат. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на ЦСБОП и експерт по национална сигурност Тихомир Стойчев.
 

Има цикъл за набиране и проучване на тези хора, за които се говори, че ще бъдат привлечени като помощник-охранители по селата. Те най-вероятно преди това са работили в различни структури, някои от които дори престъпни. Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. Любопитно е с какви примамливи условия ще привлекат и задържат бившите служители на МВР и МО?! Как ще стои въпросът с разквартируването? Трябва да се върнем към старата практика, да се използват т. нар. извънщатни служители и нещатни оперативни работници. Тези хора реално биха могли да вършат работа.

 

В момента на всички равнища в МВР липсва професионализъм. Поради това не може да се направи добра организация на работа. В системата дълбоко навлезе политизацията. И това засили чиновничеството. Защото никой, който е свързан с политически централи, не иска да бъде редови служител. Тези хора обикновено се назначават на ръководни длъжности и оттам се увеличава администрацията. 


Няма понятие „битова  престъпност”, управляващите сега си го въведоха. Тя се нарича конвенционална престъпност. Властта правилно се насочва към нея, защото най-чувствително се усеща от хората. Другото е, че тя им „виси” в регистрациите. Има ЗМ- регистър, в който се вписват жалбите на хората, пострадали от престъпления. Полицаите отблъскват една част от пострадалите, за това имаше дори изследвания. В случая говорим за чисто полицейски произвол. Отиваш в районното да се жалваш и там се чудят как да ти кажат, че сам си си виновен, защото не си запазил произшествието, виновен си си, че не си защитил имуществото и т. н. А пък в малките села даже не знаят да ходят в полицейските участъци и районните. Пострадалите просто оставят жалбата си при районния инспектор и тя си седи на село. Служителят повече не я поглежда. Т. е всичко остава без последици. И регистрираната и нерегистрираната престъпност остава ненаказана. Управляващите се насочват към нея, защото това е популистки въпрос. А не искат изобщо да погледнат към организираната престъпност, защото на най-високото ниво там ще се видят политически фигури, допълни той.

 

На въпрос каква е оценката му за работата на МВР през последните две години, той отбеляза: Сто процента популизъм и нула процента професионализъм. Отдавна никой не иска в системата да работят професионалисти. Това е целенасочен процес, който върви от началото на 90-те години. На ръководни постове се назначават послушни кадри. Защо не погледнете колко служители от ГДБОП отидоха да работят във фирмите на КОЙ?! Въпросът е и към държавата-защо такива хора са принудени да слугуват на престъпници?! Те всъщност вече не са и престъпници, защото си изчистиха капитала. Когато говорим за организирана престъпност, трябва да се започне от банките, от източването на ДСК и БНБ, от липсата на контрол върху създадените търговски банки, източените капитали, 33 млрд. лв. отидоха в нищото. Трябва да се стигне и до финансовите пирамиди. Тотална липса на контрол. Тези въпроси някога бяха докладвани на Иван Костов. И нищо не се направи. По отношение на контрабандата, всяка година 4 млрд. лв, вместо в държавата, отиват в джобовете на престъпниците.

 

Начело на МВР трябва да застанат не политически лица, а професионалисти. Това беше една от грешките на прехода. МВР няма бъдеще. След изборите всичко ще се възпроизведе, макар и с нови имена. Кой, Христо Иванов ли, или Николай Бареков ще се бори с корупцията? Лепят си етиките, за да бъдат избрани. Това е истината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6765 |12.01.2017 Р. Миланов пред Фрог: ГДБОП да каже за структури, които влияят на политиката и икономиката . 4| 8773 |11.01.2017 Само във Фрог: Командос от СОБТ стрелял по ром в Ботевград . 1| 3627 |11.01.2017 Мутафчиев поиска полиция пред театрите . 3| 3664 |10.01.2017 Нинова: Предвиждаме създаването на фонд „Индустрия”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads