Реклама / Ads
0| 3698 |12.01.2017 НОВИНИ

Искат уволнение на чиновниците, убили четири кончета

.
От Националната координационна мрежа поискаха незабавното отстраняване на служителите, издали смъртната присъда на здравите четири кончета и две кучета.
 

 На пресконференция от мрежата обявиха, че започват и международна петиция за замразяването на текстове от Закона за ветеринарномедицинската служба - въпросните член 138 и 139, регламентиращи смърт за животни, чиито собственици не са изпълнили някакво административно искане, съобщи Нюз. бг.

 

Поводът за пресконференцията бе евтаназирането на четирите кончета и две кучета от страна на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) край Правец. Случаят се разигра преди Коледа, когато неправителственият сектор се опита да спаси от заколение четири породисти кончета, които бяха обявени в сайта за продажби ОЛХ. От Националната координационна мрежа алармираха, че животните може и да не са евтаназирани, а продадени.

 

Неправителствените организации изтъкнаха, че са постъпили такива сигнали и те провеждали собствено разследване по случая. Дори поискаха да направят ДНК експертиза на праха им, обаче се оказа, че след като бъдат унищожени, прахът им се използвал за цимент.

 

От разследването става ясно, че екарисажът в Шумен потвърждава, че на 29-ти е взел телата на четири кончета и две кучета. Това според неправителствения сектор е нарушение на правата на животните, които били умъртвени, само защото са си позволили да пътуват без документи. Според тях от МЗХ са приели спорни текстове през 2016 г. в Закона за ветеринарната служба, с които обричали на смърт животните за това, че техните собственици са нарушили едно или друго административно правило.

 

Животните тогава пътуваха от Калофер към видинско село, но били спрени в Правец, където било постановено и решението за унищожаването им. Неправителствените организации се жалваха, че не са били уведомени предварително за тези нови текстове. Според независимото разследване на неправителствения сектор административният акт за евтаназиране бил с множество нарушения - нямало дата на издаване, на подписване, нямало адрес точен. Освен това, въпреки че в БАБХ са били предупредени, че животните се транспортират, за да стигнат до новия си собственик, те не реагирали. Самата агенция е нарушила закона, който предвиждал конфискация в полза на държавата или умъртвяване на място.

 

 

За продажбата на кончетата сигнализирало пък 14-годишното момче Георги Биков от Пловдивско. В сайта ОЛХ той видял обявата, че се продават за клане. Момчето нямало възможност само да финансира тази спасителна акция. Затова се ангажират и неправителствени организации.

 

На пресконференцията бизнесдамата Ваня Червенкова обяви, че събира средства за приютите за бездомни животни в сътрудничество с Националната координационна мрежа. Приютите от открит тип били незаконни според решение на Върховния административен съд. За това алармираха неправителствени организации в защита на животните.

 

Приютите от открит тип като този в Горни Богров, който бил общински, продължавали да действат, въпреки че били обявени за незаконни със съдебно решение. Причината е, че съдебното решение не се отнася за заварено положение. В Горни Богров били настанени 1500 бездомни кучета. Мария Харбова от Национална координационна мрежа заяви, че до тях не се дава достъп за контрол от страна на неправителствения сектор.

 

Червенкова пък от своя страна обеща да организира даренията и изказа потреса си от факта, че приютът в Каменар край Варна е отказал да приеме дарението й от вакуумирани храни за премръзващите животинки вътре.

 

"Аз лично ще организирам събирането на страшно много средства, храна, ваксини", ангажира се бизнесдамата. "Аз няма да бъда рекламно лице на никого, аз ще бъда рекламно лице на животните, които имат нужда", допълни още тя. Червенкова не скри разочарованието си от неправителствения сектор, който получавал много средства, но въпреки това животните продължавали да страдат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3583 |12.01.2017 ГЕРБ искат 240 мажоритарни района в страната . 5| 4115 |11.01.2017 Искат отсраняване на Русия от световния спорт . 0| 3733 |10.01.2017 Софийските районни съдии искат подкрепа от страната . 0| 3896 |07.01.2017 Деца пишат на Фандъкова, искат още ваканция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads