Реклама / Ads
2| 5104 |13.01.2017 НОВИНИ

ДСБ: Борисов „приспа” системата за национална сигурност

.
Според ДСБ неадекватните действия на ръководството на МВР са довели до безпрецедентните полицейски протести
Действията на премиера Бойко Борисов „приспаха” системата за национална сигурност и тя е неспособна да долавя сигналите за корупция при „рапзпределяне на порциите”, касаще големите обществени поръчки. Това се казва в оценка на ДСБ за политиката на правителсвото на Борисов в сектор „Обществен ред и сигурност” за периода 2014-2016 г.
 
Според анализа на ДСБ с различните закони, приети от мнозинството в този парламента се закрепи  статуквото в целия сектор за сигурност.

Правителството продължи политиката на хронично недофинансиране на основни звена в сектора и то при все по- влошаващата се регионална среда за сигурност и негативната динамика на външните и вътрешни заплахи. Като резултат се оформи сериозен кадрови недокомплект (в повечето структури около 40%) и технологичен дефицит.

Премиера Борисов изолира ресорните министри от вземането на конкретни кадрови и оперативни решения и с явни и задкулисни действия, пое лично на ръчно управление важни структури от сектора. Като последица се оформи специфична политика на „кадрова търговия“ със свързани с него олигархични среди, пишат от ДСБ.
Според хората на Радан Кънев Борисов е отказал да извърши необходимите кадрови и структурни промени, като запази на висши ръководни длъжности компрометирани длъжностни лица от управлението на кабинета Орешарски, обслужващи интересите на големи играчи от сивата икономика.

През периода се наблюдаваше осезаема липса на реални и видими действия от специалните служби на държавата за противодействие срещу агресивни активни мероприятия на чужди специални служби на българска територия.

Според ДСБ в системата за сигурност е отсъствала воля за пресичане, разкриване и наказване на организираната каналджийска дейност през границата. А корупционните вериги на каналджийте са осигурили сериозни доходи на части от организираната престъпност и създадоха среда за деморализация на служителите по опазване на границите.

Премиерът, след отстраняването на министър Вучков, осъществяваше контрол над МВР, противопоставяйки министъра на вътрешните работи и председателя на ресорната парламентарна комисия.


Поради липса на управленски капацитет в МВР за адекватно разпределение на полицейските сили в зависимост от динамиката на оперативната обстановка, се задълбочи хроничния проблем с непокриването на малките населени места с полиция.

Правителството, паради зависимости, отказа да води битка с корупцията по високите етажи на властта. Върнатата в МВР Главна дирекция за борба с организираната престъпност не заработи адекватно за противодействие на тази най-голяма заплаха за вътрешната сигурност на страната, се казва още в анализа на ДСБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3853 |12.01.2017 Добрев: Има дисбаланс в системата между потреблението и производството на ток . 1| 5438 |11.01.2017 Снегорин прави партина до полицията, Борисов дава първите патрулки за селата . 4| 4774 |11.01.2017 Нинова: Управлението на Борисов – 2 загубени години за България . 3| 5807 |10.01.2017 Борисов ”командва снега” в Агенция ”Пътна инфраструктура”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads