Реклама / Ads
3| 14221 |13.01.2017 НОВИНИ

Как депутатите „взеха хляба” на бъдещ премиер и една миска

.
Огнян Герджиков и Антония Петрова-Тоца
Добра новина за всички потребители - Народното събрание прие окончателно ключови промени в Гражданския процесуален кодекс (ГКП), с които се изключват потребителските спорове от обхвата на арбитража. ”От следващата седмица, след обнародването на промените, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето”, каза вчера в кулоарите на парламента омбудсманът Мая Манолова.
 
Радостните възгласи от вчера не спират. Фрогнюз реши да провери кои са арбитрите и посредниците в обругаваните арбитражни съдилища. Оказа се, че депутатите вчера са „взели хляба” на прелюбопитни юристи и даже на спрягания за бъдещ служебен премиер проф. Огнян Герджиков, сина му и Мис България 2009 Антония Петрова, известна още като Тоца.

Най-мощно юридико-политическо люби  съставлява Арбитражният съд към Българската стопанска камара. Там арбитри са проф. Герджиков, бивш шеф на парламента при уплавлението на НДСВ 2001-2005 г., тогавашната му заместничка Камелия Касабова от НДСВ, която е и председател на помирителната комисия по платежни спорове при БНБ, Анелия Мингова, депутат два мандата в Народното събрание от „царската партия”, шеф на правната комисия и шеф на ПГ на НДСВ и предствавляваща ВСС 2007-2012 г. Сред арбитрите на съда на БСК са още бившият правосъден министър в правителството на Симеон Сакскобурготски Антон Станков, заместник-министърът му тогава Севдалин Божиков, бившият депутат и областен управител на Варна от НДСВ Яни Янев, Нина Чилова, депутат от царската партия и министър на културата, и Тоньо Железчев, бивш зам. -министър на вътрешните работи при Сакскобурготски.

 

„Лявата” вълна в Арбитража на БСК се води от Васил Мръчков, последният комунистически главен прокурор до 1989 г, член на ЦК на БКП от 1988 г. През 2004 г. с Мръчков стана голям скандал, след като бе предложен за орден „Стара планина” от Огнян Герджиков. Президентът Първанов подписа указа за Мръчков, но срещу него скочиха от ДПС, които го обвиниха, че е основен организатор на „Възродителния процес”. Лично Ахмед Доган заплаши, че ще върне своя орден „Стара планина”. Така Първанов смени указа и награди Мръчков само с орден „Кирил и Методий”.

 

В арбитража е още и  Пенчо Пенев, бивш министър на правосъдието, а по-късно и на вътрешните работи в правителството на Андрей Луканов през 1990 г. Член на ВС на БСП, член на Конституционния съд. Сред арбитрите на БСК са още Татяна Дончева, адвокатът Явор Нотев, който е депутат от „Атака” и кандидат за вицепрезидент на последните избори, както и шефката на организацията БОРКОР  Елеонора Николова.

Семейството на бъдещия служебен премиер проф. Герджиков е застъпено и в друг арбитражен съд. Синът на професора Светослав Огнянов Герджиков е член на арбитратражния съд към Българската асоциация на микропредприятията. Както казваше един бивш транспортен министър, чийто син управляваше маршрутките в София: Като съм обущар-синът ми какъв да е?

 

Миската Антония Петрова е член пък на Арбитражния съд към Европейската юридическа палата. Петрова е юристконсулт и управител на фирмата за юридически, финансови и икономически консултации „Инвестмънт енд Файненшъл Кънсълтънтс“.

Двама „герои” на Фрог нюз от публикациите за безобразията с фалшиви оценки  в Юридическия факултет  на Софийския университет „Св. Климент Охридски” също са членове на арбитражни съдилища. Проф. Сашо Пенов, декан на ЮФ и заместникът му Иван Русчев са „колеги” на Антония Петрова в съда към Европейската юрдическа палата. Пенов беше шеф на правния съвет към президента Първанов, отстранен след скандала „Мишо Бирата”. Той оглавяваше Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания в периода 2002-2008 г. Заместникът му в ЮФ Иван Русчев  се е „изхитрил” да бъде член и на арбитражния съд на БСК.

 

Новоизлюпеният партиец Кристиян Таков, учредител на партията „Да, България” , отявлен борец срещу корупцията, доктор по право и преподавател в ЮФ на СУ пък е председател на Арбитражния съд към Българската Търговско-промишлена палата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4001 |10.01.2017 Депутатите отказаха да обсъждат референдума . 0| 3714 |10.01.2017 Депутатите решават съдбата на референдума . 1| 4318 |09.01.2017 Омбудсманът: След референдума депутатите са длъжни да променят Изборния кодекс . 0| 3899 |05.01.2017 Депутатите профукаха милиони, за да пътуват със служебните си коли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads