Реклама / Ads
15| 11346 |15.01.2017 ПОЛИТИКА

Полша: Съветските и американските танкове...

.
US танковете се радват на голям интерес...
Преживяваме историческо събитие – идването на американски военни и танкове на наша територия. Това ни прави по-спокойни при евентуална военна интервенция от страна на Русия.
 
Думите са на Томислав Дано, жител на град Жаган, където се появиха първите американски танкове. Посрещнаха ги тържествено премиерът на Полша Беата Шидло, министърът на отбраната Антони Мачеревич и посланикът на САЩ във Варшава Пол Джонс. Имаше цветя, дори сълзи от вълнение. Военният министър припомни думите на загиналия в самолетна катастрофа до Смоленск президент Лех Качински: „Трябва да се противпоставим на агресивната политика на Русия”. Затова днес вие, американските военни, сте тук, допълни Мачеревич. Руската агенция РИА Новости публикува цялото му слово, което предизвика остри реакции в Русия.

 

Десетилетия наред съветски воини и техника пазеха Полша като член на Варшавския договор. Тогава поляците ни благодаряха и пак се просълзяваха, коментира запасния полк. Юрий Светович, който е служил в съветския контигент в Полша преди повече от 23 години.

 

Американските военни пристигнаха в Полша за участие в ученията „Атлантическа решимост”. Целта – официално - е да се обезпечи сигурност в региона и да се покаже на Русия, че НАТО няма да допусне никакви провокационни действия в тази част на Европа, най-вече в Украйна. Бригадата наброява 3,5 хиляди бойци, 87 танка, 18 самоходни гаубици Баладин и над 400 бронирани автомобила Humwee, както и 400 БМП Bradley.

 

Провокацията е от страна на Запада, а не от наша. Ние реагираме, защото се трупат войски на границата ни. Всяка нормална държава ще постъпи по този начин – заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, известен още като „гласът на Путин”. Според него „увеличаването на напрежението е напълно излишно, още повече, че става дума за страна (Украйна), която дори не е част от Европа”.

 

Американците ще останат в Полша 9 месеца. До последно операцията бе поставяна под въпрос, тъй като новоизбраният президент Доналд Тръмп изразяваше съмнение дали е необходима точно в този момент.

 

Чужди танкове са влизали в Полша и са били посрещани като агресори. Това са германските на 1 септември 1939 г. и съветските – на 17 септември 1939 г. Това бе окупация, припомня Марек Завадка, директор на Културния център „Замъкът на хълма” в Любин. Съветската окупация продължи от 1939 до 1993 г. Чудовищна лъжа е съветската версия от онова време, че техните танкове са „донесли освобождение”. Да, но донесоха на щиковете и оръдията не свободни идеи, а идеите на комунистическия режим, унищожавайки полските традиции. Укрепваха тази власт „борейки се с контререволюционните нелегали” чрез НКВД, Корпуса за вътрешна безопасност, извършвайки убийства и унищожавайки всеки опит за съпротива срещу болшевизма. Оттук съветските ракети трябваше да нанесат изпреварващ ядрен удар срещу Холандия и Дания, което Москва наричаше „стратегически мирни интереси”.

 

Повечето поляци смятат, че присъствието на американски войски в Полша е нормално, тъй като страната е член на НАТО и става дума за партньорски отношения, сочат социологически проучвания през миналата седмица.

 

Петър Донев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2990 |18.03.2024 Политологът Св. Малинов: Недостойно поведение на ГЕРБ, правят внушения, а не се договарят . 3| 3658 |17.03.2024 Илиян Василев: "Южен поток" фалира заради неуправляемия политически риск от близък бизнес с Русия . 17| 3590 |16.03.2024 Мастило в урната, горящи бюлетини и коктейл "Молотов" - изборите на Путин срещнаха пречка /видео/ . 8| 3595 |15.03.2024 Настимир Ананиев: Вярно ли е, че са изтрити телефоните на Мартин Божанов, иззети от местопрестъплението?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads