Реклама / Ads
2| 10780 |16.01.2017 ЪNDERGROUND

Свидетелят срещу КТБ Бисер Лазов влиза в съда за клевети

.
Бисер Лазов в добро настроение след поредния заграбен актив на КТБ...
Укриваният от дълго време специален свидетел на прокуратурата по делото срещу КТБ Бисер Лазов излиза на сцената. ”Тайното оръжие” ще трябва да покаже дали заслужава Оскар за ролята си на предател или има вякакво оправдание за досегашните обвинения срещу своя дългогодишен работодател и благодетел Цветан Василев.
 
На 16 януари, вторник, от 15,00 часа в открито заседание на Софийски районен съд, ул. „Драган Цанков“ № 6, ще се гледа делото за клевета заведено от Цветан Василев срещу основния свидетел Бисер Лазов и няколко негови приближени - Албена Андреева, Венета Николова, Емил Галов, Теодора Танева, Тихомир Иванов.

В началото на годината източници от Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ - ръководена от Пламен Георгиев, бивш прокурор, който се смята за лично назначение на Бойко Борисов заради заслугите му по покриване на скандала „Ало, Ваньо” и Мишо Бирата) разкриха пред Пеевския в-к „Монитор“ поредния случай със заграбен актив на КТБ АД, който по очевидни причини приписаха на Цветан Василев. Става дума за сделката с гръцкия корабен агент HellenicRegister of Shipping. Всъщност грабежа е пореден от списъка на извършени от основния свидетел Бисер Лазов, подпомогнат от приближени до него лица.

 

Тук е "полето" за действие на HellenicRegister of Shipping“...

 

През декември 2013 г. мажоритарен собственик на HellenicRegister of Shipping“ става дружеството „Евробилд Проект“. Според документите, които се твърди, че са представени от КОНПИ, инвестицията  за целта е 5 млн. лева, срещу които са придобити  85% от дружеството. Как това е останало скрито за прокуратурата, всеки може да се досети. HellenicRegister of Shipping“  е в световния топ 10 на корабните агенти, като има офиси в 5 държави и правото да сертифицира десетки кораби, в това число и такива от американския търговски флот. Предприятието е стратегическо, но вероятно заради кризата в Гърция е придобито със сравнително скромна инвестиция.  През декември 2013 г. е подписано рамково споразумение, че ще придобие 85% от акциите на фирмата, като участва в увеличение на капитала й със 700 000 евро. Решението за тези действия е взето през август. С две платежни, едното за 105 000 и за 595 000 евро се извършват депозита за участие в увеличението и се завършва финансовата операция по придобиването на мажоритарния дял от корабния агент. Със споразумението върви и задължение да бъде отпуснат и кредит от 1 800 000 евро, които са преведени на „Hellenic“ в края на февруари 2014 г. Срещу заема, отпуснат от КТБ АД на „Евробилд Проект“ гръцкия корабен агент ипотекира цялото си имущество в полза на заемодателя.
 

След затварянето на банката на 20 юни 2014 г. „Евробилд Проект“  обаче остава под контрола на главния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов чрез довереното му лице Юлия Илиева. Собственик на капитала е „Юлинор“ ЕООД. Така „Евробилд Проект” ЕООД се превръща в неизряден длъжник към КТБ АД със дългове в размер на 7 млн. лева. Самата Юлия Илиева също е активен свидетел на прокуратурата по „делото КТБ“. Ето какви действия е предприела тя за да бъде измъкнат актива под носа на квесторите относно активите на HellenicRegister of Shipping“.

 

/Документа –пдф/

 

Защо този документ не е открит нито от синдиците на банката, нито от КОНПИ е пълна мистерия. От него е видно, че заграбването на апетитния актив се е случило със знанието и без каквито и да било предприети действия още по времето на квестурата в банката. Безчет на брой са вече публикациите за действията на Бисер Лазов чрез дружеството му „Евробилд 2003“ ЕАД.
 

От КОНПИ  били категорични, че акциите, които според тях са собственост на  Василев в „Hellenic“ подлежат на конфискация в полза на държавата, защото покупката им е финансирана от КТБ.  Е да, но от документа става ясно, че акциите отдавна не са на Василев и с тях се разпорежда Бисер Лазов.
 

От КОНПИ са заявили още, че за целта са предприети действия за запор върху дяловете, но те засега не са дали резултат, тъй като според гръцкото законодателство съобщението за възбрана трябва да бъде връчено лично на собственика. Според тях собственика е Василев, но според Търговския регистър собственикът е друг.  Защо не са го открили, след като информацията в регистъра е публична е поредната мистерия около действията на Пламен Георгиев.

 

/търговски регистър/

 

Любопитно е да се научи, че КОНПИ използва за източник на „разследванията“ си официални съобщения на сайта на дружеството, на което търси собственика. От там те са научили, че след затварянето на банката, т.е. след като с „ЕвробилдПроект“ се разпорежда основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, чрез довереното си лице Юлия Илиева, само за две години са извършени две увеличения на капитала, а ръководството на фирмата е сменено ПЕТ пъти от общото събрание на акционерите.

Всичко това е направено единствено с цел да се покрият следите между финансирането от КТБ и закупения мажоритарен дял в корабния агент и други заграбени активи. Направено е без каквито и да било действия от страна на квестори, синдици, Прокуратура, Фонда за гарантиране на влоговете, министъра в оставка Горанов. Класически чадър над действията на защитения свидетел Лазов, които напомнят мафиотския модел за заграбване на бизнес и активи. КОНПИ разкриват още, че през септември 2015 г. гръцка юридическа кантора записва в портфолиото си, че е съдействала за покупко-продажбата на мажоритарния пакет акции на фирмата, но кой е новият купувач отново е мистерия.
 

В края на ноември  2016 г. ентусиазирано беше представена информация, че синдиците на КТБ са сигнализирали премиера в оставка Бойко Борисов, прокуратурата и МВР че неизрядни кредито получатели разпродават активи на банката. Във Фрог Нюз единствени си направихме труда да проверим обявените от синдиците компании и се оказа, че те не са свързани с Цветан Василев, както твърдят синдиците, а с основния свидетел на Прокуратурата срещу Василев  Бисер Лазов.
 

Публикацията ни може да видите тук: 
 

Това е поредната кражба на актив от кредитополучател на банката. Поредният контролиран и извършен с протекции грабеж  на Бисер Лазов. За някои от другите му грабежи излязоха в публичното пространство подробни схеми дори, но пак без реакция на съответните институции.
 

От „Евробилд Проект“ ЕООД  Бисер Лазов, чрез Юлия Илиева и Симеон Симов отмъкна още множество активи, но публикациите за умишленото бездействие на квесторите и синдиците на КТБ остават незабелязани от съответните органи.
 

В края на 2014 г. дружество продаде свои имоти в София на общата пазарна стойност надхвърляща 1 000 000 лева. Няколко месеца след продажбата на имотите в София Илиева продава дяловете си в „Юлинор“ ЕООД на сръбската фирма „Ботса“ ООД. Тогава на нейно място като управител е поставен Симеон Лозанов Симов отново от бандата на Лазов.
 

Бисер Лазов използва Симеон Симов за кражбата на 120 дка във Велинград.

„Евробилд Проект” ЕООД продава свое вземане от предишния собственик на имота, за да може този имот да бъде придобит от собственото на Лазов „Интер ФинансИнвест” ООД. Синдиците, които би трябвало да вдигнат моментално шум за криминалните действия, отново мълчат. Спомняме си вълнението, с което премиерът Борисов обещаваше как именно синдиците ще контролират спазването на закона, а се получи тъкмо обратното. Означава ли това, че разпореждането за тяхното бездействие идва от най-високо място в управлението на страната и прокуратурата?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4350 |15.01.2017 НАТО разположи 3500 us-военни в Полша срещу Русия . 1| 4351 |12.01.2017 Американското разузнаване: Слуховете срещу Тръмп вредят на националната сигурност . 0| 3882 |11.01.2017 Глоби и вземане на книжка за навлизане в затворен път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads