Реклама / Ads
2| 5349 |16.01.2017 АКТУАЛНО

Р. Гълъбинов за Фрог: Чужди кредитори дават пари за санирането, ние им плащаме

.
Румен Гълъбинов
Безплатното саниране не е безплатно. Това е проект финансиран от държавната Българска банка за развитие (ББР), чрез държавно гарантиран заем. Ако санирането се плаща само през бюджета, това е доста сериозен разход, като данъчните приходи ще върнат не повече от 20% от стойността на проектите. Не могат да се ползват пари по линия на еврофондовете, предоставени от ЕС до 2020 г. Така че така нареченото безплатно саниране може да разчита главно на национално бюджетно финансиране чрез държавни дългове. Това заяви в интервю за Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.
 

Всъщност програмата, която вече се изпълнява се финансира основно от данъкоплатеца, който не знае, че финансира "безплатно" саниране. Не знае и че сумата вече е умножена по две - от 1 милиард лева бе увеличена на 2 милиарда лева. Първо ББР се финансира от чужбина чрез държавна гаранция, после ББР отпуска финансиране на жилищните блокове, а накрая се активира държавната гаранция и данъкоплатците плащат на ББР, която връща ресурса на чуждите кредитори. Видно е, че държавата плаща изцяло за санирането, като ББР е просто разпределител на парите, които после данъкоплатците връщат. Така българските данъкоплатци финансират една програма, която е уж извън бюджетните разходи, но през ББР това са пак държавни пари. Единствените печеливши са строителните фирми-изпълнителки за сметка на всички нас, които ни карат да вярваме в безплатния обяд на тази програма. Такова нещо като безплатен обяд, даден от държавата, няма. Във всеки случай няма нищо общо и с енергийната ефективност.

 

Естествено е, че строителните фирми-изпълнители са близки до управляващите и не са случайни. Злоупотреби има, раздуват се цените, използват се материали с по-ниско качетство, пести се и от тях, както и изпълнението е “колкото да се не разпадне веднага”. Корупцията е налице, защото фирмите, които извършват санирането на сградите, са избрани не по качеството на тяхната работа, а по това колко рушвет са дали под масата на съответните чиновници. Безплатното саниране не е нищо повече от поредния държавен разход с парите на българските данъкоплатци.

 

Вижте какво още каза финансистът Румен Гълъбинов в рубриката Интервю на 18 януари.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 16569 |15.01.2017 Първо във ФРОГ: Ген. Стефан Янев ще е военен министър . 3| 7616 |12.01.2017 А. Славчев за Фрог: Държавата е харизана на олигархията, щом банките са над нея . 7| 10709 |12.01.2017 Т. Стойчев пред Фрог: В МВР има сто процента популизъм и нула професионализъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads