Реклама / Ads
6| 9237 |16.01.2017 ПОЛИТИКА

Управлението на Обама – дълг, неравенство и безработица (Графики)

.
”Постиженията” в управлението на Обама
САЩ сега е по-добро и по-сигурно място за живеене, отколкото преди нашето управление. Това заяви президентът Барак Обама преди дни в прощалната си реч като американски държавен глава в родния си град Чикаго. Като свои успехи Обама посочи създаването на работни места и възраждането на автомобилната индустрия.
 

Неточностите в политическите речи обаче не са патент на българските политици, затова и следва да погледнем обективните статистики, за да си потвърдим думите на Обама. А те сочат тенденция, напълно противоположна на твърденията на американския президент.

 

В представените по-горе девет графики се доказва недвусмислено, че в осемгодишното си управление администрацията на Обама се е провалила в много основните си предизборни общения.

 

Обещание 1: Ще съкратим дълга наполовина; Резултат: Увеличава го двойно

 

„Ще съкратим наполовина федералния дълг до средата на първия ни мандат”. Думите са на Обама по време на встъпването му в длъжност през 2008 г.

 

 

 

Осем години по-късно дългът на САЩ е нараснал главоломно, като Барак Обама е добавил 9 трилиона долара само по време на своето управление.

 

Обещание 2: Ще елиминираме расовото неравенство; Резултат: Неравенството на чернокожите ескалира

 

Едно от основните обещания на Барак Обама през 2008 г. бе за абсолютно елиминиране на расовото неравенство. Като първия чернокож президент на САЩ, на плещите му легна отговорността за интегриране на огромния брой афроамериканци, чиито стандарт на живот и ниво на интеграция остава ниско в Америка.

 

Въпреки властта си обаче, за осем години Обама не успява да изпълни обещанието. Дори напротив. От представената горе графика ясно личи, че неравенството на чернокожите в САЩ ескалира до нива, много по-високи от предишните осем години управление на републиканците.

 

Обещание 3: Намаляване на безработицата до 5%; Резултат: 95 млн. американци са извън трудовия пазар

 

Едно от уж изпълнените обещания на Обама за осемте години управление е намаляване на безработицата до рекордни нива. При встъпването си в длъжност той обеща 5% безработица и днес защитниците на управлението му твърдят, че това е осъществено.

 

Истината обаче е по-различна. Според официални доклади на американските власти от ноември 95.6 млн. американски работници вече не са работна сила. Те не са безработни, тъй като не са регистрирани като такива. Но не са и в работния сектор. Само от октомври до ноември броят на тези хора нараства с близо половин милион души.

 

Нивото на безработицата в САЩ и тежкото икономическо положение след управлението на Обама се доказва и от други официални данни. През 2009 г. хората, възползващи се от хранителни помощи в САЩ са 33.4 млн. души. За осем години се отбелязва скок от 32% и днес те са 44.2 млн. души. Това са хора, които разчитат на държавна помощ, за да се изхранват.

 

Според доклад на Bankrate приблизително 60% от американците днес не разполагат с почти никакви спестявания. 6 от всеки 10 американски граждани не биха могли да покрият непредвиден разход от 500 или 1000$.

 

Същевременно много от тези хора са задлъжнели със заеми, което се доказва и от горепоместената графика. Там е видно, че по време на управлението на Обама размерът на студентските заеми расте балонообразно, а по различни данни задлъжнялостта на студентите в САЩ е около 1.3 трилиона долара.

 

В осемгодишния си мандат като президент Обама не спази още много от дадените през 2008 г. обещания, включително и външнополитически, като това за прекратяване на войната в Ирак. Други пък президентът успя да изпълни. Дали обаче САЩ е по-добро място за живеене, отколкото през 2008 г., всеки може да прецени на базата на официалните данни, а не на политически речи.

 

Михаил Кръстев, Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3951 |15.01.2017 Москов: Не се срамувам от управлението на РБ с ГЕРБ . 0| 3745 |12.01.2017 Обама изпрати войски и танкове в Полша . 0| 4287 |11.01.2017 Вацев: Обама е причина за три световни катастрофи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads