Реклама / Ads
8| 11860 |16.01.2017 ГЛАСЪТ

Прав е Горанов - по-добре избори до дупка!

.
Гуру и ученик...
Финансовият министър в оставка Владислав Горанов рядко се изказва по политически теми. Пази се и има защо. Най-рядко говори за корупция – също парлива тема за него. Бяга надалеч. За Пеевски говори с фалшива усмивка и естествено никой не му вярва, че не се виждат и не си говорят.
 
Горанов знае, че всички знаят, но не му пука. Досега нямаше защо. Не, че вече има, но все пак ситуацията се е променила – поне външно. А почне ли да се пропуква фасадата на една крепост, до падането й остават броени часове, казвали датчаните, нахлуващи в Британия. Било е някога, но заключението важи още. Пропука се Борисовата крепост на президентските избори и вече трудно ще спре процеса. Горанов обаче вярва, че е влиятелен и мъдър достатъчно (дипломата от Адамовския период на Икономическия в Свищов дава крилаа...), за да повлияе на Съдбата, както му се е струвало, че го прави досега.

На някъкав форум по финансов инженеринг той заявил, че е по-добре да има избори ”до дупка”, отколкото безпринципни коалиции, които раждат слаба и лесна за манипулиране изпълнителна власт.

 

Няма как да не се съглася с Горанов. Безпринципните задкулисни отношения на неговия гуру с ДПС и Делян Пеевски, наистина превърнаха коалицията на досегашното управление в лесно манипулируема от мафията. Горанов знае най-добре. Бил е сред зидарите, както се казва. Дори лично участва в „раздаването” на милиони наляво и надясно от гуруто, кимайки важно като ключодържател на сандъка със съкровището – разбирай бюджета. Те така се и отнасяха към него – като пирати с чужд кораб...

 

Горанов знае много повече. Например защо Националната агенция по приходите не провери нито един сигнал за съмнителни сделки и участници в тях по заграбване на активи от разбитата от мафията КТБ. Знае, защото той ръководи и отговаря за НАП.

 

Една бърза ревизия на НАП ще покаже, че са преследвани опоненти на властта, но не и чисто криминални фирми и техните собственици. Нито Пеевските медии, строителни консорциуми, хазартния бизнес, разпространителски фирми, стъкларския завод „Рубин” в Плевен, Булгартабак, Техномаркет и пр. Също и фирмите, свързвани със знакови депутати от ДПС. И това ако не е коалиция по интереси – здраве му кажи.

 

На всяка форма на съдружие и собственост съответства съответен морал. Казал го е Маркс. Дали Горанов е млад марксист, съдете по отговора му на въпроса, дали е възможно партньорство с БСП. Горанов: Подобни политически "франкенщайн коалиции" нямат място в живота. Не виждам политическа рационалност в съществуването им.

 

Горанов проблем с морала няма, ще обясни и тази коалиция, когато му дойде времето. Ако е министър – ще е принципна. Ако не е – бягайте да бягаме... Е, СПА центърът в х-л „Берлин” все ще го приюти.

 

Горанов казал още нещо много важно на тази конференция. Според него, за да има стабилно управление, е нужна доктрина, около която да се обединят политическите субекти. Най-сетне тайната на стабилността на досегашното управление е разкрита: доктрина. Доктрината на модела #Кой. Тя не само обедини около себе си знакови лица и кръгове, но и изповядва еднакви виждания за обществените поръчки – оттам и за икономиката, за европарите – оттам и за външната политика, за лицемерието пред избирателите – оттам и как се печелят избори с милиони от контрабанда и трафик и т.н. и т.н.

 

Очевидно Горанов се готви за политик. Беше депутат – напусна заради малкото пари и възможности. Друг бил неговият хоризонт. Стана министър – Борисов подаде оставка. Засега само дружбата му с Пеевски го държи в желана орбита. Поне така мислят политическите астролози. Балзак има чудесна шега по темата: Как да откажеш на човек, който държи торбичка със злато в ръце?! От друга страна да не забравяме и възклицанието на баронесата от „Граф Монте Кристо”: Да притежаваш милиони и да не си достатъчно информиран...

 

Да, това е непростимо. Но пък затова са изненадите.

 

Затова още веднъж е прав Горанов, заявявайки, че коалиция на ГЕРБ с ДПС не стои на дневен ред. За отделни лица обаче не споменава нищо. Защо да бъркаме дружба и бизнес с коалиция.

 

Така че, ако не сте разбрали, Горанов смята заедно с ГЕРБ пак да управлява. Както досега.

 

Наистина забележителна политическа кариера се очертава пред Горанов. Научил е най-важното: да говори едно, да мисли съвсем друго, а да се разбира трето.

 

Като граждани, закопняли за глътка нормален живот, смятаме, че при тази перспектива наистина е по-добре избори до дупка.

 

И Горанов, ако вашите са давали пари да се изучиш в Свищовския, да си ги искат...

 

Борис Петков


П.П. На повечето снимки Владислав Горанов държи дясната си ръка така, че на преден план да се вижда часовникът му. Не е случайно.


Дълго време финансовият министър на Борисов живее в луксозния затворен комплекс на олигарха Кирил Домусчиев. Любопитно срещу какъв наем или срещу какво. Подобно нещо се  счита за конфликт на интереси дори в Лесото...


Номерът с часовника обаче е много любопитен и е знак за нещо, за което средите на т.нар. елит и мафията имат свои дефиниции. Ще стане дума за тях. Близо е до първенющина и избиване на комплекси. Нещо като разстоянието от Долни Дъбник до Плевен, а оттам до японския град Сапоро...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 28456 |18.10.2016 По-добре в подземията на „Лубянка”... . 20| 7767 |19.02.2016 По-добре да спират съмнителните поръчки, отколкото да ги дават . 18| 13736 |30.12.2015 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе, г-н Горанов!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads