Реклама / Ads
12| 16588 |16.01.2017 ЪNDERGROUND

Свидетели уличиха Бисер Лазов и Ко в грандиозни далавери с активи на КТБ

.
Бисер Лазов
Трима свидетели разказаха подробно днес в залата на Софийския районен съд за източването на милиони от активите на КТБ след затваряне на банката от страна на Бисер Лазов, специален свидетел на прокуратурата и неговите приближени - Албена Андреева, Венета Николова, Емил Галов, Теодора Танева и Тихомир Иванов. Шестимата са обвиняеми по дело за клевета, заведено от Цветан Василев.
 
Нито един от тях обаче нямаше смелостта да се яви в съдебна зала, като и шестимата бяха предствлявани от двама адвокати.  Съдът прие като необосновани исканията на защитата на Лазов и Ко процесът да се прекрати заради делото в Специализираната прокуратура за източването на КТБ, в което те са свидетели, а Цветан Василев обвиняем. И така бе даден ход на процеса.

„Наблюдавахме 33 фирми, наречени по-късно „кухи пирамиди”, които са получили над 1 млрд. лв кредити от КТБ. Това стана чрез Търговския регистър след затварянето на банката. Тези дружества бяха с реални активи и дейност, като бяха прехвърлили акциите си на фирма-майка. По-късно се оказа, че техните активи за над 100 млн. лв.  се разпродадоха от Лазов и сие”, заяви в съда Вера Ахундова от сдружението "Ние, гражданите", което обединява вложители в КТБ.

 

Ахундова разказа пред съда, че сдружението е алармирало за далаверите на Лазов и Ко  главния прокурор,  НАП,  Министерство на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете. Но до момента отговори не са получили. В прокуратурата е образувно досъдебно производство срещу квестори и синдици на КТБ, но каква е съдбата му към момента не зная, обясни Ахундова.

 

Адвокат Мартин Апостолов пък разказа пред магистратите, че малко след затваряне на банката в офисите на бул. „Цар Борис III” №159, където се е намирала и неговата кантора, е било предлагано за подпис писмото срещу Цветан Василев от Бисер Лазов,  Албена Андреева, Венета Николова, Емил Галов, Теодора Танева и Тихомир Иванов. Били са принуждавани фирми и служителите им да го подписват, но след консултация с него повечето са отказали.„Подписаха го май седем-осем души”, спомни си адвокат Апостолов. Той е бил член на съвета на директорите на фирма ТЦИМЕ.

 

„Веднага след като подписа писмото срещу Василев, заплатата на изпълнителния директор на ТЦИМЕ Теодора Танева бе увеличена. Тя започна да се разпорежда с активите на фирмата, извършваше прехвърляния на пари и имущество. Въпреки, че УС на ТЦИЕМЕ реши да я освободи от длъжността и да назначи друг изпълнителен директор, Танева отказа и атакува решението ни  в съда”, обясни адвокат Апостолов.

 

Той обясни и схемите как фирми кредитополучатели от КТБ се оказали по-късно в ръцете на Бисер Лазов и след източването им са обявени в несъстоятелност.

 

Според свидетеля от фирма „Евобилд 2003 ", с управител Тихомир Иванов, са източени над 60 млн. лв, когато е преминала в ръцете на Бисер Лазов. След източването фирмата е обявена в несъстоятелност.

 

По разказа в съдебна зала на Апостолов същото се е случило с някои от големите кредитополучатели като  „Дювал 59”и  „Финансово консултиране”, управлявани от Емил Галов и Албена Андреева, като истински собственик зад тях е бил Бисер Лазов, според справките в Търговския реистър.

 

Апостолов разказа как от една от фирмите „Кимира” са изтеглени в брой над 180 000 лв. и преведени на „Финансово консултиране” на Андреева и Лазов.

 

„Лазов бе консултант на КТБ по договор и ние често, по три пъти седмично, обсъждахме с него предложенията му за проекти за финансиране от банката. Никога Цветан Василев, като председател на Надзорния съвет на КТБ, не е разпореждал на кого да се отпусне кредит”, заяви пред магистраритите третият свидетел Георги Зяпков, шеф на отдел „Кредитиране” в КТБ. Той описа как след като е отстранен от банката на 25 юни 2014 г., е проследявал прехвърлянето на активи от фирми кредитополучатели и техни имоти в Бяла, Велинград и на други места са били разпродавани. Но парите не са отивали за обслужване на кредити, а към кръга Лазов и Ко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9027 |29.12.2016 Октай пред Фрог: Бисеров става посредник между ДПС и СДС за влизане във властта . 8| 5833 |29.12.2016 Ст. Делийски за Фрог: Бисеров не е индивидуална девиация, много са като него . 6| 6226 |23.12.2016 Комедия: Невинният Бисеров се връща в ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads