Реклама / Ads
4| 3866 |17.01.2017 НОВИНИ

Плевнелиев: Ако предадем интеграцията с ЕС, предаваме националния интерес

.
Росен Плевнелиев
”Който постави под въпрос европейската перспектива, намали скоростта и степента на интеграция на България с ЕС и демократичния свят, който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес”, добави държавният глава с изтичащ мандат. Това каза президентът Росен Плевнелиев на срещата с бизнеса.
 
Голямата заплаха пред България е да се самоизолира при очаквания възход на популисти и националисти на предстоящите избори. Това обясни президентът Росен Плевнелиев на годишната среща на бизнеса с правителството в столичния хотел "Балкан".

Според него самомаргинализацията щяла да мине под мотото "вижте колко е несигурно в Европейския съюз (ЕС)! Ние ли ще го оправим? Дайте да не се караме с Путин, с Тръмп, с Меркел, дайте да си живуркаме в ъгъла на историята и на Балканите и да си гледаме българското". Плевнелиев е категоричен, че това крие опасност страната ни да пропусне момента, в който в ЕС ще дойде нова интеграционна вълна.

"Който постави под въпрос европейската перспектива, намали скоростта и степента на интеграция на България с ЕС и демократичния свят, който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес", добави държавният глава с изтичащ мандат.

Според него България трябва да продължи да бъде проевропейска сила на Балканите. "Светът е голям и широк, но спасението понякога дебне в ъгъла на собствената ти къща. Регионът има голям потенциал. Ние сме сила, ние сме фактор, ние искаме да бъдем приятел", заяви Плевнелиев.

Президентът говори и за съдебната реформа. "Виждаме сблъсъка между олигархичния модел на икономика и истинското предприемачество. Факт е, че има сблъсък между изграденото с мисъл за следващото поколение и сенчестите структури, които са изградени с помощта на силови методи. Това е кауза за всички нас - реформата в съдебната система трябва да се ускори", заяви Плевнелиев

Според него в тази област остава още много работа. Държавният глава подчерта, че борбата с корупцията трябва да бъде истински приоритет и че от всеки зависи идходът от тази битка - да не взема, но и да не дава подкупи. "Ние не искаме да живеем в страна, в която задкулисието фалира банки и регионални сили упражняват хибридна война. Ние искаме една сигурна България, която да е регионален, политически и икономически лидер и достоен член на ЕС", каза още президентът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4745 |11.01.2017 Плевнелиев: Незаконната анексия на Крим от Русия е заплаха за мира . 2| 4089 |10.01.2017 Плевнелиев: Истинската сила на държавата е в образованите млади хора . 4| 4752 |01.01.2017 Плевнелиев: Нека НГ донесе здраве, мир и благоденствие! . 0| 3923 |20.12.2016 ЕК: Интеграцията на бежанци незабавно трябва да се ускори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads