Реклама / Ads
1| 4949 |17.01.2017 НОВИНИ

Саламът за мигрантите скъп, а за децата ни не е?

.
Прокуратурата обвини бившият главен секретра на Агенцията за бежанците Златко Александров за купуване на салами на завишени цени, с които трябвало да храни мигрантите. Всичко тръгна от разследване на НТ през февруари м.г., което показа как държавата храни бежанците с храни на завишени цени. Последва светкавично уволнение на шефа на агенцията Казаков. Крушката обаче си има опашка, защото се оказа, че една от фирмите забъркани в далаверата с Агенцията за бежанците храни малчуганите в детските градини в страната, като приоритетно печели търгове в общини контролирани от ГЕРБ.
 
Това в разследването на Нова обаче го нямаше. Сделките за доставка на хранителни продукти бяха обявени за незаконни и от Агенцията за обществените поръчки. През лятото на 2015 г. от Агенцията за бежанците обявяват, че имат спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване, показва разследването на Нова телевизия. Аргументът - обявената обществена поръчка се обжалва, а запасите са изчерпани. От агенцията определят ситуацията като критична и сключват директно договори с избрани от тях фирми за над 320 000 лева.

 При почти празни бежански центрове и при прогноза за намаляване на потока от хора, малко преди Коледа, Агенцията за бежанците сключва втори договор и харчи още над 800 000 лева, вместо да обяви обществена поръчка. Основната част от продуктите са купени на цени, по-високи от пазарните.

 Проста сметка само за няколко артикула показва, че за храната на бежанците данъкоплатецът е платил със 130 000 лева повече в сравнение с пазарните цени на едро. Храните са поръчани на две фирми - "Аллур" и "Оримекс". Според Агенцията за бежанците са избрани, защото само те не са обжалвали обявената по-рано обществена поръчка. Фирмата "Аллур" храни на завишени цени не само бежанци, но и децата в София, а и в страната. Нещо повече, на различните търгове "Аллур" се явява в конкуренция със "свой човек" и обикновено печели.

 

Как става далаверата? Ето един пример-в столичния район "Нови искър". Там на 17 юли 2014 г. се провежда конкурс по Закона за обществените поръчки за "Доставка на хранителни продукти за нуждите детските заведения на територията на район "Нови искър" за две обособени позиции-1-Доставка на месо, риба, колбаси, мляко и млечни продукти" и 1-Доставка на хляб, закуски, плодове, зеленчуци, трайни продукти и консерви". Кандидати са две фирми "Аллур Н" и "Бохемис". Справка в търговския регистър показва, че "Аллур Н" е собственост 99,9% на фирма "Аллур"ООД, посочена в разследването на Нова телевизия. "Аллур" се управлява от Росен Ценов и е ригистрирана на адрес зеленчуковата борса в столичния кв."Слатина" склад 216. На същия адрес са и другите две негови фирми"Аллур Н" и "Аллур М". Капиталът на майката "Аллур" е 300 000 лв, от които 298 000 държи 68-годишната Станка Рибарова,а останалите 2000 лв са на Кристина Дойчинова, сочи справка в Търговския регистър.

 

Дотук всичко е законно. С малката разлика, че г-жа Рибарова само допреди година се води съсобственик на конкурентната фирма на търга "Бохемис". Тази фирма е с адрес на регистрация в столичния кв. "Надежда", но с адрес за кореспонденция-борсата в "Слатина" склад 118. За "Бохемис" ще стане дума по-късно.

Въпреки, че предлага по-високи цени за позиции 1 и 2, "Аллур" печели търга в Нови Искър с оферта за двете позиции общо за 824 496 лв. Странно, но същата "битка" за храната на децата се разиграва между "Аллур" и "Бохемис" в столичния район "Младост", но вече през 2015 г. В "Младост" поръчката е за 3,4 млн. лв с ДДС за комплексна доставка на хранителни продукти за общински детски градини и детска кухня. Там "Аллур" отново печели търга. "Конкурентната" "Бохемис", не е оставена съвсем на сухо.

 

Според публикация на вестник "Струма" от 2013 г. децата във всичките детски градини, детски ясли и кухни в община Благоевград се хранят на безумно високи цени. Същото важи и за ползващите услугите на Домашния социален патронаж, Дома за възрастни хора с деменция в с. Падеш, Дома за стари хора на ул. „Освобождение“, Центъра за настаняване от семеен тип, Дневния център за възрастни с увреждания, защитените жилища за психичноболни и за хора с умствена изостаналост, и преходното жилище на Дома за деца, лишени от родителски.

 

 В кухните на обектите, които са общо 40 на брой, от месец май 1 яйце влиза на цена от 32 стотинки /в магазинната мрежа на Благоевград е от 16 до 20 ст./. Замразена риба скумрия, каквато във фризерите на веригите магазини е около 3,40 лв., се доставя срещу 5,64 лв. за килограм. Доставната цена на пилешките бутчета е 5,62 лв. /до 4 лв. в магазините/, на литър винен оцет - 1,13 лв. /0,42 лв. в магазините/, фиде в опаковка от 400 грама е 1.00 лев. /0,40 лв. във веригите/.

Освен високите цени фирмата, която снабдява градините и социалните заведения с хранителни продукти, го прави веднъж седмично, което особено през лятото не е безопасно.

 

 Доставчик на храната в детските и социални заведения на Благоевград е софийската „Бохемис“ ООД, пише „Струма“. Фирмата снабдява градините напълно законно, защото през април 2013 г тя печели обществена поръчка, обявена от общината за доставка на пилешки продукти, риба, захар и захарни изделия, чай, пакетирани стоки, месо и месни продукти. Поръчката е за 3 години и през този период столичното ООД ще получи от община Благоевград 1 422 696.43 лв. без ДДС.

 

 Причината фирма „Бохемис“ да спечели въпреки високите цени е липсата на други кандидати за поръчката. При един-единствен кандидат и задължението на общината да бърза с конкурса, защото децата трябва все пак да се хранят всеки ден, „Бохемис“, естествено, печели поръчката. Така при прогнозна от страна на общината цена от 260 600 лв. за пилешките продукти „Бохемис“ ги калкулира за 468 096 лв. Същото е положението с рибата - 155 900 лв. прогнозна цена, завишена от доставчика на 178 156 лв., заради прескъпото й фиде пакетираните стоки набъбват от 417 382 лв. на 533 050,80 лв. и т.н. по всички останали позиции, пише "Струма". Според запознати същият раздут "ценоразпис" на храните за децата се прилага и в софийските райони, където "Бохемис" и уж конкурентната "Аллур" печелят. През юли 2013 г "Бохемис" печели търга за доставки на храни за детските градини в район "Красна поляна".

 

Цените на стоките за детските градини са двойно повече.

По-късно обаче Комисията за защита на конкуренцията отменя класирането, след като се оказа, че един от другите участници е отстранен неправомерно, а самата „Бохемис“ е трябвало да не бъде допусната до участие в процедурата поради непредставяне на всички документи.

„Бохемис“ е от големите играчи в този сладък бизнес с изхранването на децата, за които всяка община, колкото и закъсала да е финансово, намира приоритетно пари.

В началото на 2011 г. дружеството печели търга за централизирана доставка на хранителни продукти за нуждите на комплексите за детско хранене в столичните райони "Люлин" и "Витоша" на стойност над 700 000 лева, следват 2 скъпи търга в комплекс "Младост", от които "Бохемис" взима общо 3.2 млн. лв, от заведения на "Овча купел" са заработени още 400 000 лв., от община "Нови Искър" - 718 000 лв., от "Връбница" - 130 000 лв.

 

Силен удар на "Бохемис" е и спечеленото наддаване през януари 2013 г. в община Своге, откъдето получава 1 млн. лв. за комплексна доставка на хранителни продукти за детски градини, Домашен социален патронаж и ученическо столово хранене в Своге, гара Лакатник и защитеното жилище в село Дружево. До 2014 г пенсионерката Станка Рибарова ръководи "Бохемис" и печели търговете, след това поема "Аллур" и чудо, тя започва да печели търговете. На какво се дължи чудото?

Връщаме се отново в район "Нови искър". Според местни хора един "клан" държи цялата власт в администрацията на района и съответно в района.

 Всичко почва с „майката” на клана, позната в града като Кака Вили, дама с богат житейски и професионален опит като стюардеса в автобусите до Италия. Тя е и главно действащо лице в офиса на ГЕРБ в Нови Искър. Ако искаш услуга, отиваш при нея. Включително и за търговете.

 

 Злите езици твърдят, че снахата на "Кака Вили" е назначена за секретар на Районната администрация в "Нови искър", братът шофьор в парламента. Племенникът на каката е "израснал" до експерт по Обществената сигурност и защита на населението в същата тази районна администрация и до поста организационен секретар на ГЕРБ в района. Касиерът на района също е близък роднина.

С това кръгът май не свършва. Близостта на Кака Вили по партийна линия в ГЕРБ не изчерпва влиянието й по роднинска линия някъде в Мировяне, където всички са роднини, с кмета на района Даниела Райчева. Тя пък живее някъде в столичния район "Илинден", където е зам.кмет съпругата на шефа на ГЕРБ „Нови Искър” Светослав Тодоров от с. Локорско. Той пък е съселянин със зам. кмета по строителството на Район „Нови Искър”.

 

Дали пък "Аллур" и "Бохемис" нямат партиен гръб от ГЕРБ, след като печелят общински поръчки в общини контролирани и управлявани от партията? Въпрос на проверка на съответните органи?!  И дали Нови искър е само една брънка от корупционна верига, която обхваща не само Агенцията за бежанците, а и общините?!

Затова обаче прокуратурата не си е направила труда да провери. Може би защото не е луд този, който яде баницата, а този който я предлага. Или пък защото не е удобно някак да се проверяват фирми близки до ГЕРБ?

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3648 |19.12.2016 Перата не е връзвал мигрантите, твърди свидетел . 5| 4667 |18.12.2016 Паси: Мигрантите ще бъдат повече от населението в Африка през 2021 г. . 0| 4065 |07.12.2016 Перата: Мигрантите в Елхово на бунт, МВР: Всичко е спокойно . 2| 6263 |07.12.2016 Алекс Алексиев: Меркел продължава да греши с мигрантите и Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads