Реклама / Ads
16| 5949 |18.01.2017 ПОЛИТИКА

Ст. Делийски за Фрог: Плевнелиев се издигна в култ

.
Страхил Делийски
Крайните оценки на гражданите за последната реч на Плевнелиев говорят достатъчно какъв президент е бил той. Оценките са полюсни, което е знак, че не е обединител. Второто нещо, което направи впечатление, е, издигането на култ към себе си. Липсваше баланс между институционната му роля и неговата личност. Той държа имиджова реч, а не направи отчет на институцията. Това е знак, че му предстои политическа кариера. Това коментира пред Фрог нюз политологът Страхил Делийски.
 

Разказът му за барикадите е притеснителен. Политиците трябва да си дадат сметка, че техните лични илюзии и фантазии са едно, а институционалната им роля предполага друг тип говорене. Плевнелиев създаваше изкуствено разлом в продължение на 5 години.

 

Речта на вицепрезидента говори за начина, по който се е работило в президентството. На Плевнелиев му беше необходим освен хибридния враг, и враг вътре в самата институция, за да изглежда неговата работа още по-трудна, а неговите действия още по-геройски. След като в президентството има два паралелни свята, как тази институция може да има претенции да бъде обединител?!

 

Месианската роля, в която се представи Плевнелиев, а именно, че без него нищо няма да се случи, е липса на уважение към всички други институции, които са направили нещо по време на мандата му. Всичко през тези години едва ли е започвало и е свършвало с президента. Отива в Китай и веднага се увеличава стокообмена, отива другаде – и пак успех... Създава усещане в публичното пространство, че у нас няма системи, няма институции, а само един човек, който върши работата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5026 |18.01.2017 Каракачанов: Плевнелиев е най-слабият президент в историята . 5| 10150 |18.01.2017 Само във Фрог: Над 100 магистрати до Чикого и назад с „Америка за България” . 16| 10163 |18.01.2017 Беновска замери Плевнелиев с ябълка, охраната я изхвърли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads