Реклама / Ads
0| 3503 |18.01.2017 НОВИНИ

Прокуратурата пак ще съди Гюнай Сефер и Митхат Табаков

.
Прокуратурата се похвали, че е поправила обвинителния акт срещу бившия депутат от ДПС Митхат Табаков и бизнесмена Гюнай Сефер и го е внесла в съда. Това се случва почти две години след като Софийският апелативен съд (САС) върна на обвинението първото дело срещу двамата заради съществени процесуални нарушения.
 
Прокуратурата е внесла обвинителния акт за част от строежа на пътища в община Дулово, на която бившият депутат беше кмет. Подсъдима с тях отново ще е Росица Милчева, която е трябвало да осъществява надзор над строежа. Този път обаче прокуратурата дава на съд тримата за по-леки обвинения - документни престъпления, а не документна измама.

По това обвинение на първа инстанция Сефер получи 10 години, а Табаков - 11. През 2015 година втората инстанция - Апелативният съд, прекрати делото и го върна на прокуратурата. Мотив бяха множеството нарушения, допуснати както от обвинението, така и от съда. В момента Табаков изтърпява наказание от пет години затвор по друго от делата срещу него.

В преправения обвинителен акт на прокуратурата отсъства подсъдимият Веско Пачкински, който при предишното разглеждане на делото беше обвинен за съучастник на Табаков. И тогава, и сега срещу Табаков има обвинение и за престъпление по служба.

Водещ аргумент за Апелативния съд при прекратяването беше, че по един от пунктовете на обвинението за документна измама Табаков е бил с депутатски имунитет и по него нито му е била сваляна защитата, нито той се е отказвал от нея. В решението на САС се казваше, че ако прокуратурата държи на това обвинение, може да му го повдигне наново, защото той отдавна не е с имунитет, припомня "Правен свят".

Апелативните съдии отбелязаха, че няма как да се формулира обвинение дори за основния състав на престъплението измама, без да се посочи конкретно измаменото лице. Освен това съдът беше констатирал, че на първа инстанция по част от обвиненията Табаков е получил по-тежко наказание от допустимото.

Обвинението срещу Сефер е за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, а Табаков има четири обвинения за престъпления по служба и за документни престъпления. Според прокуратурата двамата неправомерно са получили над 370 хил. лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД. Сефер като бивш областен управител на Силистра, а Табаков - като бивш кмет на Дулово.

Сумата от над 370 хил. лв. те са получили чрез деклариране на неверни обстоятелства около извършени строително-монтажни работи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3700 |17.01.2017 Прокуратурата подхвана и кмета на Челопеч . 2| 3641 |16.01.2017 Прокуратурата отказа да се занимава с „голия учител” . 0| 3619 |16.01.2017 Съдът разглежда искането на прокуратурата за отстраняването на кмета на Пловдив . 3| 3785 |16.01.2017 Кирчо Киров плащал на несъществуващи агенти, твърди прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads