Реклама / Ads
20| 22783 |20.01.2017 ГЛАСЪТ

Първата реч? А можеше да е (де)Гол...

.
Източник: Художник: Тони Ганчев
Политиката е твърде важно нещо, за да я поверим на политиците. Казал го е генерал де Гол. Много по-късно режисьорът Люк Бесон откри, че пет елемента крепят света: огън, земя, въздух, земя и... любов. Петият елемент бил най-важен. България има пети президент – Румен Радев.
 
Дали четиримата преди него отговарят на Бесоновата класация – не се наемам да твърдя. Но че Радев не се вмести с първата си реч в дефиницията на Петия елемент – това е сигурно.
 

Речта не мина по мед и масло. И заваляха критики.

Все пак Радев разбуни политическия кошер.

Скучновата, недобре произнесена реч. Няма да мине за историческа. Съдържаше обаче очакваните ефекти: критики, напускане на залата, ирония, ръкопляскания, поздравления, гвардейци, реплики, цветя. Малко по-късно – тв репортажи с родителите и съграждани на държавния глава. Френски парфюми, туршийка, сълзи, несръчна поема от бивш учител...

 

Първата реч на президента. Първи опит за скандал. В миши размери, каквото е и въображението на политическия ни елит. Действието се развива в България, известна още като Абсурдистан. Можеха да изненадат новия президент с бурни аплодисменти. Щеше да се смути повече.  

Той пък можеше да изненада с истинска реч. Не успя. Лапсусите досадиха. Бе заложил на сигурното – академичност, политически изрази и заявки, които да потвърдят говоренето му по време на предизборната кампания. Не съм се отказал от вече казаното, искаше да ни внуши той. Само малко съм сменил тона, - разчетохме ние.

Антикомунистите сред депутатите първо шумоляха, после напуснаха. Логично.

Местан бе семпъл: Защо не отидохте при мюфтията. Отговори колкото иска. Питането не излъчи сериозност.

 

Нинова, лидерката на левите в сбогуващия се с НСО – шофьори, охранители – парламент, заложи на червения букет. Традиционно, без изненади. Пиарите й да се стягат, защото без изненади и провокативност победа на избори – през крив макарон.

 

Патриотът Каракачанов поздрави новия президент и изказа задоволство от речта му.

Патриотът Симеонов наплю президента и зае стойка на обиден. Бил народен представител и президента трябвало да се съобразява с това. И обратното.

 

Първанов, който вече е вградена сянка в АБВ, каза някакви думи. Нещо от сорта: Направи преглед на ставащото в държавата...

 

Първото слово на президента. Реформата в правосъдието да е приоритет на следващото НС – рече. Вероятно е трябвало да прозвучи тежко, твърдо като маршова стъпка на Гергьовден. Като танк, ринещ сърдито снега на Петолъчката. Като форсиран двигател на един от двата изправни изтребителя – май издадох военна тайна. Спи ли прокуратурата? Специализираната, защото може да съм ОПГ...

Не, не прозвуча тази част от словото като закана. А трябваше. Беше като доклад на семинар, финансиран от НПО-та. Така мислели в Брюксел, така мислели и българите. Не е точно така, г-н Радев. В Брюксел пишат доклади, които никой не чете, а българите знаят, че ножът е опрял в кокала. Трябва да се сече от корен, г-н президент. Да хвърчат глави и негодни (проекто) закони. Корумпираните копелета в магистратурата да се наредя на опашка пред Специализираната прокуратура – написах я с главна буква. Преди това обаче и от Спациализираната трябва да изхвърчат няколко глави, защото вони на поръчки и зависимости от километри.

И как си я представя реформата новият президент, като не спомена и дума за модела #Кой? Откъде ще тръгне, за да се отпуши бента на недоволството? С овъртане няма да стане. Нито с обраност – каква противна дума.

 

Нямаше да е лошо ако Радев беше изгледал преди деня на клетвата „Речта на краля”. Поне щеше да е наясно, че му трябва сигурен помощник за речите оттук насетне. И да ги учи наизуст. Други така са правели. Цицерон, де Гол, Чърчил, Труман, Кенеди, Обама и пр.   

 

От трупата „да му фраснем един, за да му вземем страха” това и чакаха. Едни напуснаха залата, а други заеха позиция пред камерите и микрофоните. Борисов цъкаше на мобилния... Това прави винаги. Дали получи пак SMS от главния прокурор Цацаров, който гледаше от балкона?

След речта Борисов се изказа уважително. Привидно. Всички сме наясно, че няма никога да прости на Радев, че го изпревари с това генерал да стане държавен глава. Оттам ще дойдат основните беди за Радев. Да си го запише.

Поведението на Борисов с телефона в ръка е силно обидно и преднамерено. И ако Радев си заслужи критиките, странно и глупаво е към Борисов да се проявава "медиен хуманизъм"?

Получава се нещо като онова състезание с дърпане на въже. То вече започна.

 

Първата реч на президента.

 

Тя е като първата целувка – плаха, смешновата, непохватна, грубовата. От много неща зависи.

 

Първите стъпки. Винаги колебливи. Но начало на прохождането. Маршовата стъпка идва много след това. Ако дойде въобще.

 

Първото напиване. Героично по време и непосилен махмурлук след това.

 

Първият секс. Ограничени възможности, предхождани от бурни фантазии. Опитността идва с много работа.  

 

Първият учебен ден в първи клас. Цветя за учителката. Същата, която след време можеш да видиш чисто гола в някой сайт.

 

Първият ден в казармата. Очаквания, надежди и кошмари.

 

Първата брачна нощ. Все по-често се оказва изконсумирана преди това...

 

Много първи неща има в живота на всеки човек. Президентът, ако сте забравили, е човек. От народа, а след това от някоя партия или инициативен комиет. И се мести да живее в Бояна. Така започват разликите и отделянето. Първият ден в резиденцията. Първата нощ в резиденцията. Първите стъпки на охраната пред резиденцията... Тишината на резиденцията. Самотата на резиденцията. Мистериите на резиденцията. Духовете в резиденцията.

 

Възниква уместен въпрос: Новият президент ще кара ли правителствения самолет? Бойко кара джип, пожарна, снегорин...   

 

И най-важното - първото служебно правителство на новия президент. Остава му една седмица. Колкото се закани, че остава и на депутатите.  

Зад кулисите е обявена тотална мобилизация.

6, 5, 4, 3...

 

Д-р Димитър Попкутуев


П.П. Радев се размина само с критики за първата реч. Негови колеги понесоха доста повече.И понеже стана дума за де Гол, ще припомня нещо от него:

Де Гол: Съществуват три начина да се сринеш: хазарта – най-краткият, жените – най-приятният и да следваш съветите на специалисти и политици – най-сигурният.



Във Вашингтон някои се снимат с голия Тръмп...



Хилари Клинтън се появи на стена в САЩ в този вид...



Художничка с голите Путин и Порошенко...

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7556 |18.03.2024 Семеен оргазъм в България след преизбирането на Путин. Хиляди мъртви, но Жить стало веселее, а копейки? . 31| 12566 |17.03.2024 Манол Глишев: Каква е Дърева на Вселенския патриарх? . 5| 10187 |14.03.2024 Манол Глишев: Българската православна Църква: избори три в едно . 19| 9968 |13.03.2024 Платената подлост: Плъховете на Путин у нас плуват към потъващия кораб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads