Реклама / Ads
1| 3540 |20.01.2017 НОВИНИ

Задължиха транзитно минаващите возила да плащат такса за пътищата

.
И транзитно преминаващите територията на страната возила ще плащат такса. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.
 

Водач, който се е движил по републиканските пътища без заплатена такса за ползване на пътната мрежа, ще плаща компенсаторна такса, която му дава право да довърши пътуването си в рамките на 24 часа. Това е част от промените на текста.

 

Размерът на компенсаторната такса се определя от Министерски съвет в зависимост от вида на пътното превозно средство, уточни Нюз. бг. Основание за заплащане на тази такса ще е налице единствено тогава, когато водачът е използвал републиканската пътна мрежа, но не е платил таксите за това.

 

Проверка е показала, че повече от 60% от транзитно преминаващите през страната са склонни да рискуват и не купуват винетки. Те знаят, че когато бъдат спрени от служителите на реда, събирането глобата от 300 лв. е почти невъзможно.

 

При положение, че сега годишната винетка е 100 лв., а глобата - 300 лв., ще трябва да се търси някаква среда между двете за размера на таксата. Това тепърва ще се уточнява, но най-вероятно ще е в порядъка на около 200 лв.

 

Хората, които са нарушители, ще могат да заплатят компенсаторната такса на мига, в противен случай няма да могат да напуснат страната.

 

Допълнителното, което е залегнало в законопроекта, е, че на самите ГКПП-та ще има специализирани звена, където митническите органи да продават винетки стикери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4132 |14.03.2015 Ловим транзитно преминаващи терористи . 63| 5975 |23.08.2014 Борисов: Заради популизъм задължиха НЕК с 3 млрд. . 8| 5295 |21.10.2013 Цветлин Йовчев: Залавяме 100 % от преминаващите границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads