Реклама / Ads
4| 4580 |21.01.2017 НОВИНИ

Плевнелиев: За мен бе чест да служа на народа си!

.
Това обяви в последното си обръщение към нацията президентът Росен Плевнелиев. В неделя той сдава поста на новоизбрания държавен глава Румен Радев. Ето пълния текст на обръщението:
 
Скъпи сънародници, Един безспорно много труден, но достоен и успешен президентски мандат завърши. Бях президент в трудни години, във време на извънредна нестабилност, на голямо напрежение във вътрешнополитически план и рекорден брой кризи в региона, Европа и света. Преминахме успешно през три извънредни политически и парламентарни кризи, две вълни от граждански протести и две служебни правителства в рамките на един мандат. Особено критични бяха 2013 и 2014, когато само за две години се смениха пет правителства и три парламента.

 

От решаващо значение бе принципната позиция, сътрудничеството с политическите партии, но и с гражданското общество, за да се успокои нацията и да се гарантира успешен преход към нов парламент и правителство. Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите, организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички. Заедно преминахме през трудностите.

Въведохме пряката демокрация в страната. Горд съм да бъда първият български президент, инициирал референдум и първият, в чийто мандат се проведоха три демократични референдума. Мандатът протече във време на големи геополитически промени, които трансформират характера на досегашната система на международни отношения. Средата за сигурност и глобалният дневен ред се влошиха и промениха изцяло. Провалени държави, замразени конфликти, войни, включително хибридни и конвенционални, терористични атаки, невиждана миграционна вълна, белязаха моя мандат.

 

Въпреки бурите държах здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. България бе остров на стабилност и незаобиколим фактор в региона, като получи голямо международно признание. България бе добър приятел за всички в региона, доверен партньор в Европейския съюз, силен член на НАТО. Имахме успешно председателство на водещия политически формат в региона, като се позиционирахме като лидер на Балканите. Реализирахме успешно председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, като водихме всички 47 държави – членки.

Бяхме домакин на срещата на десет президенти, като търсихме заедно решения за бъдещето на съюза. В последната година от мандата бе отбелязан рекорд по посещения на чуждестранни държавни глави в България – общо 25 – безспорно признание за активната и принципна външна политика, която водихме. Действах като убеден европеец, бях най-активният досега български президент на международната сцена, водих икономическа дипломация в действие. Въведохме иновациите, дуалното образование и дългосрочното планиране в държавата. Създадохме първата в България и на Балканите иновационна екосистема. Градихме модерна България, като в мандата се изпълниха рекорден брой модернизационни проекти в страната. Създадох Съвета на президентите и Президентската библиотека в България.

 

Не назначих нито един посланик и служебен министър агент на Държавна сигурност. Извадихме тайните служби на светло с пакет устройствени закони и правила.

Сменихме изцяло енергийните приоритети на България - от „Голям шлем“ с три руски проекта към енергийна ефективност, диверсификация и либерализация за всички българи. Бях патрон на три индустрии, ИКТ, аутсорсинг и автомобилостроене, като само в рамките на мандата създадохме над 90 000 нови, добре платени работни места в тези индустрии на бъдещето. Зададохме свързаността като национален и регионален приоритет. Радвам се, че поетият ангажимент за три изцяло завършени български магистрали е изпълнен. България може да е силна, само, когато е свързана и интегрирана, а не изолирана.

 

Със служебното правителство на Марин Райков въведохме правила и прозрачност в управлението на държавните пари. Не просто критикувах, а снех публично доверието си от правителството на Орешарски и мандатоносителя. Отказах да присъствам на клетвата на конституционен съдия със съмнения за липса на интегритет и морал. Бях патрон и инициатор на стотици мероприятия относно честната и обективна оценка на комунизма, сложихме всички досиета на Държавна сигурност в архива. Няма да се уморя да работя за това, комунизмът да влезе в уроците по история по един обективен начин. Вярвам, че с тези свои действия обединявах, а не разделях обществото.

Истината може само да ни обедини, манипулираната истина разделя. Ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето ни. Истината е здравата основа, на която да стъпим - истината за комунизма, за олигархията, за корупцията, за справедливостта в държавата. Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах – това обединява, а не разделя. Бях президент, но и кризисен мениджър. Успях да преведа България през трудностите по един достоен и успешен начин.

 

В условия на тежка криза на доверието в институциите и политиците, запазих президентската институция като гарант за приемственост, надпартиен и национално отговорен подход. Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Продължихме и надградихме инициативите на предишните президенти, стартирахме и много нови инициативи. Българите, където и да са те по света, бяха в центъра на водената от мен политика. Заради тях инициирах референдум за въвеждане на електронното гласуване.

 

Моята визия е за историческата трансформация на България и Балканите от периферия и поле на интереси на Великите сили към интегрална част от обединена Европа. Давах си сметка, че винаги, когато сме били част от чужди империи или в техните сфери на влияния, сме били бедни и потиснати. Искам България да е господар на собствената си съдба, а не да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, когато Великите сили си играеха със съдбата на държавите в периферията.

Сблъсъкът в Европа днес е ценностен. Вярвам във върховенството на закона и го подкрепям по всякакъв начин. Противопоставях се на тези, които вярват във върховенството на силата и геополитиката. Действах решително, за да запазим Европейския съюз – този уникален съюз за мир, свобода и просперитет. Не си мълчах, не се крих зад удобна фразеология, зад тясно националния интерес и зад търсенето на странни баланси.

 

Избрах и отстоявах европейския път, защото вярвам в европейския път на България, защото това е пътят, зададен от Апостола на свободата „да бъдем равни с другите европейски народи“. България трябва да продължи да работи за единение, а не разделение в Европейския съюз, да отстоява своето семейство и неговите ценности, а не да го отслабва. Ще продължавам да работя за силна България в силен Европейски съюз. Оставаме заедно. За мен бе чест да служа на народа си. Да живее България!

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 14289 |20.01.2017 Костадинов: „В името на народа сте осъдени на смърт“, да е следващото изречение на Радев . 2| 5017 |20.01.2017 Плевнелиев: Доста сме различни с Радев - генерал и предприемач . 3| 4083 |19.01.2017 Съветник на Плевнелиев: Властта за Попова е самоцел . 2| 3714 |18.01.2017 Бойчев: Президентът заслужава адмирации за отказа си да се кандидатира пак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads