Реклама / Ads
0| 5741 |23.01.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как Дойче банк ”изтрила” $462 млн. загуби

.
Дойче банк
Най-важната европейска банка – Дойче банк хвърля сериозна сянка върху финансовата стабилност на Европа. Причината са рисковани сделки, сред които и такава със закъсалата италианска банка Монте ди Плачи, която води до прикриване на загуби на стойност 462 млн. долара, съобщава в подробна статия BloombergBusinesweek.
 

В основата на предизвикалата огромен отзвук в Европа сделка е Микеле Фисола, наследник на голяма италианска банкова фамилия. Той оглавява отделът на Дойче, който се занимава с създаване и продажба на финансови инструменти. Той изучава проблемите на един от основните клиенти на Дойче – най-старата банка в света Монте ди Плачи ди Сиена, която по време на финансовата криза през 2008 г., успява да генерира загуби от 367 млн. евро (462 млн. долара по това време) само от една сделка.

 

Загубване на толкова много пари е лошо. Вкарването на тази загуба в годишните финансови отчети, които всяка италианска банка е задължена да публикува, е още по-лошо. Спасението идва в лицето на Фисола, който предлага „магическа” сделка, която ще позволи на загубите да „изчезнат”.

 

Схемата на Фисола е проста и се състои в две части. В първата част Монте ди Плачи прави сигурен и печеливш залог с Дойче, като използва печалбите от него за покриване на търговските загуби през 2008 г. Немската банка обаче не раздава така пари безплатно, като втората част от сделката е италианците да направят залог, при който да са сигурни, че ще загубят. Но докато парите от първата сделка ще постъпят незабавно, то загубите от втората ще бъдат разточени в продължение на много години. Така загубата от 462 млн. долара няма да се появи във финансовите отчети на Монте ди Плачи в края на годината, което би предизвикало паника в Италия и сред инвеститорите.

 

Последствията за двете банки са сериозни. Следва наказателен процес в Милано, а съдията обвинява Дойче и петима бивши изпълнители на банката, включително Фисола, във фалшифициране на сметките на Монте ди Плачи за 2008 г.

 

Днес, повече от осем години по-късно, аферата на Дойче и Монте ди Плачи е по-актуална от всякога. Докато италианската банка е изправена пред фалит и разчита на държавна помощ, за да покрие нуждите си, то Дойче е изправена пред ново разследване – дали е помогнала на свои клиенти да изперат милиарди долари от Русия. Този месец най-важната финансова институция в Европа се съгласи да плати и 7.2 млрд. долара във връзка с ипотечния бизнес в САЩ, признавайки, че е подвела инвеститорите си. Дойче е платила и повече от 9 млрд. долара глоби в споразумение, в което признава, че е нарушила наложените санкции срещу Иран, Либия, Сирия, Мианмар и Судан.

 

В духа на вече изброеното, BloombergBusinesweek прогнозира катастрофални последици, ако се наложи най-голямата банка в Европа да поиска държавна помощ при влошаване на финансовото си състояние.

 

Цялата подробна статия за финансовите афери на Дойче банк и несигурното бъдеще на европейския финансов гигант можете да прочетете ТУК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4998 |20.10.2016 М. Дойчев: Задължителното гласуване, мажоритарният вот са антидемократични . 0| 3514 |26.09.2016 "Дойче веле” съди турското правителство . 6| 4478 |01.02.2016 „Шпигел“ не изпълнява политически поръчки, твърдят от "Дойче веле"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads