Реклама / Ads
0| 3651 |23.01.2017 НОВИНИ

ГЕРБ отвръща на удара: Обезвредихме бомба в енергетиката

.
Теменужка Петкова
Обезвредихме бомба и финансов апокалипсис в енергетиката. Когато поехме сектор „Енергетика“ на 6 ноември 2014 г., наличните парични средства на дружествата в държавната енергетика бяха 404 млн. лв. Това заяви по време на пресконференция в Министерски съвет министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Думите й са в отговор на упрека на БСП за състоянието, в което се намира в момента енергетиката ни.
 

„Сега към този час по сметките на дружествата от БЕХ, наличният паричен ресурс е 1,113 млрд. лв. Когато някой се опитва да говори лъжи и да се заиграва със страховете на хората, то тогава нещата придобиват малко по-друг оттенък. Изрекоха се няколко неверни лъжи по време на т. нар. пресконференция на колегите от БСП. На първо място е абсолютна лъжа, инсинуация и манипулация е твърдението, че правителството на ГЕРБ залага бомба в енергетиката и че ГЕРБ не може да управлява сектор „Енергетика“, коментира Петкова, цитирана от Новини. бг.

 

Така тя опроверга депутатът от БСП Таско Ерменков, че ГЕРБ са съсипали енергетиката и са "заложили бомба" в сектора. По думите й бомбата e „Белене“, която от БСП са заложили още през далечната 2006 г. и през 2008 г., когато са си поръчали оборудване за милиарди, което не са благоволили да платят. „Тази бомба трябваше ние да я платим. Бомбата обаче, не избухна така, както някои си я представяха или така както искаха да се случи, защото намерихме правилния подход и диалог с колегите от „Атомстройекспорт“, „Росатом“, с нашите руски партньори“, допълни тя. „В тази изключително тежка и усложнена метеорологична обстановка, която не е имало през последните 20 години, успяхме да се справим и да овладеем ситуацията. Разполагаме с необходимите количества въглища. Централите работят с необходимата мощност. Обемът на язовирите към днешна дата е 56,2% от общия им обем. Нека да бъдат спокойни българските граждани и призовавам да не слушат неверните твърдения на БСП“, заяви Петкова.

 

„По отношение на това, че енергийната система е в колапс, че няма въглища, че са източени язовирите, че сме искали внос на електрическа енергия от Турция, честно да ви призная, имах усещането за по-голяма експертност, когато става дума за енергетика по отношение на колегите от БСП. Очевидно нещата не стоят точно така“, посочи тя. Според нея БСП бъркат понятието внос на електрическа енергия с предоставяне на аварийна помощ.

 

„Това е една нормална и обичайна практика, която се е прилагала винаги. През 2013 г. те са искали аварийна помощ и такава е била предоставена за 4200 мегавата. От друга страна България е предоставяла такава на наши съседни държави в размер на 2200 мегаватчаса. Към настоящия момент Българският електроенергиен системен оператор е поискал да му бъде възстановена такава аварийна помощ, която е предоставяна на Турция и Сърбия. Тази помощ е безплатна“, увери енергийният министър. По думите й съответната държава я предоставя, след което другата страна се ангажира да я върне. „Не става въпрос за внос. Турция ни дължи такава помощ в размер на 1800 мегават часа, а Сърбия 800 мегаватчаса“, каза още Теменужка Петкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4102 |23.01.2017 БСП: В енергетиката ГЕРБ се оказа по-лош от природно бедствие . 7| 4640 |23.01.2017 Стойнев: Като няма визия, ГЕРБ обижда . 1| 4422 |22.01.2017 ГЕРБ кове стратегията за изборите . 4| 4533 |21.01.2017 Кунева се уплаши от бъдеща коалиция между ГЕРБ и БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads