Реклама / Ads
3| 3731 |23.01.2017 НОВИНИ

НИМ получи като дарение Евангелие на близо 400 години

.
Божидар Димитров
НИМ получи като дарение Евангелие на близо 400 години. Това става ясно от съобщение на музея. В него се казва:
 

Днес, 23 януари, на проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ), бяха дарени две ценни книги – уникално издание на Евангелие, печатано във Вилнюс през 1644 г. и Ирмологий, печатан в Москва през 1838 г.

 

Евангелието е дело на печатницата на Братството на Св. Троица, което от 1596 г. се нарича Съшествие на Св. Дух и е едно от печатащите на кирилица издателства в Литовското княжество. За периода на своето съществуване, от 1596 до 1705 г., там са отпечатани 74 книги – впечатляваща издателска продукция. Град Вилнюс още от втората половина на 16-ти век е най-големият европейски център, където се издават книги с кирилски шрифт.

 

Книгата е голям формат, богато украсена със заставки и орнаментирани инициали, шрифтът е едър и тържествен, страниците са рамкирани с декоративна украса. Очевидно е използвана активно при богослужение и за четене – на много от листовете има следи от покапвания със свещ, а долните краища на листовете, където се отгръща, са зацапани и захабени. Общото състояние на книгата е добро. На предния и задния форзаци има приписки от различни писачи, в една от които се споменава за значително събитие в българската история – Велчовта завера от 1835 г.

 

Ирмологият е богослужебна книга в Православната църква. Подареният екземпляр е много добре запазен, изданието е отпечатано с църковнославянски шрифт, украсено с червенослов, инициали в червено и заставки в черно. Книгата е с кожена подвързия с щампован кръст на предната корица. На задния форзац има бележка, написана от протопсалт Георги Бонеков, в която съобщава, че на 6 септември 1955 г. е извършен атентат – хвърлена бомба в турското посолство в г. Солун, Гърция.

 

Този акт предизвиква, според автора, „страшно гонение на християните и техните свещеници и архиереи в Цариград“. Ограбени са гръцката печатница в Истанбул и православните храмове, изпочупени са прозорците и вратите на християнски домове, пребити са православни свещеници, осквернени са църковни утвари и одежди. Емоционалният запис на протопсалт Бонеков завършва с оценка на щетите за православната църква в Истанбул на „над 100 милиона американски долара“.

 

Книгите са дарени от Пенка Драгнева-Илиева от София по желание и по поръчение на починалия отец Пеню Цвятков Пенев от с.Войнежа, Великотърновско. Книгите са изключително ценна придобивка за НИМ. Те обогатяват книжовното културно наследство, което притежава музеят и ще бъдат изложени в най-близко време в постоянната експозиция на НИМ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4640 |23.01.2017 Стойнев: Като няма визия, ГЕРБ обижда . 4| 4733 |23.01.2017 Трайков: Прокуратурата си измисля, като не й стигат фактите . 3| 4064 |22.01.2017 Румен Радев официално стъпва в длъжност като президент . 0| 3818 |21.01.2017 Последният разговор на Обама като президент бил с Меркел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads