Реклама / Ads
1| 4115 |24.01.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Енергетици: От 18.00 ч. до 20.00 ч. да изключим всички електроуреди

.
От Българския енергиен и минен форум публикуваха отворено писмо, с което призоваха всеки да постъпи отговорно и да икономиса електричество. Целта е да се даде малко ”почивка” на електроенергийната система на България.
 

Според експертите тя работи стабилно с наличните резерви, въпреки че има "безпрецедентно дълго продължаващи екстремални условия", се казва в писмото.

 

Много високото потребление на електроенергия в бита е сложено на първо място в списъка с причини условията да бъдат наречени "екстремални". След това са посочени и недостигът на вода в язовирите поради безводната есен; частичният отказ на мощности, които обезпечават студения резерв на системата; и невъзможността за авариен внос на енергия от съседните страни. Последното няма как да се случи, защото и у комшиите ситуацията е сходна и те са замразили износа, за да подхранват резервите си.

 

"В този критичен момент ние се обръщаме към всички домакинства да дадат своя индивидуален принос за облекчаване върховото натоварване на енергийната система", се казва в призива на енергетиците.

 

Предложението им е в часовия диапазон 18.00 ч. - 20.00 ч. да изключват всички електроуреди, чието ползване може да бъде изместено във времето. Например бойлери, перални и миялни машини, прахосмукачки, осветителни тела и други домакински уреди. Експертите предлагат хората поне временно да си намалят и електрическите отоплителни уреди.

 

Те са убедени, че частичното понижаване на пиковото натоварване на енергийната система в този часови диапазон ще повиши сигурността й. "Нека покажем, че българското общество може да даде примери на съпричастност и отговорно гражданско съзнание!", се казва в заключението на писмото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4398 |02.11.2016 Първите данни от изборите - в 20.00 часа . 0| 5045 |05.10.2014 Екзитпол на "Галъп" към 18.00 - трудна формула за правителство . 3| 5184 |08.05.2014 Депутатите на работа до 20.00 часа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads