Реклама / Ads
0| 4587 |24.01.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Номинираха българин за ”Оскар”

.
Късометражната анимация ”Сляпата Вайша” на Теодор Ушев е сред номининираните за престижната награда ”Оскар” и ще се бори за отличието с още четири филма, съобщи НТ.
 

Лентата е създадена на базата на едноименния разказ на Георги Господинов от сборника "И други истории" и разказва за момиче, което с едното си око гледа в миналото, а с другото – в бъдещето.

 

Като ужасно проклятие разделеното виждане на Вайша не й позволява да живее в настоящето. Заслепена от онова, което е било, и тормозена от това, което ще бъде, тя остава в плен.

 

В тази метафорична приказка за мъдрост и красота режисьорът Теодор Ушев напомня колко е важно да живеем в настоящето. В лентата той използва експерименталната технология виртуална реалност с помощта на стереоскопични очила.

 

Този следобед Академията обяви кои са номинираните за наградите "Оскар". Статуетките ще бъдат раздадени на бляскава церемония в  театър "Долби" в Лос Анджелис на 26 февруари, а водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Кимел. 

 

 

Музикалната драма „Ла ла ленд” получи 14 номинации за "Оскар". Това стана ясно от обявените официални кандидати от Американската филмова академия. Филмът изравни досегашния рекорд на "Титаник" и "Всичко за Ева".

 

 

Драмата на Деймиън Шазел ще се съревновава за отличието в топ категорията за най-добър филм заедно с "Лунна светлина", "Първи контакт", "Манчестър до морето", "На всяка цена", "Лъв", "Огради" (Fences), "Скрити числа" и "Възражение по съвест". Махершала Али и Джеф Бриджис са сред номинираните за най-добър актьор в поддържаща роля. Али е номиниран за ролята си в "Лунна светлина", а Бриджис за изпълнението си в "На всяка цена". Останалите претенденти за приза за най-добър актьор в поддържаща роля са Лукас Хеджис за "Манчестър до морето", Дев Пател за "Лъв" и Майкъл Шанън за "Хищници в мрака".

 

Продукции от Дания, Швеция, Иран, Австралия и Германия са номинирани за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. С номинации в категорията са "Моя земя" (Дания), "Човек на име Уве" (Швеция), "Търговският пътник" (Иран), "Тана" (Австралия) и "Тони Ердман" (Германия).

 

Дензъл Уошингтън е сред номинираните за "Оскар" в категорията за най-добър актьор. Уошингтън е с номинация за ролята си във филма "Огради" ("Fences"), на който е и режисьор.

 

Останалите претенденти за приза за най-добър актьор са Кейси Афлек за "Манчестър до морето", Райън Гослинг за "Ла ла ленд", Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест" и Виго Мортенсен за "Капитан Фантастик".

 

Мерил Стрийп и Изабел Юпер са сред номинираните за "Оскар" в категорията за най-добра актриса.Стрийп е с номинация за ролята си във "Флорънс", а Юпер за изпълнението си във филма "Тя".

 

Останалите претендентки за приза за най-добра актриса са Ема Стоун за "Ла ла ленд", Рут Нега за "Лавинг" и Натали Портман за "Джаки". За най-добър режисьор са номинирани Денис Вилньов за "Първи контакт", Мел Гибсън за "Hacksaw Ridge", Кенет Лонърган за "Манчестър до морето" и Бари Дженкинс за "Лунна светлина". Водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Кимел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3637 |08.01.2017 Всеки трети българин не може да си прави сметка на парите . 0| 3911 |29.12.2016 Българин задържан за отвличане на мигранти в Гърция . 1| 3929 |16.12.2016 Българин удари младеж и го прати в кома в Испания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads