Реклама / Ads
12| 29087 |25.01.2017 ПОЛИТИКА

А на бас, че финансовият Кирил Ананиев е човек на Пеевски

.
Кирил Ананиев като съветник на Пламен Орешарски Източник: Капитал
Всички, които са се хванали на бас, че Кирил Ананиев ще бъде финансов министър, са спечелили. Също и тези, които твърдят, че е човек на Делян Пеевски и Владислав Горанов. Всъщност от експертите никой не е залагал на обратното, коментираха пред Фрог нюз финансисти. Според тях това е една от големите стартови грешки на президента Румен Радев.
 
Независимо дали Ананиев е негов избор или му е бил "горещо препоръчан". Автоголът е налице. 

Служебният кабинет бе сред най-обсъжданите теми през последните дни. И с право. Хората на които не им е безразлично как живеят и какво очаква страната с право се интересуваха кои ще са министри. Защото е важно: първо, заради посоката на развитие, избрана от президента Радев и второ, дали ще има промяна от досегашния модел на управление. Досегашният, срещу който бе вотът на президентските избори.

 

Както обикновено, очакванията не съвпаднаха с действителността. Служебният кабинет е структуриран по начин, който очевидно няма намерение да се отличава от модела #Кой. А това бе най-важното – да се заяви воля и желание за откъсване от мафиотския модел. Аргументите, че служебното правителство има задача единствено да подготви предсрочните избори, не важи.

 

Затова бе съвсем логично Пеевските медии отрано да започнат „обработка” на общественото мнение, колко ценен ще е този или онзи за служебен министър. Всеки ден вестниците и сайтовете му ни заливаха с имената на уж супер подготвени експерти.

 

Акцентът, както предричаха немалко финансисти, падна върху Кирил Ананиев.

 

Хваленият като „най-добрия бюджетар на републиката“, Кирил Ананиев е по-скоро постоянното присъствие в Министерство на финансите, отколкото неутралният човек, подходящ за поста. Но именно той бе избран за титуляр. Неслучайно още на 29 декември 2016 г. всички Пеевски медии пишат категорично, че Кирил Ананиев ще е министър на финансите в служебния кабинет. Садмица и половина преди да започнат разговорите с евентуалния служебен премиер... Каква убеденост само.

 

Ще припомним, че Ананиев нашумя преди време като рекордьор по взети бонуси и роднина на финансовия министър на ГЕРБ Владислав Горанов. Горанов пък отдавна е известен като личен приятел на Делян Пеевски и неговият човек в кабинета „Борисов 2”.

 

Ананиев е бил зам.-министър по разходната част на бюджета в пет правителства – на Иван Костов, на Симеон Сакскобуррготски, на Сергей Станишев, в служебното на Георги Близнашки и в настоящото на ГЕРБ. Талантът му да оцелява обаче не се крие в професионалните му качества, а в умението му да се пригоди към всяка политическа ситуация и най-вече да има правилните покровители – в сараите на Доган. Според служители на министерството неговата безконфликтност всъщност е страх и раболепие.

 

Някои медии вече писаха, че любимият му подход е вместо директно да се конфронтира, като реже изцяло определени харчове, поискани от различните ведомства, да им отпуска някаква приемлива сума. На принципа за всекиго по нещо. С парите на данъкоплатците това не е сложно действие. Колкото до легендата, колко добър бюджетар  бил, самите бюджети през последните години го показват. Става дума за безидейни и услужливи спрямо управляващите формации закони. Нищо повече от това, никаква идея за бъдещето на страната. Просто изпълнение на политически поръчки от актуалните управлаващи.

 

Затова и бюджетите от последното десетилетие си приличат толкова много. Първият, който забелязва посредствеността на Ананиев е финансовият министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков. Именно той го освобождава от поста.

 

По-късно през 2012 г. в публичното пространство се появиха финансовите бонуси, които Ананиев е получавал за своята работа. Бойко Борисов обяви, че през мандата си бившият по това време зам.-министър е получил към заплатата си 540 хил. лева. След като беше освободен от Симеон Дянков, Ананиев става секретар по финансовата политика на президента Георги Първанов - Гоце. Ценен кадър. След това Пеевски го предлага за финансов министър в кабинета „Орешарски”, но от БСП се възпротивяват на идеята. Тогава Ананиев става личен съветник на премиера Пламен Орешарски.

 

Накрая се случи това, което мнозина предричаха: племенникът му Владислав Горанов стана министър и веднага го върна в министерството като свой заместник. Това става след специален разговор с премиера Борисов, признава сам Горанов в интервю. Това не е случайно. Кирил Ананиев има решаваща заслуга за кариерното израстване на Горанов. Той го взима в Министерство на финансите още през 1998 г., преди младият племенник, какъвто някои медии твърдят, че е, да се е дипломирал в Свищовския икономически университет. Назначава го като специалист в отдел „Извънбюджетни сметки и фондове”, който обслужва Министерски съвет, МВР, МО, службите, НСО и пр.

 

Все ведомства, чрез които се събира огромна информация, но и служебно положение. В края на 1999 година Влади напуска Министерство на финансите и със задружните усилия на социалния министър тогава Емилия Масларова и Кирил Ананиев само за две години става директор на дирекция „Финансова политика” към Министерство на земеделието. В средата на 2001 година Влади Горанов - отново благодарение на роднината Ананиев - се връща в Министерство на финансите, но вече като Главен експерт в дирекция „Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове”. В края на 2001 година е назначен за началник отдел „Социални разходи”.

 

Тази длъжност Горанов заема до 2009 година, когато напуска и се включва активно в предизборната кампания на ПП „ГЕРБ”. Минава през парламента, но там не му харесва, и Бойко Борисов го прави министър във втория кабинет на ГЕРБ. Медиите са категорични, че Горанов е човекът на Делян Пеевски в правителството, което подаде оставка. И с право. Защото именно Горанов позволи Пеевски да организира национална рекламна кампания против контрабандата, като всъщност рекламираше своята фирма „Булгартабак”. Тя бе съвместна с Министерство на финансите и митниците, които са подчинени на финансовото ведомство. Именно благодарение на Горанов не бе извършена нито една финансова ревизия или проверка на съмнителните сделки по заграбване на активи на фалиралата КТБ от фирми, свързвани с депутата от ДПС.

 

Списъкът е дълъг. Всичко това се случва с активното участие на Кирил Ананиев.

Ананиев е член на Надзорния съвет на държавната ББР. Банката, която след разгрома на КТБ е като грижовна майка за Пеевски и фирмите, свързвани с неговото име. От ББР депутатът от ДПС получава безпроблемно многомилионни кредити, някои от които са обезпечени по странен и недопустим от закона начин.

 

Николай Младенов, министър на отбраната в първия кабинет „Борисов” обръща специално внимание на Ананиев още през 2011 г. Той поискал от държавния глава Георги Първанов да публикува стенограмите от срещите им по времето, когато е бил министър на отбраната. Младенов подчерта, че в хода им е изнесъл факти за това, че по време на мандатите на Първанов бюджетите за отбрана са били буквално „изнасилвани" и са източвани огромни суми. По думите на Младенов президентският съветник Кирил Ананиев е признал за далаверите, като ги е обяснил с големия политически натиск. Значи Ананиев признава далаверите, но нямало как да ги спре, защото го натискали по партийна линия. Колко удобно. Прокуратурата обаче очевидно не се впечатлява от такива признания, за да се самосезира.

 

Затова и през последните дни, финансисти се обзалагаха, че стане ли той министър, няма да пипне и с пръст подчинената му Национална агенция за приходите (НАП). Такива са указанията на Пеевски и Горанов, които за него са закон. Причината е, че НАП през последните години бе превърната в инструмент на властта за преследване на неудобни политици и журналисти. Очевидно задкулисието държи това положение да се запази.

 

Така че Пеевски отново успя – сложи свой човек да ръководи финансите. Моделът #Кой е жив, а президентът Радев губи битката със статуквото преди да е започнала. Жалко.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3983 |24.01.2017 Кирилов: Много олигарси с неплатени задължения искат ниски лихви . 6| 6230 |10.12.2016 Кирил Добрев: Корнелия Нинова играе за победа . 1| 4605 |22.11.2016 Данаил Кирилов: Ако някоя от партиите приеме мандат, ГЕРБ ще е против

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads