Реклама / Ads
2| 6443 |25.01.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Пътуване в истинската Русия

.
Ан Гарълс – бивш кореспондент на Националното обществено радио на САЩ, през последните две десетилетия многократно посещава района на Челябинск – застаряващ военно-индустриален център на хиляда мили източно от Москва, който е дом на руската ядрена програма. Целта й е да опише обществените и политическите сътресения от разпадането на СССР.
 
По време на посещенията си в тази, някога недостъпна за Запада зона, Гарълс открива народ, за който новите демократични свободи са колкото възхитителни, толкова и травмиращи. Районът преживява жестока икономическа криза в началото на 90-те, а събитията през следващите двадесет години объркват допълнително нещата, като предизвикват нарастваща криза на идентичността и враждебност към чужденците. Град Челябинск става по-богат и по-космополитен, но корупцията и нетолерантността се увеличават.

Гарълс рисува портрет на сърцето на нацията. Среща ни с пламенни активисти и показни мафиоти. Откриваме изненадващи субкултури, сред които една преизпълнена с живот тайна гей общност и група решителни евангелисти. Ставаме свидетели как лекари и учители се борят с една корумпирана система. Гарълс обяснява защо Владимир Путин се радва на лоялността на толкова руснаци, въпреки че много от тях порицават ежедневните злоупотреби с властта. Нейният разказ за свикналите да мълчат руснаци е важно и увлекателно четиво във време, когато напрежението от Студената война се завръща.

ЗА АВТОРКАТА
Ан Гарълс е бивш чуждестранен кореспондент на Националното обществено радио на САЩ и автор на книгата „Гола в Багдад“. По време на забележителната си кариера тя получава престижни високи награди, включително наградата „Кураж в журналистиката“ от Международната женска медийна фондация и наградата „Джордж Полк“ за радиожурналистика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2159 |26.03.2024 Веселин Тодоров: Ако изборите не са 2 в 1, нека са на 9 и 23 юни . 0| 2161 |26.03.2024 Хамас обвини Израел за провала на досегашните мирни преговори . 0| 2465 |21.03.2024 "Търси се автор" в Шуменския театър на Световния ден на театъра . 1| 3487 |13.03.2024 "Ще се борим до изнемога, за да запазим единственото подобно място". Розовата къща отново е поставена в риск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads