Реклама / Ads
0| 4918 |25.01.2017 НОВИНИ

Росен Петров: Не е лошо МВР да има министър полицай

.
Мандатът на Росен Плевнелиев бе много труден, белязан от съставянето на две служебни правителства, два масови протеста. „Не мога да отрека, че той беше последователен в своите позиции, дори когато грешеше!”, заяви народният представител от БДЦ-НС Росен Петров пред радио К2.
 
. Той изрази мнение, че една от основните грешки на четвъртият български президент е била твърде силното говорене срещу Русия. Според него не е ясно и защо Росен Плевнелиев е подписал писмото до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп.

 „Да даваш един вид съвети на Америка, че не е добре да има добри отношения с Русия, аз смятам, че за Европа е добре между Америка и Русия да има добри отношения, защото когато между Европа и Америка има лоши отношения, от това страда Европа!", категоричен бе Росен Петров. Според него би било нормално писмото да е подписано от политици от прибалтийските държави или Полша, но на България не отива да има толкова остра антируска позиция.

 

   „Росен Плевнелиев не само, че не беше обединител на нацията, а допринесе за нейното разделяне. Не бих казала, че той хвърляше мостове между партиите, а напротив, той ги насъскваше една срещу друга!", отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът и отговори, че все пак не бива да пренебрегваме факта, че времената, в които е бил президент Росен Плевнелиев, са били изключително тежки.

 Росен Петров заяви, че като гледа състава на служебния кабинет и личността на служебния премиер категорично може да каже, че той не е политически оцветен. Той наистина е съставен от експерти. „Огнян Герджиков е свестен човек и наистина не е лошо да имаме и свестни хора в политиката, въпреки че поетът е казал – „У нас свестните считат за луди". Но той е свестен човек, брилянтен юрист, като цяло центрист по убеждения!" категоричен бе народният представител. Като цяло проф. Герджиков е човек, който никога не е търсил конфронтацията, затова е удачен избор за служебен премиер.

   Росен Петров изрази мнение, че прави впечатление присъствието на някои личности в служебния кабинет, един от тях е ген. Янев, който ще бъде вицепремиер по вътрешна сигурност. Пламен Узунов също е човек от кариерата, тръгнал от ниско ниво и стигнал да високите нива на йерархията в системата. „Не е лошо от време на време МВР да има министър и полицай!", заяви Петров.

   „Кабинетът на Радев е изненада за политическите сили и от ляво, и от дясно, в никакъв случай не мога да кажа, че това е червен кабинет!", заяви Росен Петров. Той продължи, че сме станали свидетели на развитието на ген. Радев в рамките на няколко дни. Огромна е разликата между речта му, произнесена в Народното събрание и речта по време на церемонията от 22 януари.

 

„Както в САЩ наблюдаваме едно завръщане на военните в политиката, така и при ген. Радев виждаме завръщане на военните в политическия живот. Особено министерството на отбраната наистина се поверява на военни. За мен българската армия е отгледала достатъчно добри кадри, това са стари кадрови офицери, завършили най-престижните военни училища у нас и в чужбина, мисля, че малко военни в политиката няма да е в излишък!", категоричен бе Петров.

 

Росен Петров заяви, че според него изборите ще бъдат честни и нормални. Все пак в служебния кабинет има експерти от различни политически традиции. Огнян Герджиков също не прилича на премиер, който ще тръгне да пречи на нормалния процес. Освен това различните политически сили са единодушни в позитивните си оценки за личността му, което е рядко срещано у нас.

  „Определени кръгове плашат, че няма да признаят резултатите от изборите, защото Изборният кодекс не е променен в съответствие с резултатите от референдума. Това достатъчно основание ли е да се организира подобен ход, не е ли опасно държавата и обществото да се хвърлят в нова спирала от поредица избори?", попита водещата Клара Маринова.

Росен Петров отговори, че за хората, които на референдума са гласували за мажоритарна система, изборите няма да бъдат легитимни от морална гледна точка. От законова гледна точка обаче изборите ще бъдат напълно легитимни, тъй като резултатите от референдума не са били задължителни.

   „Смятате ли, че има опасност от дестабилизация на държавата от бурни протести от типа на тези около ВСС?", продължи с въпросите си водещата. Събеседникът й отговори, че състоянието на правосъдната система в момента едва ли е на дневен ред. Хората определят като основен проблем равнището на доходите и икономиката. Според народния представител няма условия за такива протести, просто това не е дневния ред на българина.

 

Народният представител обясни, че БДЦ ще се яви в широк центристки блок. Това означава хора със широки центристки убеждения като вече се водят разговори с няколко политически сили. „Ние ще го обявим на специална пресконференция, не мога в момента да го обявявам!", завърши Росен Петров разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3658 |20.01.2017 Росен Плевнелиев при патриарха . 1| 4742 |18.01.2017 Росен Петров: Голямо достойнство на кабинета „Борисов 2” e, че не страдаше от реваншизъм . 0| 3799 |18.01.2017 Над 1,2 млн. лв. глоби на фирми заради лошо снегопочистване в София . 0| 3873 |18.01.2017 Отнемат книжката при нарушаване на забрана заради лошо време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads