1,5 млрд. лева е бюджетният излишък за 2016 г.

4

|

2744

|26.01.2017
1,5 млрд. лева е бюджетният излишък за 2016 г.

Салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основна за 2016-а година е положително и в размер на близо 1,5 млрд. лева, посочва Министерството на финансите на България.


Към 31-ви декември 2016-а година салдото по КФП е на излишък от 1,4725 млрд. лева (около 1,6% от прогнозния БВП на страната) и се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 743,1 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 2,2157 млрд. лева. За сравнение, през предходната 2015-а година беше отчетен дефицит по КФП в размер на 2,4852 млрд. лева (2,8% от БВП), което означава, че съпоставено със същия период на предходната година бюджетната позиция се подобрява с цели 4,4 процентни пункта, като 2016-а е първата фискална година от 2008-а насам с бюджетен излишък по консолидираната фискална програма. Според Министерството на финансите постъпилите приходи и помощи по КФП за цялата отминала година са в размер на 33,9531 млрд. лева или 102,8% спрямо годишните разчети.

 

Съпоставено с 2015-а година, приходите и помощите нарастват с 1,7535 млрд. лева (ръст с 5,4%), като данъчните и неданъчни приходи нарастват с 2,4966 млрд. лева, докато постъпленията в частта на помощите (възстановени средства от Европейската комисия) са в размер на 2,9046 млрд. лева и надвишават планираните в бюджета с 114,2 процентни пункта. Общата сума на данъчните постъпления, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 26, 903 млрд. лева, което представлява 103,5% спрямо планираните за годината приходи. Спрямо 2015-а година данъчните постъпления нарастват през изминалата година с 8,2% (с 2,0473 млрд. лева). В същото време разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската на Република България в бюджета на ЕС) за 2016-а година са в размер на 32,4805 млрд. лева, което представлява 93,3% от годишния разчет.

 

За сравнение държавните разходи година по-рано бяха в размер на 34,6948 млрд. лева. Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31-ви декември 2016-а март, възлиза на 859,5 млн. лева, което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС. Размерът на фискалния резерв през изминалата година достигна 12,9 млрд. лева, в т.ч. 11,1 млрд. лева депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 1,8 млрд. лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Chris Cornell ”Fell On Black Days” Soundgarden Cover Live @ SiriusXM // Lithium

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах