Реклама / Ads
5| 15735 |27.01.2017 ИНТЕРВЮ

Калоян Паргов: Служебните министри да извадят на светло реалното състояние на държавата

.
Калоян Паргов
Работата на служебния кабинет, въпреки че е кратка, никак няма да е лесна, защото наследството, което получаваq крие доста изненади. Надявам се, че служебните министри ще извадят на светло реалното състояние на упраляваните от тях сектори в държавата. Това казва в интервю за Frog news Калоян Паргов, председател на Градския съвет на БСП в София.
 
Калоян Паргов е роден на 13 юли 1977 г. Завършил е Втора английска езикова гимназия. Висшето си образование получава в УНСС със специалност "Международни отношения". Магистър е по "Европейска интеграция". Асистент е във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).  Председател е на Градския съвет на БСП в София и на групата общински съветници от БСП Лява България в Столичния общински съвет.

- Г-н Паргов, служебният премиер и служебният кабинет встъпиха в длъжност. Какъв е първият Ви коментар за избраните от президента Румен Радев премиер и министри?

- Кабинет от експерти с премиер, който очевидно ще търси обединение на нацията и успокояване на напрежението в месеците преди изборите. Проф. Огнян Герджиков е доказал се политик, който е известен с това, че не търси конфронтации. С избора си президентът категорично отхвърли всички внушения, че БСП ще реди служебния кабинет. Експертите, които заемат министерските постове, имат много ясни задачи – да организират и проведат честни и прозрачни избори, и да осигурят нормалното функциониране на държавата през следващите два месеца. Работата на служебния кабинет, въпреки че е кратка, никак няма да е лесна, защото наследството, което получава крие доста изненади. Надявам се, че служебните министри ще извадят на светло реалното състояние на упраляваните от тях сектори в държавата.

- Чувствате ли се предадени от вашия президент Румен Радев, който със състава на служебното правителство очевидно много рязко се еманципира от БСП?

- За какво предателство изобщо може да става дума тук?! Румен Радев е законно избран президент с гласовете на над два милиона българи. Той има пълното право да посочи служебен премиер и състав на служебното правителство. И съответно носи цялата отговорност за избора си. Ние твърдо заявихме след президентските избори, че няма да влияем на този избор. БСП играе честно и държи на думата си за разлика от досегашните управляващи. Ние не търсим управление под прикритие, със задкулисни действия и машинации. Смятаме да управляваме отговорно и справедливо с наш мандат след 26-и март.  

- Този избор на президента Румен Радев как ще повлияе на избирателите на БСП. Има ли опасност да ги демотивира по някакъв начин в навечерието на предсрочните парламентарни избори?

- Мотивацията за всяко състезание е основният проблем на старши треньора на отбора. На президентските избори го преодоляхме. Дано да успеем и този път!

- Ако спечелите изборите, каква ще бъде вашата алтернатива на строежа на магистрали? С какво искате да спечелите избирателите?

- В момента сме в процес на обсъждане на нашата предизборна платформа. Искам да благодаря на всички, които проявяват интерес към нея, пълнят залите, дават предложения, допълват или отхвърлят отделни идеи. Основното, с което ще спечелим избирателите, това е икономика, икономика и пак икономика. Трябва да разберем едно - без силна икономика няма как да имаме силна и адекватна социална политика. Това е основата, на която залагаме. Не случайно предлагаме различни финансови инструменти като фондовете "Индустрия" и "Иновации", които да засилят производствените мощности на страната. Да дадем възможност на млади предприемачи, които имат иновативни идеи, да ги реализират и да развият собствен бизнес. И така от консуматорско общество да станем производители. Да започнем да произвеждаме и да станем конкурентоспособни на европейските и световните пазари. С това ще допринесем за повишаване на брутния вътрешен продукт на държавата, а оттам и до повишаване на доходите, на заетостта, на потреблението.

- Разкажете повече за фонд „Индустрия“.

- Фонд "Индустрия" не е нещо ново, което сега сме измислили. И предишните години сме го предлагали към съответните бюджети в Народното събрание, но това предложение или е било отхвърляно, или е било прието просто като идея и не е било развивано от управляващите. Целта е да се подпомогнат произведствени предприятия, както и да се даде възможност за създаването на нови такива, за чиито стоки има съответно както вътрешни, така и външни пазари. Крайно време е България да прецени кои са относителните й предимства на общоевропейския пазар. Идеята е да отделим едни 500 милиона лева и да ги инвестираме в 400-500 населени места в България. С тях по определен ред и механизъм ще стимулираме развитието на производства. Оттам ще създадем заетост в тези райони, които са изоставени, в следствие на икономическите процеси, развили се след 1989 година у нас. Така ще спрем и миграционния натиск по икономически причини към големите градове и най-вече към София.

- За никого не е тайна, че в държавата има много голяма липса на подготвени кадри?

- В момента най-големият проблем на бизнеса е липсата на подготвени кадри. При това до такава степен, че дори в определени сектори се стигна до внос на кадри от други държави. Това е потресаващо на фона на безработицата в България. Този факт показва, че опитите на  държавата в сферата на образованието не са увенчават с успех. Липсата на кадри е основната причина страната ни вече да не е толкова интересна за чуждестранните инвеститори, въпреки ниските данъци у нас. Защото дори да дойдат в България инвеститорите, на тях им е необходим квалифициран персонал. Липсата на кадри е много сериозен проблем дори и за националната сигурност на страната. Затова трябва да бъде изградена връзка между икономиката и образованието. Учебните планове трябва да са съобразени с нуждите на бизнеса.

- Поставяте акцент в програмата ви върху демографските проблеми. Какви решения предлагате?

- Основното, което очакват всички млади хора, е да имат сигурност и перспектива в страната, в която живеят. За да могат тук да намерят развитие професионалните им кариери и тук да се родят децата им. За да спре изтичането на мозъци от България държавата трябва да има решителна намеса. Ние виждаме възможност за това чрез инструментите на данъчната политика, на семейното подоходно облагане. Това, което предлагаме, е работещи семейства с едно и повече деца да ползват данъчни облекчения. В смисъл, за едно дете семейството да плаща с 50 лева по-малко данък. Така смейство с доход 1000 лева и едно дете ще намали с 50 лева своя данък на месец, а ако има две деца, съответно няма да плаща данък.

- Плосък данък или прогресивно облагане?

- БСП пое курс към промяна на данъчната система с решение на един от предишните си конгреси. Ние съзнаваме, че това не може да стане за месец-два, тъй като има нужда от широка, поне една година, дискусия на тема данъчна политика. Тук не става въпрос само за плосък или прогресивен данък, а за цялостна данъчна реформа и за преразглеждане на данъчната система, която се състои както от преки, така и от косвени данъци. Косвените данъци в България са по-големи от преките, което ние считаме за несправедливо. Второ -  преразпределителната част от бюджета е около 37-38%, а ние считаме, че е нормално в най-бедната европейска държава този преразпределителен механизъм да бъде на равнище от 42, а защо не и 45%. Колкото до неданъчните приходи - те са част от данъчната система. Видяхме, че ГЕРБ задкулисно натоварва населението с тях, за да може да напълни и без това изтънялата бюджетна хазна в условия на икономическа криза. И всички си мислим, че плащаме само 10% данък, а като си направим равносметка, виждаме, че плащаме много повече. Нашите пари изтичат и имаме много по-малко потребление. Трябва да преразгледаме всички административни такси, лицензи, включително и банковите такси, които въпреки ниските лихвени проценти в последните година-две, си стоят все още на това равнище. Плоският данък изпълни задачата си. За него ние, социалистите бяхме силно критикувани. С плоския данък целяхме да „осветлим“ икономиката, да извадим доходите от „сивия сектор“, да напълним хазната на държавата - и това се случи. Но в рамките на новия ни икономически модел ние имаме нужда от съвсем друга данъчна система и нов начин на разпределение на благата. Тук не става въпрос да направим богатите по-малко богати. Целта е да направим така, че всеки български гражданин да чувства сигурност, да има перспектива и да води достоен начин на живот, съобразен с европейските стандарти.  

- Каква политика предлага БСП по отношение на пенсионерите?

- През 2008 година по време на правителството на Станишев за последно са актуализирани пенсиите. Те се актуализират на база средния осигурителен доход, който тогава е бил 360-370 лева. Днес сме 2017 година и средният осигурителен доход е 780 лева. Това означава, че е крайно време държавата да предприеме стъпки за актуализацията на пенсиите на база двойно по-големия вече осигурителен доход, който имаме в сравнение с 2008-а. Желанието ни е да го направим на база 5-годишен период, което означава, че следващата актуализация, ако спечелим доверието на хората и ни дадат вот да управляваме, ще бъде към 2013 година. Подобна актуализация на пенсиите би струвала на държавния бюджет малко над 800 милиона лева годишно.

Frog news
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 16300 |25.11.2013 Бойният пилот Тома Ковачев: Престъпни министри станаха милионери с продажбата на летище Божурище . 11| 14837 |18.12.2012 Георги Калоянчев: Трябва вече да тръгвам нагоре, но не ми се ще . 285| 24142 |15.08.2011 Любка Качакова: Бойко се забавлява с министрите, защото познава тайните на древния Рим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads