Реклама / Ads
0| 3957 |27.01.2017 НОВИНИ

Красимир Янков: Да се увеличи щатът на Гранична полиция с 1000 бройки

.
Народните представители от ПГ „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ” от 43 НС Красимир Янков и Атанас Зафиров представиха пред експерти управленския проект на левицата в частта „Национална сигурност” и „Външна политика”.
 

На нея присъстваха редица експерти в областта на отбраната и външната политика. Красимир Янков, член на ИБ на БСП, беше категоричен, че е крайно наложителна превенцията и противодействие на тероризма; охрана на границата, управление на процесите на миграция; превенция и противодействие на тежката и организирана престъпност, борба с корупцията на всички нива, както и противодействие на битовата престъпност. Той добави, че за стабилизиране на системата за сигурност е нужно изграждане на силна контраразузнавателна и полицейска структури.

 

Относно опазването на границите, според него е нужно отпускане на още 1000 щатни бройки  за "Гранична полиция", а Съветът по сигурността към МС да се развие като координиращ и информационно-аналитичен център, който да предлага решения за определяне на стратегическите задачи на органите от системата за национална сигурност.

Красимир Янков беше категоричен, че са нужни промени в МВР, за да се изпълнят няколко основни цели: по-голяма прозрачност и обществена отчетност на работата на полицаите, повишаване ефективността на отделните структури на МВР и адекватна реакция при противодействието на престъпността, повишаване на качеството на аналитичната работа на министерството, както и засилване на гражданския контрол върху работата на МВР. Според него трябва да се прегледа и оцени щата на областните дирекции, както и да се пренасочват към структури, отговарящи за територия с по-сложна обстановка.

 

Янков заяви, че трябва нова система за формиране на възнаграждението на служителите на реда, което да отразява постигнати предварително поставени цели. Според него е нужна нова концепция за работа на сектора- нова законова основа за провеждане на реформа, коригиране на установените организационни слабости и по-нататъшно усъвършенстване; нов модел на политика за управление на министерството на вътрешните работи, както и подобряване на модела за управление на човешките ресурси.

 

За нужните политики в сектор „Отбрана” от плана на БСП Атанас Зафиров заяви, че за левицата приоритет ще бъде осигуряване на условия на въоръжените сили за изпълнение на отговорностите и задачите им. Според него трябва да се продължи трансформацията на въоръжените сили с акцент върху професионализацията и модернизацията. 

 

 Трябва да се изготви  дългосрочна инвестиционна програма с ясно финансиране и срокове на реализация. Зафиров беше категоричен, че за да се възстанови престижът на армията, трябва да се повишат заплатите на военнослужещите и цивилните служители, допълнително да бъдат стимулирани за висока квалификация и служба в специфични условия. Освен това е нужно обновяване на част от жилищния фонд на МО, както и изграждане на нови жилища. Зафиров допълни, че трябва актуализиране на Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за резерва, Закона за военната полиция.

По политиките на БСП от плана за развитие на България говори съпредседателят на Съвета по външна политика и международна дейност, сигурност и отбрана към левицата Евгени Кирилов. Според него е крайно време да се отстоява националният ни интерес, а не да се приемат непременно решения, които се налагат отвън, както се е случвало с предишните управляващи.

 

Кирилов допълни, че светът е изправен пред сериозни промени и ние трябва да бъдем подготвени, за да се справим в подобна ситуация.

Освен експерти, на събитието присъстваха и бившите военен и външен министър – Ангел Найденов и Кристиан Вигенин, както и Крум Зарков, член на ИБ на БСП.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4124 |25.01.2017 Янков: Проблемите в енергетиката са заради министъра . 1| 4223 |23.01.2017 Янков: Бъчварова посещава предизборно дирекциите на МВР в страната . 0| 3643 |21.01.2017 Турският парламент увеличи правомощията на президента Ердоган . 4| 5087 |19.01.2017 Д-р Красимира Ковачка: Плевнелиев остава в миналото, от Радев зависи дали ще остане в историята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads