Реклама / Ads
3| 5107 |30.01.2017 ПОЛИТИКА

Радев: Следващото правителство да излъчи представител в ЕК

.
Румен Радев
Миграционната криза, гарантирането на сигурността на европейските граждани и перспективите за увеличаване на икономическия растеж в ЕС, са били водещите акценти по време на срещата на президента Румен Радев с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел. Румен Радев е на първата си работна визита в чужбина след встъпването си в длъжност като държавен глава.
 

 „Поставихме въпроса за сигурността на нашите външни граници във всички аспекти. Имаме пълното разбиране за проблемите, пред които сме изправени и очакваме още по-голяма помощ“, подчерта президентът Радев пред журналисти след края на срещата. Солидарността в ЕС е фактор, когато външните граници са защитени с усилията на всички, категоричен беше държавният глава.

 

Президентът призова за ревизия на Дъблинското споразумение, което заплашва да превърне държавите от периферията на ЕС в буферна зона за влизащите в Европа мигранти. Според държавния глава силата на Европейския съюз е в предвиждането и управлението на кризите, а не в тяхното потушаване и подчерта, че страната ни подкрепя изработването на общ план, който да бъде приложен в случай на рязко нарастване на миграционния натиск към България. „Трябва да бъдем сигурни, че нашата граница ще бъде защитена достатъчно добре. Сравнете нашите полицаи с какво оборудване разполагат, с това на хората от Фронтекс. Разликата е огромна и трябва да изравним условията“, подчерта Румен Радев.

 

Доналд Туск е изразил подкрепата си за предприетите от българските институции мерки за засилване на охраната на външните граници на съюза, както и очакване страната ни да посочи областите, в които се нуждае от допълнителна подкрепа. Кохезионната политика трябва да бъде продължена и след 2020 г., като фактор за икономически растеж и увеличаването на заетостта сред младите хора, посочи още президентът. По време на срещата Румен Радев е изразил и очакването на страната ни планът „Юнкер“ да има географска и секторна насоченост и да бъде приложен така, че да дава възможност на държави като България да участват по-пълноценно в предлаганите мерки за икономически растеж.

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е изразил високата си оценка за създаването на вицепремиерски пост в назначеното от президента Румен Радев служебно правителство, който да се фокусира върху подготовката на предстоящото българско председателство на ЕС през първата половина на 2018 г. В отговор на журналистически въпрос дали на срещата е бил обсъждан следващият български представител в Европейската комисия, президентът Радев заяви, че не е добре решението за този пост да бъде взето в условията на изострена предизборна кампания и че това следва да е ангажимент на следващото правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3885 |30.01.2017 Груевски не състави правителство в Македония . 2| 5682 |27.01.2017 Мартин Димитров: Готви се правителство ГЕРБ-БСП . 17| 4980 |27.01.2017 Корнелия Нинова: Срамувам се от досегашното правителство, а не от служебното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads