Реклама / Ads
2| 4440 |01.02.2017 МИСТЕРИИ

ФРОГОКО: Близо 18 000 българи умират от мръсен въздух, властите крият

.
Между 16 000 и 18 000 българи умират от болести, причинени от прекомерното замърсяване на въздуха. По данни на Световната здравна организация България е на второ място в Европа по степен на превишаване на допустимите норми на фини прахови частици. Това заяви адвокат Михаил Екимджиев, който води дело за лошия въздуха в Пловдив от името на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“, чийто председател е той.
 

Преди 5 години бяха публикувани данни на Евростат, затова че Пловдив е с най-висока концентрация на фини прахови частици. Тази концентрация е в пъти по-висока от допустимото. Според изискванията на ЕС допустимият брой дни за 1 г. са 35, а Пловдив беше стигнал над 200 дни на година. В някои дни концентрацията надвишаваше нормата над 10 пъти.

 

„Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ и още 120 граждани на Пловдив заведохме колективен иск срещу общината, за да я накараме да изпълни законовите си задължения и да вземе подходящи мерки нормите на фините прахови частици да бъдат съобразени с европейските стандарти. Искам да обърна внимание, че ние не сме искали финансово обезщетение.  

 

В хода на делото излязоха чудовищни данни, затова как години наред в Пловдив са раздавани стотици хиляди лева наши пари за писане на стратегии, за правене на съоръжения и пр. Най-шокиращото бе, че вместо да бъдат предприети адекватни и дългосрочни мерки за преодоляване на проблема, те го скриха. Изместиха измервателната станция от най-невралгичната точка, където се усещаше най-осезателно мръсния въздух, в  топлофициран жилищен район, където застрояването не е интензивно. По този начин лишиха пловдивчани от възможността да знаят какъв въздух дишат в центъра на града и те не могат да вземат мерки за самозащита, като например да не излизат в пиковите замърсявания. Това е особено важно за хора с респираторни заболявания, за деца и възрастни. Това отношение на общината и РИОСВ е престъпно и може да се сравни с начина на криене на информация от българските власти по време на Чернобилската авария, заради което се увеличиха в пъти онкологичните заболявания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9211 |01.02.2017 ФРОГОКО: Румъния се готви за гражданска война заради затворниците . 5| 4450 |31.01.2017 „Да, България" поиска ревизия на синдиците на КТБ . 0| 4103 |31.01.2017 България ще участва в "Морски щит 17" в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads