Реклама / Ads
12| 8486 |01.02.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Шулева: ДПС и руски факс спряха приватизацията на ”Булгартабак” през 2004 г.

.
Лидия Шулева
Отстраняването ни /б.р. на Шулева и Герджиков/ е свързано изцяло с Булгартабак. Беше определено да се продадат фабриките в София и Благоевград. От първоначална цена от 180 млв. с British American Tobacco постигнахме споразумение за 250 млн. лв. Сега Булгартабак се приватизира срещу 100 млн. лв.
 
Това заяви бившият вицепремиер Лидия Шулева пред bTV, коментирайки опита за приватизация на Булгартабак през 2004 г. Опозицията не искаше да се случва такава сделка и правеха всякакви опити да спрат приватизацията. ДПС бяха в течение и подкрепяха всички наши идеи по отношение на приватизацията. И така бе до края на 2004.  В този момент пристигна факс от Москва. Казваше се, че руска фирма ще даде по-добри условия. Факсът дойде от телефон от складове в покрайнините на Москва, обясни тя и посочи, че не са могли да се свържат с руската фирма.

Мехмед Дикме бе принуден да оттегли подписа си от протокала на Надзорния съвет. На 25 януари ДПС заявиха, че няма да подкрепят приватизацията на Булгартабак. На другия ден сутринта си подадох оставката. Решението ми бе категорично. Казах, че не подавам театрална оставка. Премиерът ме помоли, да не я обявявам, за да води преговори с ДПС. Казах му, че след изявлението на пресконференцията, това едва ли е възможно.В същото време опозицията искаше парламентарен контрол за параметрите на сделката. В един от тези дни г-н Герджиков нямаше кворум в парламента, след това станаха какафониите. Започнаха да искат оставката на проф. Герджиков. Казаха, че аз не искам да ходя на парламентарен контрол, но не беше така. Такива преговори не се състояха. По-късно парламентарният контрол се проведе. ДПС категорично казаха, че сделката трябва да се отмени. Руският факс и връзка остава в историята. Може да си правим изводи с днешна дата. В онзи момент бе поставен ултиматум, като ДПС търсеха начин министър Дикме да бъде отстранен, обясни още Шулева.

Балгартабак бе причина ДПС да се раздели с Дикме, който не бе изгоден за тях в определен момент, допълни тя. ДПС измислиха , че не е спазена стратегията. Едни скалъпени причини, за да се даде статут на бламиране на сделката за Булгартабак. Ръцете на Царя бяха извивани, каза още Шулева.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3629 |20.01.2017 ”Анонимните” плашат Тръмп с руски компромати . 9| 4394 |18.01.2017 Реформатори скочиха на Радев заради Украйна и руския флаг . 0| 3793 |13.01.2017 Спряха движението по бул. ”Цар Освободител” заради авария на водопровод

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads