Реклама / Ads
0| 5487 |04.02.2017 МИСТЕРИИ

Най-лошата наркодиета: Боуи, Елвис или Леми?

.
Някои известни личности са популярни повече със своето пиене и друсане от други. Хънтър С.Томпсън, например, е започвал с кокаин на закуска (около 3 следобяд) и е продължавал така през цялата нощ, докато не мине на халюциногени. Боуи е бил на диета от кокаин, мляко и червени чушки, а Леми се хвалеше, че всеки ден изпива по бутилка Jack Daniel's .
 
Това прави образите им легендарни, но наистина: през какви изпитания минава тялото? Колко е добре и колко дълго може да продължи партито?

За да разберем как работят някои от най-известните парти диети и коя е най-лошата (не че има добра от тях, във всеки смисъл) Хана Юенс от Vice се срещна с някои хора, които знаят за какво говорят: д-р Хенри Фишер, директор на сдружението по изследване на наркотици Volteface; Джордж Макбрайд, ръководител в Volteface; Хари Шапиро, главен редактор на Druglink и шеф на издателството Drugscope и Петронела Ревънсхиър, диетолог в Chelsea Nutrition.

 

ЕЛВИС: PEPSI; БЕКОН, ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО И БАНАНОВ САНДВИЧ; ЛЕКАРСТВА С РЕЦЕПТИ

 

Трудно е да обобщим всичко, което е консумирал Елвис в по-мрачния си период, но като за начало: той е пиел толкова много Pepsi, че доставката в имението му Грейсленд е ставала с тирове на компанията. Известна е и ежедневната му храна Fool's Gold Loaf - 30 сантиметрово хлебче, натъпкано с бекон, фъстъчено масло и сладко от ягоди. Всяко едно от тях съдържа 42 000 калории, а в последните си дни е хапвал и по две, без да броим малките среднощни закуски с хамбургери и пържени филии. На ден кралят на рока е приемал 94 000 калории, като за сравнение азиатски слон консумира 50 000.

 

И тогава е имало лекарства с рецепта: Diazepam, Methaqualone, Phenobarbital, Ethchlorvynol, ethinamate, Codeine; вдигащи, свалящи, болкоуспокояващи и успокоителни, като Dilaudid, Quaaludes, Percodan и Demerol. Има доказателства, че в последните седем месеца от живота на Елвис - от януари до август 1977 - лекарят му е предписал рецепти за най-малко 8 805 хапчета, таблетки, ампули и инжекции.

 

"За някои от нас глутенът действа като опиат - т.е. точно като хероина или морфина - не само с пристрастяващ ефект, но и като успокоително", обяснява Петронела Ревънсхиър. "Неговата диета с високо съдържание на мазнини, високо съдържание на захар и високо съдържание на въглехидрати храна е не само токсична за черния дроб и сърцето, но е фатална за микробиома (колонии от бактерии, вируси и други микроби, които живеят в червата ти - бел. ред.). Всичките полезни микроорганизми биха загинали. Краткосрочните ефекти включват запек, умора, промени в настроението и депресия; дългосрочните - смърт".

 

Освен всичката храна Елвис приема успокоителни и свалящи медикаменти, който влияят на метаболизма и затлъстяването му. " Предвид теглото си, той се е нуждаел от два пъти повече лекарства за да постигне желания резултат", отбелязват момчетата от Volteface.

 

Колко опасна е тази диета? 5/5

"Той е взимал възбуждащи, успокоителни и всичко помежду. Рискът за предозиране е много голям, а и има проблеми с отказването", казва Хари Шапиро. "Ако спреш приема на всичко това - ако изобщо можеш - ще попаднеш в истински ад. Но той в края на краищата почина от масивен инфаркт, най-вече заради храната, а не заради хапчетата".

 

ЪРНЕСТ ХЕМИНГУЕЙ: СМЪРТ СЛЕДОБЯД

 

Емблематичният пияч Хемингуей мрази много неща - Уилям Фокнър, жените - но обича абсент - толкова много, така че дори е измислил коктейл с него Смърт следобед, който често пиел, заедно с други коктейли. През 1935 г. в една книга за коктейли той пише: "Налей един малък абсент в чаша за шампанско. Долей с изстудено шампанско, докато побелее. Изпий бавно 3 до 5 чаши."

 

"Да си признаем, тази напитка е доста приятна," казват от екипа Volteface. "Но ако се консумира сутрин, на празен стомах, ще има доста брутален ефект. Абсентът е много силен - до 70-80 % етанол. Някой консумират ежедневно толкова и получават зависимост от алкохола".

 

Колко опасна е тази диета? 3/5

"Алкохолът всъщност по-опасно в дългосрочен план, отколкото наркотиците, по много причини", казва Хари. "Хероинът, например, не е толкова вреден наркотик, както си мислят хората. Той не е като алкохолът. Не засяга жизненоважни органи - черен дроб, мозък, бъбреците, сърцето. Но алкохолът и кокаинът подлагат тялото на огромно напрежение - сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане. Трябва да отбележим и опасностите за психичното здраве при алкохолизма. Не случайно Хемингуей се е застрелял."

 

ЛЕМИ: JACK И КОКАИН; СПИЙД И ЦИГАРИ

 

Дневната доза на господин Килмистър е Jack Daniel's и кокаин, спийд и цигари от повече от 40 години. Мениджърът му, който беше с него до последния му ден, сподели че е захвърлил пороците, но все пак е удрял по две бутилки вино на ден. Но той все пак е ял някаква хвана. Е, не са зеленчуци, картофки и зелен фасул. Предимно студени спагети, студен чипс и студени пържоли. Но все пак и в тях има някакви хранителни вещества.

 

"Здравословното хранене няма да премахне щетите от наркотиците, но поне ще помогне за по-бързо и ефективно възстановяване. Леми не се е хранел добре", твърдят от Volteface. "Психичното му здраве също е било под въпрос, защото е добре известна амфетаминовата психоза при хора, които консумират дългосрочно. Особено притеснително е, ако това се случва ежедневно. С комбинацията Jack и кока той е поемал много захар, което е доста притеснително предвид това, че е бил диабетик".

За съжаление, Леми почина от рак, което не изненадва Фишер и Макбрайд.

 

Колко опасна е тази диета? 3/5

"Това не звучи ужасно притеснително, ако си на 20-30, но ако си на 50-60 вече наистина е опасно. Спийдът и стимулантите бързо състаряват тялото. Леми е пушил и пиел много и е починал от агресивен рак. Те са били проблемни повече от всичко друго."

 

ДЕЙВИД БОУИ: КОКАИН, КАФЕ, MARLBORO, МЛЯКО И ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ

 

Според биографът Дейвид Бъкли, който е написал Strange Fascination: David Bowie: The Definitive Story, диетата на Боуи през 1976 г. се е състояла почти изцяло от червени чушки, кокаин и пълномаслено мляко. По-късно самият Боуи казва, че не си спомня почти нищо от този период.

 

Бъкли пише: "Докато планира наследника на албума Young Americans Боуи си стои вкъщи пред купчина висококачествен кокаин върху масичката за кафе, скицник и много книги. Любимата му беше Psychic Self-Defense на Дайън Форчън."

 

"Кокаинът потиска апетита, така че няма нищо чудно, че е ял само мляко и червени чушки", обясняват пичовете от Volteface. "Освен това, мляко все пак има хранителни вещества и мазнини, така че е по-добре от нищо. Психиката му със сигурност е била засегната - системната употреба на кокаин води до параноя и тревожни състояния и халюцинации".

 

Що се отнася до млякото и чушки? "Диета на Боуи го е предпазвала от гладна смърт, но е много бедна на витамини и минерали, както и на аминокиселини," обяснява Петронела Ревънсхиър. "Неговата диета води до много увреждания и обща отпадналост. Той вероятно си е мислел, че си набавя протеин от млякото и витамин C от чушките. Млякото обаче съдържа калций, но не достатъчно магнезий, чиято липса води до мускулни спазми и сърдечни проблеми, включително високо кръвно налягане. В тази диета няма и B12, който е от жизненоважно значение за нервната система, храносмилането и сън."

 

Колко опасна е тази диета? 3/5

Никой не може да оцелее в дългосрочен план на тази диета, но това все пак е било кратък период от живота на Боуи. "Боуи е потребител на наркотици, но той е имал рак, защото е бил пушач и е употребявал алкохол. Те носят много по- голяма вреда при дългосрочна употреба."

 

СТИВИ НИКС: COURVOISIER; HEINEKEN; ТРЕВА; КОКАИН

 

Стиви Никс е била побъркана по кокаина. Похарчила е поне 1 милион долара, според нея. Освен това го е поливала с Courvoisier, Heineken и е пушела трева според биографията Stevie Nicks: Visions, Dreams & Rumours .

 

"Това е една сравнително предвидима комбинация", пишат във Volteface. "Вероятно има един милион души във Великобритания, които консумират кокаин, тютюн, канабис и алкохол почти ежедневно. Е, вероятно не по грам кока на ден, но все пак. Алкохолът засилва действието на кокаина. Това е доста опасно, защото така може да изпиете повече алкохол от обикновено и така неусетно да развиете толеранс към по-големи количества."

 

Самата Никс признава, че се е пристрастила проблемно и се е доверила на лекар за лечението си след предупреждение от умствено и физическо увреждане.

 

Колко опасна е тази диета?3/5

Въпреки че това е изключително опасно, Стиви в крайна сметка успява да спре кокаина и все още е жива. "Тялото е в състояние да се възстанови много бързо", казва Хари. "Дори и да получите цироза на черния дроб, той може да регенерира. Напълно възможно е да друсаш като луд кока десет години, да спреш и след това да си ОК".

 

ХЪНТЪР С. ТОМПСЪН: ВСИЧКО, ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ

 

За да разясним, ще приложим първата глава от книгата на Ий Джийн Керъл от 1994 - The Strange and Savage Life of Hunter S. Thompson.

 

"Най-малко, от тази диета той получава достатъчно хранителни вещества", коментират Volteface. "Той не страда от проблема с липсата на разнообразие, както при Дейвид Боуи по отношение на храната. Но наркотиците са много. Самият факт, че е взимал халюциногени всеки ден е смущаващ. Ако го правиш постоянно те спират да имат същия ефект. Така че трябва да удвоиш дозата. Няма как да предозираш с LSD, но взимаш все повече и повече. Той очевидно е изградил висока толерантност към наркотиците и ако ги откаже, е щял да усеща странични ефекти. Количествата алкохол съща са огромни, особено съчетани с приспивателно като Halcion, което си е доста опасна комбинация. Тя може да убива. Черният дроб на Хънтър С. Томпсън е толкова мистериозен, колкото и мозъка му. Справяли са се доста добре, за да оцелее на тази диета."

 

Огромен фактор, допринасящ за продължителност на живота на тези хора са парите им. "Те имат на разположение най-добрите болници и подкрепа от близките си. Много по-лесно е да си богат потребител на наркотици", добавя екипа Volteface.

 

Колко опасна е тази диета? 4/5

 

"Томпсън е бил цял щанд за наркотици", казва Хари. "Той не е умрял директно от дрога, но се е застрелял. Въобще не е бил на този свят. Нямам идея какви са пораженията на тялото му, но вероятно не е бил в добра форма. А и при толкова много кокаин, със сигурност не искам да бъда около Хънтър С. Томпсън. Вероятно е бил непредсказуем след този коктейл от наркотици. Проблемът вероятно е бил по-скоро с психичното му състояние, отколкото с физическото."

 

Егоист.бг

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2306 |16.04.2024 Астрономи идентифицираха най-голямата звездна черна дупка, откривана досега в Млечния път . 3| 4237 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 4279 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 3196 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads