Токио е градът с най-добрата храна в света

0

|

11520

|04.02.2017
Токио е градът с най-добрата храна в света

Елитните готвачи говорят за кулинарна репутация на японската столица


Той наскоро получи първото място в категорията за град с най-добра храна в света в конкурса Good Taste 2015, организиран от нюйоркското списание Saveur, но вероятно това няма как да изненада някого, когато става дума за град със собствен специален пътеводител на "Мишлен".

В изданието за 2015 градът има цели 12 тризвездни, 53 двузвездни и 161 еднозвездни ресторанта, с което изпреварва титана в кулинарния бизнес - Париж.

 

Не само че токийските готвачи са виртуози на японската висша кухня, но и успешно са възприели международната кухня, като са перфектни сладкари, и се справят превъзходно с френската и италианската храна.

 

Ясухиро Сасаджима държи ресторанта Il Ghiottone в Киото, Япония, където пресъздава италианска храна, използвайки местни съставки от региона в успешно сливане на две култури. Той обяснява така концепцията на ресторанта си:

 


 

Ясухиро Сасаджима за Il Ghiottone

 

Айвън Оркин, готвач и собственик на Ivan Ramen в Токио и Ню Йорк, предполага,че стабилното качество на повечето ресторанти и употребата на добри съставки са решаващи за успеха на Токио в ресторантския бизнес, независимо от типа ресторант. Той също така размишлява, че френските ресторанти са 'някои от най-добрите в света, а италианските са изключителни.' Да не говорим пък за уличната храна в японската столица...

 

Независимо дали вечеряте в многозвезден ресторант от "Мишлен", заведение с европейска кухня или японска улична храна, Токио е град, който звучи сякаш би трябвало да бъде в списъка със задължителни дестинации на всеки любител на добрата храна.

 

Крис Дуайър разговаря с някои елитни международни и японски готвачи, за да чуем какво точно прави японската кухня толкова вълнуваща. Ето обобщение от техни цитати, макар че можете да посетите CNN за пълните им интервюта:

 

"Цял живот не е достатъчно време, за да започнем да разбираме ресторантската сцена в Токио." Тиери Маре, Ritz Carlton Tokyo

 

"Хората наистина оценяват най-добрите продукти - а в Япония има всичко." Вирджилио Мартинес, Central, Лима

 

"Много готвачи, гурмани и хора от бизнеса казват, че Токио е градът с най-добрата храна в света, но това не означава само ресторанти със звезди от "Мишлен"," коментира Хидеаки Сато. "Това означава всички категории храна, от улична, през фастфуд, храна за в къщи и елитни ресторанти. Това наистина е раят на храните." Хидеаки Сато, Ta Vie, Хонконг

 

"Готвачите тук също така често имат поне 30, понякога и повече години опит, като често се специализират в един конкретен тип кухня или дори едно-единствено ястие. Всеки внася своя собствен специфичен майсторлък." Кеничи Хашимото, Ryozanpaku, Киото

"Летвата на съвършенството продължава да се вдига все повече с всеки изминал ден, за всеки готвач," Йошихару Каджи, Felix, Хонконг

 

Рене Реджепи също е почитател на японската храна. Ето какво се случи по време на първото му посещение в Токио, когато той посети суши-легендата Джиро Оно и двамата изпиха чаша чай:

 

 

Рене Реджепи и Джиро Оно


Goodlife.bg


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Vivaldi Spring The Four Seasons High Quality caballerohorus

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах