Реклама / Ads
10| 5964 |09.02.2017 МИСТЕРИИ

Прокуратурата е прекратила делото за „ремонта“ на „Ечемишка“

.
Прокуратурата е прекратила делото за ремонта на тунела ”Ечемишка” през есента на 2016 година.
 
То се е водело от 2011 година е и за изплатен аванс в размер на 2.4 млн. лв. по поръчка за ремонт на фирма, свързана с ДПС фирма, която е трябвало да обезопаси тунела ”Ечемишка” на автомагистрала ”Хемус”, съобщава в. ”Капитал”.

В крайна сметка нито парите са върнати, нито има ремонт, нито има виновен. Още през 2015 година тунелът, в който миналата неделя загина 64-годишна жена, след като върху автомобила й падна лампа, е бил обявен от държавата за опасен. Държавата обаче бездейства, а след това през годините е имало няколко подобни инциденти, от които е имало ранени хора.

Първоначално прокуратурата е образувала разследването срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. По негово разпореждане през 2005 година е бил изплатен аванс на Консорциум "Техностил 2001 - Курортно строителство", в който 99% са на свързаната с ДПС и Йордан Цонев-Данчо Ментата фирма "Трансстрой - Бургас". Компанията сключва договор с агенцията за ремонт, защото тунелът е в "аварийно състояние".

 

Прокуратурата разследва общо три престъпления - безстопанственост, неизгодна сделка и документно престъпление. Делото е изпратено в Софийската районна прокуратура, която не е компетентна да го разследва.

 

Проверката срещу Георгиев е прекратена през 2013 г. след като коалицията на БСП и ДПС (респективно - възложител и изпълнител на злополучната поръчка) идва на власт

След това делото на ръководената от главния прокурор Сотир Цацаров институция продължава срещу неизвестен извършител. В крайна сметка то е окончателно прекратено през есента на 2016 г. Това се случва и няколко седмици, след като през август Веселин Георгиев е оправдан окончателно по делото "Батко и Братко".

 

Проверка на "Дневник" показа, че Веселин Георгиев е обжалвал в края на миналата година прекратяването на разследването, водено срещу неизвестен извършител, очевидно несъгласен с доводите на прокурора. Съдия Вера Чочкова е отхвърлила жалбата му като недопустима.

 

От държавното обвинение не успяха да отговорят какво се е случило с това разследване с обяснението, че не могат да го открият.

 

Прокурор, пожелал анонимност, разказа пред "Капитал", че този тип дела се докладвали лично на ръководството на държавното обвинение и няма как Сотир Цацаров да не е бил напълно наясно с хода на разследването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3679 |07.02.2017 И прокуратурата видя нови опасности в ”Ечемишка” . 2| 3746 |07.02.2017 Учредител на „Да, България” даде на прокуратурата фиктивната жалба . 0| 3779 |03.02.2017 Прокуратурата проверява адвокатските договори на ”Топлофикация – София”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads