Реклама / Ads
1| 4758 |09.02.2017 НОВИНИ

Стефан Кенов: Дългосрочната цел на БДЦ е формирането на силен центристки блок

.
стефан кенов
Дългосрочната цел на БДЦ е формирането на силен центристки блок, това заяви Стефан Кенов, досегашен народен представител от БДЦ-НС, в ефира на „Радио К2.
 
Кенов се съгласи, че наистина повечето политически сили са извадили „голямата кошница” преди предсрочните парламентарни избори и са започнали с големите обещания. Той продължи, че за по-голямата част от българските граждани е ясно, че тези неща няма как да се случат. Досегашният народен представител от БДЦ-НС обясни, че в момента големи заплати се дават в София и няколко от по-големите градове, в неговия избирателен район обаче средна заплата от 1500 лева просто скоро няма как да се достигне. „Бургаска област е много разпокъсана, много различна. Има няколко богати морски общини, които припечелват пари през лятото, но нямат никакви доходи през зимата, вътрешността на областта е с много бедни общини и за максимална заплата от 1500 лева даже не може и да се помисли, а камо ли тя да бъде средна!”, категоричен бе Стефан Кенов.

   Относно обещанията за минимална пенсия от 300 лева, Стефан Кенов изрази мнение, че това е постижимо, но в един малко по-дълъг хоризонт. Той продължи, че наистина част от парите, заделени в резерва, е могло да бъдат отделени за увеличение на пенсиите. Досегашният народен представител от БДЦ-НС коментира и предвидения в програмата на левицата фонд за развитието на индустрията. Той сподели, че по принцип не вижда нищо лошо в това, в условията на членство в ЕС обаче няма как да се случи, защото ще се възприеме като държавна помощ и най-много да претърпим санкции. Стефан Кенов заяви, че има доста по-елегантни начини да се подкрепи икономиката, например публично-частното партньорство, което работи в много европейски държави. Държавата може да влиза в част от предприятията и да подпомага, включително и стартиращ бизнес. Досегашният народен представител коментира и предложенията за промени в данъчната система на левицата с думите: „Цял мандат подоходно облагане на гражданите, накрая на мандата да бъде плосък данъкът, но в горната граница да го увеличим. Хубаво, но като е така тогава защо да не направим необлагаем минимум в долната част, нали се борим за най-бедните! 7 000 човека получавали по над 10 000 на месец, тях ще ги обложим и ще оправим нещата, няма как да стане!”.

 

    Стефан Кенов заяви, че е хубаво да се фиксира национална цел населението на страната да стане 8 милиона, но това няма как да се случи. Той продължи, че като председател на Комисията по въпросите на българите в чужбина е поръчал изследване от БАН, според което дори и емигрантите да се върнат, а те са предимно млади хора, няма как да се обърне тренда. Учените от БАН са направили изчислението, че за да обърнем тренда и в следващите 30-40 години да започнем да растем като население, то трябва да се върнат в България 4,5 милиона емигранти, а това няма как да стане, ние нямаме такава диаспора.

Възможността за формиране на стабилно мнозинство в следващото Народно събрание.

    Стефан Кенов беше категоричен, че в рамките на 44-то Народно събрание едва ли ще може да се формира стабилно мнозинство. Силите са много изравнени, от друга страна дори между бивши партньори са прехвърчали искри


   Стефан Кенов съобщи, че вече е приключила проверката от ГРАО на подписите, внесени от БДЦ, регистрацията на партията за участие в предсрочните парламентарни избори е потвърдена. Основните послания на партията са насочени към икономиката и доходите. Що се отнася до демографията, от БДЦ смятат, че трябва да има специално министерство по този въпрос. В образованието е необходима малко по-патриотична нотка. По отношение на здравеопазването от БДЦ смятат, че доплащането трябва да бъде прекратено. „Трябва да се заклейми популизма, защото популизъм виждаме и от ляво, и от дясно. Хората се наситиха на зрелища и може би трябва да се постараем те да бъдат сити и който успее да даде хляба на народа, той ще управлява в следващите дълги години!”, категоричен бе Стефан Кенов.

   Стефан Кенов обясни, че БДЦ все още няма яснота с кого ще се яви на изборите, затова са се регистрирали в момента за самостоятелно участие. Дългосрочната цел е формирането на центристки блок. Преговорите вървят трудно, целта е не просто 1 плюс 1 да стане 2, а да се формира наистина силен центристки блок, това е основната цел на партията в дългосрочен план.

 

   „Имате ли предварителни нагласи за забрана за коалиране с лявото или дясното?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че няма никакви забрани, в 43-то Народно събрание са подкрепяли в повечето случаи управляващото мнозинство, с гласовете на БДЦ са минали конституционните промени, както и избора на Меглена Кунева за министър на образованието и науката. С БСП пък е имало сходства по отношение на исканията за увеличение на минималната работна заплата, на максималните осигурителни прагове. „Ние нямаме проблем с нито една политическа партия, ние не се караме с никой, ние не сме против никой. Ние имаме някакви разумни искания и гледаме да намерим максимална подкерпа за тях независимо дали отляво или отдясно!”, завърши Стефан Кенов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3711 |08.02.2017 Стефан Кенов: Хората се наситиха на зрелища, който им даде хляб ще управлява дълго . 4| 4232 |05.02.2017 Ген. Стефан Янев допуска избори без машинно гласуване . 1| 3667 |02.02.2017 Стефан Янев: Ще осигурим средства за 13 000 машини за вота . 1| 7613 |30.01.2017 Вертолетчикът ген. Стефан Петров става зам.-министър на отбраната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads