Реклама / Ads
2| 4862 |12.02.2017 НОВИНИ

Бившият шеф на БДЖ: Без държава няма железници

.
Владимир Владимиров
БДЖ има нужда от спешна държавна намеса и инвестиции в нови влакове. Така „Пътнически превози” ще започнат да печелят, ще бъдат конкуренти на пазара на превозвачите и така ще има свежи пари за обслужване на дълговете на дружеството, каза по БТВ Владимир Владимиров, бивш директор на БДЖ.
 

Той посочи, че 2017 г. ще е повратна за дружеството, защото ще има нужда от решителна държавна намеса, тъй като новите плащания по задълженията наближават, а ресурсите на компания са изчерпани „През 2009-та БДЖ имаше дългове от стотици милиони, разходи по кредитори, дела и лихви. От железниците излязоха над 600 млн. лв., а задлъжнялостта днес е около 445 млн. лв. БДЖ вече няма ресурс да заделя тези средства”, категоричен е Владимиров. Той допълни, че само дълговете на „Пътнически превози” са около 360 млн. лв. и трябва да се платят тази година. За да работят служителите в адекватни условия на труд са нужни нови 5 до 10 млн. лв.

 

Според Владимиров холдингът е напълно реформиран – спрени са кражбите, намалени са служителите, продадени са бракувани активи и ресурсът на компанията е напълно изчерпан. „В „Пътнически превози” се ползват влакове на около 30-40 години. Вагоните дори нямат климатизация”, коментира той. Дори да се реши проблема със задълженията пътническите влакове не са конкурентни на пазара на превозите. Той посочи проблеми и в друго дружество от холдинга - „Товарни превози”.

 

По думите му тази година се очаква дори да има малка печалба, но пак е нужна държавна подкрепа, тъй като компанията не може да се конкурира с частните. Владимиров обърна внимание на разходите, които се правят за превоз на товари, които никой друг не може да превози. „12 млн. лв. на година отиват за тях. В западните държави този тип товари се субсидират”, каза той. Железницата трябва да стане приоритет, категоричен е бившият директор. Той посочи, че който и да оглави холдинга единствено ще се стреми да погасява задълженията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4870 |10.02.2017 Нароченият от Турция граничар: Нямам представа какво става . 1| 3622 |09.02.2017 ЧЕЗ няма вина за аварията на „Топлофикация“ . 1| 3897 |09.02.2017 Паргов: Фандъкова се опита да покаже, че няма общо с „Топлофикация” . 6| 4819 |09.02.2017 Мини със закъснител гърмят, няма парно, озъбена корупция...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads