Реклама / Ads
12| 6136 |16.06.2009 НОВИНИ

Как Ковачки се превърна в Бобовдолския Галев

.
В. „Сега” разкри как лидерът на „Лидер” е накарал 51% в Бобов дол да гласува за партията. Практиката се приближава до схемите на братя Галеви в Дупница и Фидел Беев във Велинград.
 
Отдавна се знаело, че Христо Ковачки, шеф на „Лидер”, държи целия Бобов дол – мините, ТЕЦ-а, собственик на единствения градски ресторант и бъдещ монополист на хранитесните стоки. Според „Сега” той е отпуснал заем от 170 000 лв. на фалиращата болница в града с 870 лв. дневна неустойка при просрочване на погасяването му. Заради предизвестения й край обаче се очертава да се даде на търг, на който единствен участник щял да бъде Христо Ковачки.

Пред в. „Сега” са застанали двама миньори и един работник от топлофикация, които са разказали как Христо Ковачки е взел 51% от гласовете в Бобов дол, пожелали анонимност. В началото на май са били привикани всички служители на ТЕЦ-а и на мината на общи събрание. Там са водени „беседи” за това как работодателят трябва да бъде подкрепен от тях. С крешчендо след няколко дни тонът стигнал фортисимо и до откровени заплахи, гласящи „да му мислите, ако във всяка секция няма конкретен брой гласове, спуснати отгоре”. За секция 1 например са „спуснати” 150 гласа, но в нея право да упражнят вот имали само 120 работници. За да се запълни бройката, било нужно те да вербуват своите роднини. Според „Сега” работниците дори трябвало да вербуват своите роднини да гласуват за „Лидер”. Иначе щяло да има уволнения на онези, за които се знаело, че са по-смели. Оказало се, че във въпросната секция имало 190 гласа, т.е. планът е бил преизпълнен. Областният координатор на „Атака”, който имал много приятели сред работниците дори разказал как е оказвана психологическият натиск.

Всеки е бил привикван поединично при съответния завеждащ смяна, който е имал задача да състави списъци на миньорите, за които отговаря. Привиканият собственоръчно е вписвал там ЕГН-то си, секцията в която гласува и броя на роднините, които трябва да вербува. Накрая се подписвал, че е получил указанията. "Самите указания са били - тези, които са нощна и втора смяна в изборния ден, трябва да гласуват задължително до 10 часа. А работниците от първата смяна - следобед между 14 и 16. Дадено им е било да разберат, че за спазване на тези часове ще има назначени десятници, които ще бдят в група от по трима човека пред всяка една секция. Самото неявяване на изборите вече ще значи нелоялност към Ковачки и съответно - уволнение.”

От град Бобошево имало 15 души, които работят в ТЕЦ-а на Ковачки. Те били изрично сплашени, че ако в урната няма 15 гласа, ги уволняват всичките до един. Бройката за секцията в квартал "Миньор", спусната от София, е била 300 гласа, макар че там живеят само 200 работници. Трябвало е да осигурят жени, тъщи, свекърви, баби - кой каквото има. Иначе - уволнения", разкри Стоянов.
Хора на Ковачки обяснили на подчинените, че ако не се покрие изборния норматив, нямало да получат 2-рия си плик с 300-350 лв. безотчетни пари, давани всеки месец към заплатите от 400 лв.
Случаят е аналогичен на този с Братя Галеви в Дупница, както и с Фидел Беев във Велинград, където се управляват не само фирми и община, но и всички жители с всички възможни методи. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4717 |08.06.2009 Хр. Ковачки: ЛИДЕР ще е балансьорът в следващия парламент . 13| 4829 |15.04.2009 Поне 25 нови депутати ще има Хр. Ковачки . 22| 6560 |12.04.2009 Ковачки: Живея на нивото на среден българин . 12| 4685 |21.11.2008 Гаранцията на Ковачки олекна със 100 бона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads