Реклама / Ads
5| 17936 |13.02.2017 АКТУАЛНО

Марш на срама: Как Иран подчини Швеция с хиджаб

.
Шведски министри дефилират пред премиера Льовен и иранския президент Рохани
По-малко от месец след т.нар. „Женски марш”, в който милиони жени по света излязоха да протестират срещу избирането на Доналд Тръмп за американски президент, един от символите на политическият феминизъм – правителството на Швеция, търпи яростни атаки. Причината е посещение на шведска делегация в Иран, където висши държавници, включително и търговският министър Ан Линд, сложиха хиджаб преди срещата си с иранските ръководители.
 

Снимка от срещата между двете страни показва как членки на шведския кабинет дефилират пред шефа си Щефан Льовен и иранския президент Хасан Рохани. Освен хиджаб, те са облечени в дълги палта, които да закрият телата им от погледите на иранците.

 

Търговският министър на Швеция Ан Линд, обещала да лобира за "феминистка политика"

 

Фотосите предизвикаха остра реакция от страна на феминистки организации и активисти, според които поведението на шведите е проява на лицемерие. Хиджабът е считан за основно средство за потискане на жените в мюсюлманския свят, като носенето му е задължително в редица държави, включително в Иран и Саудитска Арабия. Отказът от следване на това правило в различни мюсюлмански страни може да се накаже със затвор, удари с камшик и дори смърт.

 

Първото феминистко правителство в света

 

Реакцията е особено жестока и заради това, че шведското правителство се самообяви за първото феминистко такова, макар и водено от мъж. На официалната страница на правителството дори има поместена стратегия за водене на „феминистка външна политика”, която да се бори за правата на жените по света. Членове на кабинета си позволяват често да отправят критики срещу Доналд Тръмп за водената от него политика.

 

В същото време обаче „първото феминистко правителство” явно не се притеснява за правата на жените в Иран. Там например е забранено на жените да посещават спортни прояви, тъй като това може да доведе до нежелан контакт с мъж. Иранките също така се нуждаят от разрешение на съпруга си или баща си, за да пътуват в чужбина, а свидетелстването им в съд например се равнява на половин човек. Неотдавна пък в страната бяха извършени масови арести на модели, тъй като прокарвали влияния, противоречащи на исляма.

 

Припомняме, че по време на "Женския марш" срещу Тръмп жени в САЩ сложиха хиджаб в знак на протест срещу новия си президент, а "феминистки" в Берлин скандираха "Алах е велик".

 

Михаил Кръстев, Frognews

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5652 |03.04.2016 Каракачанов: Ердоган цели да подчини държавите, влизали в империята . 12| 7327 |20.10.2015 Проф. Илчев: Има опити Соф. университет да се подчини на политиката . 2| 4394 |12.03.2015 ГЕРБ подчини разузнаването на кабинета, президентът ще балансира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads