Реклама / Ads
4| 4366 |13.02.2017 НОВИНИ

Служебният министър Николай Денков: Оптимист съм за евросредствата

.
Аз съм експерт по висше образование, науки и оперативни програми. Подадох оствка без натиск от министър Кунева, но съм чувал, че е искала да бъда сменен. Тя смени ресорите без да ме информира.
 
Промени посоката на оперативната програма и тя не съотвестваше  на регламентите на ЕС.

Това заяви пред Би Ти Ви служебният министър на образованието проф. Николай Денков по повод замразените евросредства.

Той изрази оптимизъм, че министерството ще се справи с проблема.  

„През следващите месеци ще преговаряме с ЕК  да ги убедим, че имаме работещи решения за оправяне на проблема. И работата по програмата да продължи без последствия. Има тежки решения за минимум шест месеца. Оптимист съм, че ще възстановим работата по програмата”, допълни Денков.

 

Според него точният термин е : Замразяване на междинни плащания.  

„До юли 2016 г.  системите бяха в съотвествие с еврорегламентите. Имаше и национален одит. На 5 юли 2016 г Кунева по някакъв повод промени структурата на системите за управление и контрол и ги вкара в противерочие с ЕС. И евроодита видя това през октомври”, обясни служебният министър.

Той допълни, че по тази тема не е имал разговор с министър Кунева, защото е напуснал през април.

Знам, че когато започваше работата на програмата министъра бе бе неин оперативен ръководител. Министър Томислав Дончев препоръча да се разделят. Министър Танев го направи и нямаше проблем.

После Кунева отново ги събра и министъра стана ръководител на оперативната програма. Това е нарушението. Има и второ писмо от Дончев до Кунева, но то не е изпълнено”, добави Денков.

Според него ЕК критикува начина на управление на програмата в министерството.

„Самата програма е за 1 млрд. 370 млн. лв за шест или седем години. От тези корекции няма да загубим, те ще дойдат в България, но бюджета трябва да даде повече от тези предвидени 15%, това натоварва бюджета допълнително. От тези пари 560 млн.лв са предвидени  за апарати и инструменти за учените. Средства за изследвания за учените. Друга част е за образование –финансиране на рейтинговата система за висшите училища и най-голямата част за средното образование. Извънкласна дейност, кариерно ориентиране на учениците и квалификацията на учителите”, обясни служебният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4324 |13.02.2017 Социалният министър: Няма да се връщат пари за деца с увреждания . 4| 4698 |12.02.2017 Министърът на транспорта разпореди спешен ремонт на гара Подуяне . 1| 3963 |11.02.2017 Образователният министър: Парите по оперативната програма са временно замразени . 3| 4928 |10.02.2017 Фрог позна: Полковник Пеев стана зам.- министър на отбраната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads