Реклама / Ads
1| 3813 |14.02.2017 НОВИНИ

Съдийката пуснала Ценко Чоков не успя да стане шеф на Апелативния спецсъд

.
Апелативният специализиран наказателен съд остана без председател титуляр, след като днес мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не предпочете нито един от кандидатките. Те бяха две – досегашният ръководител Даниела Росенова и Румяна Илиева, съобщава Правен свят.
 
Вотът беше показателен, че мнозинството не харесва нито една от двете. В подкрепа на Росенова гласуваха четирима членове на ВСС, а на Илиева – един. Всички други бяха против.

А иначе изслушването продължи над три часа, като основно въпросите и към двете бяха свързани със случайното разпределение на дела, защо едни съдии се вадят от съставите (основно по мерки) и как биха защитили независимостта на АСНС.

Един от въпросите към Росенова обаче предизвика сериозни възражения на членове на Съдийската колегия. Галя Георгиева попита как е бил сформиран съставът по мярката на Ценко Чоков, в който е била и самата Росенова. (Вчера състав на АСНС промени мярката за неотклонение на Чоков от "задържане под стража" в "парична гаранция".)

Росенова заяви, че е некоректно да се говори за дела, които са висящи пред съда, в случая пред Специализирания наказателен съд, което дело в един момент ще стигне и до въззивната инстанция.

Светла Петкова реши да уточни все пак въпроса: "По шумни дела председателят на съда трябва да може да обясни конкретен казус. В случая такъв интерес се проявява по делото за Ценко Чонков. Били сте в отпуска и сте извадена от случайното разпределение, тиражира се във всички медии. Как след като сте била в отпуск, сте попаднала в състава?

Росенова обясни, че делото е постъпило, когато е била в отпуск, разпределено е неин колега, а когато се е върнала, е влязла в състава.

Към Илиева пък беше зададен въпрос дали АСНС ще се справи, ако делата срещу висшите етажи на властта преминат към спецсъда, каквото предложение за промяна в НПК е направено.

Отговорът бе: "Ако законодателят реши, ще трябва да се справим. Имаме капацитета, но може да предизвика организационни трудности поради липса на зали."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4306 |14.02.2017 Жители на Галичe напускат страната заради Ценко Чоков . 1| 3397 |17.01.2017 Ценко Чоков отива на съд за лихварство, побои и палежи . 1| 3505 |17.01.2017 Ценко Чоков остава в ареста . 0| 4245 |16.01.2017 В Галиче скръб и радост за връщането на Ценко Чоков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads