Реклама / Ads
6| 3828 |14.02.2017 НОВИНИ

Кунева: Милион и половина щяха да бъдат откраднати по ромски проекти

.
Меглена Кунева
Оказа се, че новината за спрените пари са като приказката: Това е са компютри , а компоти. В момента сме в сценарий „Европейско отмъщение” и силно желание да уязвиш един човек. Това е чувството в РБ. Това каза бившият образователен министър Меглена Кунева по БТВ.
 
Чувството за мяра е изневерило на тези, които го правят. Отправната точка е оперативна програма „Наука и образование”. Правят се предварителни одити дали добре върви програмата и нейните системи. Тя е моделирана от Николай Денков и г-н Модев. Той е ръководител на управляващия орган. Дадох им кураж да бъдат смели и да поемат отговорност.

Грешката при моделиране на програмата е да се търси винаги НПО, която да изпълнява тази програма. Това не е уместно. Когато поех министерството, нямаше започнали важни проекти, свързани с образованието. Болно ми е, че няма уважение към системата. Няма спрени пари, нека да го кажа ясно. Сега двама души трябва да оправят тази каша. Помните ли ромските проекти по половин милион, които аз спрях. Те бяха спечелени от НПО, регистрирани предишният месец, и след това МО не проверява очевидни факти - къде са регистрирани и дали действително има ли ромски деца в тези училища. Такива НПО-та бяха регистрирани на един и същи адрес. За това какво да направя? Дадох на ДАНС материалите. Денков току- що си беше тръгнал. Поех тежестта на управляващият орган. Да оставиш нещата да си текат, това не съм аз. Това, което Денков не разбира е, че освен регионална политика, има и много други генерални дирекции, които следят програмите. Една от тях се нарича ОЛАФ. Ние щяхме да връщаме парите. Комисията ни казва: не са ви добри оценителите. Целият шум се вдигна, защото някой не иска да носи отговорност. И този някой не съм аз. За мен образът на България ми по-скъп, отколкото дребнавостите.

На мен Борисов не ми е казвал, че съжалява, че е освободил Денков. По време на избори се казват странни неща. Важното е после човек да не се разкайва за това. Вторият мандат на Борисов мина под мотото „магистрали”. Мъдрият български народ предпочете образование. И правилно. Не съжалявам за последните дни. Видях липсата на желание да водиш една система.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4099 |09.02.2017 Расте броят на милионерите у нас . 5| 4085 |08.02.2017 Искат да намалят наполовина зелените карти за САЩ . 3| 5776 |08.02.2017 Над половин милион столичани под гнета на Топлофикация . 2| 3886 |01.02.2017 Половината американци одобряват указите на Тръмп за имигрантите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads