Реклама / Ads
2| 6226 |15.02.2017 НОВИНИ

Европейски синдикати искат по-високи заплати в България

.
Европейски синдикати настояват за по-високи заплати, най-вече в държавите от Източна Европа, където възнагражденията са в пъти по-ниски спрямо останалите държави. Върху темата се фокусира започналата вчера кампания на Европейската конфедерация на профсъюзите ”Европа иска увеличение на заплатите”, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.
 

 Началото на кампанията е било в Брюксел, като в нея от българска страна са участвали президентът на КНСБ Пламен Димитров и бившият социален министър Зорница Русинова. Целта на кампанията е да обедини исканията на синдикатите в цяла Европа за ръст на заплатите на работещите. Корпоративна Европа се възстановява от кризата, но в същото време едва един процент от населението на континента се ползва от увеличената печалба. Заплатите на работниците не са повишавани от години. Това се отразява не само в посока на задълбочаване на социалното неравенство, но и на икономиката като цяло, чрез понижаването на търсенето, аргументират се от ЕКП.

 

Според генералния секретар на ЕКП Лука Визентини, цитиран в съобщението, недопустимо е в нова Европа да има заплати 10 пъти по-ниски от средните за континента. "Това е експлоатация и дъмпинг. Ниските възнаграждения в Източна Европа вредят на икономиката на ЕС, отразяват се на свободното движение на хора и капитали, на трудовия пазар", е заявил Визентини. Повишаването на минималните заплати е една от мерките за повишаване на доходите, но тя не е достатъчна, тъй като в държавите от Източна Европа, включително и България, тя е твърде ниска спрямо заплащането в другите държави от ЕС. Визентини смята, че единственият начин заплатите да се повишат е колективното договаряне. Данни, представени от лидера на КНСБ Пламен Димитров при откриването на кампанията, показват, че минималната заплата в България (235 евро) е най-ниската в Европа.

 

За сравнение в Румъния тя е 321 евро, в Гърция - 586 евро, а в Люксембург - 1999 евро или около 9 пъти по-висока от тази в България. При средната заплата съотношението е същото - 449 евро в България спрямо 3333 във Финландия - разлика от близо 8 пъти. Лидерът на КНСБ е подчертал, че българският синдикат никога не е спирал да настоява за повишаване на доходите, като това ще бъде основният акцент във всяка една кампания през следващите години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3728 |14.02.2017 Лекари искат по-високи цени на клиничните пътеки . 0| 3871 |13.02.2017 Сърбите не искат война с Косово . 7| 5873 |12.02.2017 Дончева: Хората искат да бъдат лъгани . 4| 4450 |09.02.2017 Путин обвини европейски медии в пропаганда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads