Реклама / Ads
6| 14120 |16.02.2017 ЪNDERGROUND

СКАНДАЛ! БТК купува собственика си за 43 млн. евро!

.
Сделката е на ръба за закона, защото заобикаля забраните за придобиване на компании със средства от самите тях. Парите ще бъдат използвани за покриване на заемите на Viva Telecom, Спас Русев и братя Велчеви
 
Българската телекомуникационна компания (БТК) ще купи собственика си „Вива Телеком България" в сделка за 43 млн. евро. Според източници на „Студия Трансмедия" сделката между оперативната компания БТК и първото по веригата на собственост дружества в Люксембург InterV Investment вече е „договорена". За целта на операцията е поръчана оценка на „Вива Телеком България", която е изпълнена от Grant Thornton.

Сделката е забележителна и е на ръба за закона, защото заобикаля забраните за придобиване на компании със средства от самите тях. Актуалните номинални собственици на БТК Спас Русев и Милен Велчев имат проблеми с погасяването на крeдитите, с които воденият от тях консоциум придоби контрол над първото по веригата на собственост дружества в Люксембург InterV Investment. Със сделка от август 2016 г. компанията Viva Telecom получи едноличен контрол над InterV Investment срещу 330 млн. евро. От тях 240 млн. евро са кредит от руската банка под санкции ВТБ, която е и акционер в InterV Investment чрез инвестиционното си поделение VTB Capital.

Обслужването на кредита към ВТБ обаче е трудно, а според източник на „Студия Трансмедия" пари с източник БТК вече са изплзвани за плащане на лихви през ноември 2016 г.

Използването на средства от придобивана компания за нейното придобиване обаче е забранено от разпоредби на Търговския закон.

До този момент Спас Русев и Милен Велчев направиха два опита за изтегляне на ресурс от БТК към InterV Investment. През септември 2016 г. беше направен опит за отпускане на заем от 35 млн. евро. През януари 2017 г. пък беше активиран проект за разпределяне на дивидент за сумата от 43 млн. евро. И в двата случая обаче операцията е блокирана от ръководството на „Вива Телеком България". Това е ръководството, което новите номинални сосбтвеници така и не успяват да подменят. Няколко опита за вписване на нови директори бяха блокирани от съда след жалби на бившия най-голям собственик в структурата на БТК - руснакът Дмитрий Косарев чрез неговата компания Empreno.

Новата операция на Спас Русев и Милен Велчев ще осигури средства директно в InterV Investment, като се заобиколи „Вива Телеком България". Оттам парите лесно могат да бъдат отпуснати под формата на кредит към следващото дружество собственик по веригата - Viva Telecom. В него е разпределена собствеността на консорциума. А това означава, че попаднали във Viva Telecom, парите спокойно могат да бъдат ползвани за покриване на кредитите за придобиването на БТК.

Според информация на „Студия Трансмедия" БТК не разполага със свободен финансов ресурс в порядъка на 43 млн. евро. За придобиването на компанията-майка БТК ще използва средства от револвираща кредитна линия в Сосиете Женерал Експрес банк.

Форсирането на изпомпването на кеша от БТК идва на фона на все по-силен обществен натиск синдиците на Корпоративна търговска банка да дадат логично обяснение защо не са предприели и дори не предприемат и в момента никакви мерки по запазването на контрола над най-големия актив, придобит със средства с произход от банката.

Интересна ще бъде и реакцията на облигационерите на БТК, както и на довереника по емисията U.S. Bank Trustees. Облигационерите веднъж вече трябваше да се произнесат през 2016 г. дали одобряват промяна в контрола над телекома.

БТК форсира операцията по изкупуването на компанията-майка, след като се появи нов инвеститор. В писмо до служебния министът-председател Огнян Герджиков той предлага пазарно решение на казуса, при което да се изчисти собствеността в структурата на телекома, която сега е обременена с много неясноти, съмнения за формални собственици и има наличие на компании с крайни собственици, които са под санкции от ЕС.

Пасивната роля на държавата както при бившия премиер Бойко Борисов, така и при служебния Огнян Герджиков поставя основателни съмнения доколко БТК е разглеждана като актив със значение за националната сигурност на страната. Дружеството притежава инфраструктурата на НУРТС за излъчване на цифров сигнал от телевизии и радио програми. Притежава и резервните честоти за комуникация на военни и МВР в случай на екстремни ситуации.

Въпреки неясната собственост над такава инфраструктура от значение за националната сигурност, до този момент нито една държавна институции не се заела да разследва случващото се в БТК.

Източник: transmedia.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3809 |30.01.2017 Властта и службите борят на среща купуването на гласове . 3| 3847 |24.01.2017 Марин Марковски: Обвинението срещу Дянков е за сделка . 0| 4183 |24.01.2017 Въпреки забраната: Здравна агенция купува билети за 240 бона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads