Реклама / Ads
2| 6497 |16.02.2017 ПОЛИТИКА

Министър „Мрън-мрън” май няма дупе за промени

.
Пламен Узунов и Георги Костов
Шефът на МВР Пламен Узунов, добил популярност сред ченгетата като министър „Мрън-мрън”, изуми всички с днешните съждения относно възможностите си за смяната на главния секретар. И не само.
 

Узунов в стил „филм за наивници” обясни пред журналисти, че няма никакво отношение към назначаването на главния секретар, както и че не може да поиска оставката му. Хайде, де! Някой видя ли да ни намига от екрана с едното око? А от кого по-точно да очакваме това предложение до министерски съвет, а оттам и до президента, както изисква законът?! Вероятно може да го направи министърът на здравеопазването или на културата? Я си представете, че се окажат по-светнати в ченгеджийските дела от Узунов. Защо пък не, особено ако на някой като Узунов не му стиска и няма дупе за тези работи. Кой, ако не вътрешният министър трябва да каже на правителството с кого има мерак да работи.

В противен случай излиза, че някой друг дърпа конците на Узунов. А това го поставя в доста неловко, дори унизително положение. Чувство, което изпитахме осезаемо, докато Румяна Бъчварова пребиваваше в сградата на ул. „Шести септември. Избраникът на президента Румен Радев очевидно ни има за големи балъци, след като е решил, че народът няма да се светне за цирковете, пардон, за задкулисните интриги, които в момента се въртят в МВР. Информацията, че вече е искана оставката на главсекът Георги Костов не пада от пусни Боже. Както и, че е била отказана. Че е имало сблъсък е имало и в това никой вече не се съмнява. „Аз оставка няма да подавам по собствено желание”, опита да замаже скандала действащият главен секретар, с което още повече затвърди слуховете за раздор.

 

Узунов трябва да е наясно, че този филм е от старите и се надушва от километри. По време на управлението на кабинета „Борисов 1” покойният вече шеф на митниците Ваньо Танов и тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов не можеха да се дишат. Напук на това, в разгара на тяхната лична неприязън, Борисов ги изкомандва да отидат заедно на проверка на ГКПП- Кулата и да покажат хармония в действията си. Само можем да гадаем какви мисли са ги споходили един за друг, докато позираха усмихнати пред камерите. Незабравима сцена. Но, както изглежда не и единствената.

Пламен Узунов изглеждаше, а може би се правеше на твърде наивен, обяснявайки как е станал министър. Приех, защото лично президентът ме покани. Не се познаваме с него. Нямам представа кой ме е препоръчал. Просто така. Вероятно отнякъде е научил за мен, лаконично измрънка той. Вързахте ли се? Защото и ние не. Явно пиарите на министъра са пропуснали да го предупредят, че опитите да шикалкавиш и да увърташ вече се наказват с презрение. А да се правиш на „ни лук ял, ни мирисал” не ти носи печеливша карта. След подобни страхливи обяснения, докато си на власт, светкавично  минаваш в графата „безлични”, а като слезеш- в „забравени”. Узунов всъщност затвърди слуховете, че е лансиран пред Радев от кръга на Библиотекарите и от пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Имаше чудесна възможност да разсее мълвата, но не го направи. Защо ли, се питаме. 

 

Доказателство, че в гърдите на Пламен Узунов не тупти лъвско сърце е и фактът, че не пожела да каже кой е виновен за реформата на Румяна Бъчварова, довела системата до пълен хаос в момента.  Лесно можеше да провери, а вероятно го е направил, откъде идват въпросните предложения, кой ги е подкрепил, кои служители са ги обсъждали, кой какви идеи е давал, кой е принципал на ведомството и т. н. Следи за всичко  има в МВР-документи, протоколи от заседания, обсъждания и срещи. За Узунов беше по-лесно да си измие ръцете с познатото до болка: „Всички политици носят вина за реформата” и да ни метне на джанката по модел на същите тези „всички политици”. Шефът на МВР имаше време и да се похвали. Самодоволно каза ,че иска „да се обърне с лице към проблемите на хората”. Звучи ли ви като предизборно обещание на посредствен политик в стил: „За нас са важни хората”? Едно към едно.  Време е този израз да бъде забранен,  народът повръща от него.  Защото години наред го чува от устата на стотици крадци, корумпета, измамници и отявлени престъпници, облечени във власт. Чудно защо Узунов е избрал ни говори като тях?

 

А листовките, с които се хвали шефът на МВР, засега дават преднина само на ало-измамниците.   Хубаво е да провери в прокуратурата колко жалби са пуснати от потърпевши по този повод. Ченгета с опит предполагат, че идеята да се разлепват листчета с имената и телефони на кварталните е дошла от някое невръстно дете, гледало много криминалета.  И напомнят, че този път безрезултатно е извървян. А желанието на началниците да „залепят” полицаите за служебните им телефони, автоматично ги вкарва в ролята на душеприказчици. Дано Узунов не бъзе запомнен като министър "Листовка", каквато опасност има предвид краткият му двумесечен  мандат.

 

За съжаление не чухме нищо от устата на Узунов за купуването на гласове, например. Ако в миналото се е търгувало с роби, то днес се купуват гласове. Ще положим всички усилия, ако не можем да изкореним тази порочна практика, то значително да я редуцираме, обеща Огнян Герджиков.  И думичка нямаше  за корупцията, която ни нарежда на първо място в Европа.  За организираната престъпност не се продума. Ако сме я преборили, беше редно да го разберем, не мислите ли?!  При влизане в президентството Румен Радев обеща, че ще ни изненада с подбора на хората си в служебния кабинет. Всъщност измама ли е да обещаваш това, което може и да искаш, но не можеш да изпълниш? Нали казват, че не е луд този, който яде зелника, а който му го дава.

 

Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 15630 |11.01.2017 Ченгетата молят Радев за министър със смело сърце . 24| 17225 |10.01.2016 Министър Румяна Бъчварова - новата мишена на Пеевски . 18| 13745 |30.12.2015 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе, г-н Горанов!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads