Реклама / Ads
16| 37047 |17.02.2017 ИНТЕРВЮ

Ген. Шивиков: Заспала рая сме, с имитация на борба сме недостойни за Левски

.
Ген. Димитър Шивиков
Поздравления за възванието на Фрог нюз ”Искаме Републиката на Левски - чиста и свята!”. Надеждата ми е на 19 февруари да дойдат безброй сънародници, за да изразим нашата вяра , че българският народ не е заспала рая, която все чака някой да дойде и да го събуди от дълбокия робски сън. Това каза ген. Димитър Шивиков - председател на Комитета на випуските на Национален военен университет „Васил Левски“.
 
Бригаден генерал Димитър Шивиков е роден на 18.08.1963 г. в Куртово Конаре, Пловдивско. Бил е военен парашутист; командир на 4-ти пехотен батальон в Ирак през 2003 г.; национален командир на българския контингент в Афганистан в периода март-септември 2010 година; командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово; носител на Нагръден знак „За вярна служба под знамената“ IV, III, II и I степен. Сега е председател на випуските на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново.

- Г-н генерал Шивиков, как ще коментирате възванието на Фрог нюз до гражданите на България: "Искаме Републиката на Левски - чиста и свята!" ?

- Поздравления за възванието на Фрог нюз за "Искаме Републката на Левски - чиста и свята!" и надеждата ми е на 19 февруари да дойдат безброй сънародници, за да изразим нашата вяра и надежда, че българският народ  не е онази заспала рая, която все чака някой да дойде и да го събуди от дълбокия робски сън. Радващото е, че вече има наченки на истинското гражданско общество, а не на онова, което изпълнява чужда воля. Позволете ми да цитирам Апостола: “Всичко се състои в нашите задружни сили.“ ако осъзнаем това, то има бъдеще за Отечеството и народа ни.

- Ще подкрепят ли инициативата хора от Комитета на випуските на Национален университет "Васил Левски", чийто председател сте?

- Изцяло подкрепяме тази инициатива и ще бъдем там.

- Толкова ли е безнадеждно положението в България? Нима българите сме по-примирени от румънците и не можем да извоюваме своята свобода и бъдеще за децата ни?

- Аз бих употребил думата тежко и критично,защото все пак има надежда за по-добро, а безнадеждно означава нещо безвъзратно. Явно сме примирен народ, но това се дължи  според мен на онези 5 века „съжителстване“, през които целенасочено е държан народа без историческа памет. Народ, на който са избити водачите и заличени следите от славното му минало. Трагичното в случая е, че след промените в обществото много бързо бяхме вкарани в заблуда и превес взе онази линия, че сами не сме в състояние да решаваме собствената си съдба. Но както  в края на 18 век Отец Паисий запали кандилото и светлината на пробуждането проби вековния мрак така и аз съм обнадежден, че всички ние, обикновените хора, ще се обединим и ще кажем ясно и категорично: „Апостоле, следвайки и прилагайки твоите завети ще си върнем нашата гордост и достойнство сред другите народи!“

- Продължаваме ли да живеем по законите на лъжата? Защо българите гласуват за хора, които обещават неща, които са обикновени лъжи и розови сънища?

- Да, ние живеем в лъжовно време, но вината е изцяло наша. Според мен като отровно жило ни просмукват завистта, злобата и зависимостта. Сред нас са хиляди Иванчо Хаджигенчовци, които за 2 сребърника или за едната „слава“ са готови да предадат и продадат  своя род. Левски се е отличавал със своята самоувереност и изострено чувство на достойнство, ето от такива лидери имаме нужда днес.

- Бяхте командир на Карловската механизирана бригада в града на Левски. Има ли спомен или случка от Карлово свързана с Апостола, която няма да забравите?

- Конкретна случка няма, но за мен ще остане за цял живот, че аз и моите колеги сме били част от българския народ, която искрено и истински сме отдавали почит и се прекланяме пред делото на Апостола.

- Еволюция или революция е българският път в борбата с лицемерието, наглостта и бруталността на властта, зад което прозира ръката на мафията и беззканието?

- Към момента е еволюция или по-точно имитация  на тази борба. Позволете ми, цитирайки заветите да отговоря на този въпрос: „Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме“ и „Без революция сме загубени во веки веков.“

- Армията за вас е съдба и болка. Има ли искрица надежда да върнем силата на армията такава, каквато е била в годините, когато сте били курсант или лейтенант? Приключиха ли делата срещу вас?

- Армията т.е. българските воини винаги са били на висота и стожер на държавността, но както е болно българското общество така е болна и армията ни, но жалкото е, че все още няма правилно предписано лечение. Делата не са приключили, но това е друга тема и не искам да занимавам хората с моята персона.

- Има ли министри и политици, на които веднага бихте махнали портрета на Левски от кабинетите им? Има ли и в армията такива началници?

- Винаги ще се намерят такива лица, дори аз съм убеден, че има такива, които нямат портрета на Апостола в кабинетите си, защото те не осъзнават кой е Левски и какво ни е завещал, но това е по-добре, иначе защо да сквернят образа му. Това да го оставим на тяхната съвест.

- Да завършим с думите на Левски, които водят и вас и биха повели българите в борбата за оцеляването ни като хора, граждани и държава?

Тези думи са: „НАРОДЕ???“

Въпросите зададе: Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 31638 |08.09.2014 Птицевъдът Благо Джиев, кандидат-депутат: Стига политически лъжи! . 0| 12701 |24.04.2014 Греди Асса: Стига с провокациите, човек има само една отсечка живот! . 33| 8990 |22.06.2010 В. Филипов: Газ от Турция. Стига са ни яздили руснаци.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads