Реклама / Ads
0| 4310 |17.02.2017 НОВИНИ

Министър Янев: Армията не получава това, което й е необходимо

.
Служебният военен министър Стефан Янев не е спокоен за справянето на армията на границата, тъй като заради студеното време мигрантската вълна не се е активизирала в достатъчна степен.
 
В ефира на БНТ той изтъкна, че неспокойствието идва от това, че не знае колко голяма може да бъде тази вълна. Янев не смята, че проблемът се дължи на недостатъчно разузнавателна информация, а по-скоро на факта, че не може да се предвиди кога мигрантският поток ще се събуди.

Напрежение с мигрантите има не само по границите с Гърция и Турция, но и по тази със Сърбия, където се опитваме да хванем потока, който се опитва нелегално да мине към Европа.

Стефан Янев обясни, че гръцкият министър на отбраната го е информирал, че по техните острови има над 20 000 души, които ще бъдат документално обработени и преместени на континенталната част. Не може да се предвиди дали ще тръгнат към България. Властите ни се опитват да следят информацията не само с разузнавателни данни, но и с обмен на информация. Имаме добър обмен на информация и добра координация, отчете министърът. Той призна, че сега със студеното време потокът е намалял и не се знае кой от разработените модели за борба с мигрантската криза точно ще сработи, ако се засили.

Все пак военният министър подчерта, че известно спокойствие му дава фактът, че е направен план за най-лошия сценарий за масова мигрантска вълна на границата. Направени са необходимите разчети, които дават спокойствие.

Известни резултати дава и операцията на НАТО в Егейско море. В чисто национален план МВР и Министерство на отбраната полагат съвместни усилия. Правят се съвместни патрули, армията помага логистично. Стефан Янев обърна внимание, че спокойствието идва от наличието на адекватни мерки, а дали имаме адекватни мерки не можем да кажем, защото не знаем какво може да се случи на границата.

Той коментира също, че системата на отбраната е недофинансирана в последните 7-8 години. Световната и икономическата криза се е отразила на държавния бюджет през 2008-2009 г. Бюджетът за отбрана беше намален с 40 %. До момента те не са върнати. Това означава, че през всичките тези години армията не е получавала това, което й е необходимо. С минимума, който получава се поддържа минимумът от способности. Липсата на достатъчно финансиране пречи за нови способности, обобщи ситуацията Стефан Янев.

Военният министър не пропусна и темата за 100-те обществени поръчки, като обясни, че "малко сме загубени в превода". Докладът, който е изготвен, визира проверката на над 100 поръчки, в които са открити някакви нарушения. Има препоръка той да бъде изпратен и до прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Янев обясни, че 9-10 са обществените поръчки, в които има индикации, че могат да доведат до проверки на прокуратурата. Други около 40 могат да са обект на проверки на финансов контрол. В около 50 нередностите водят до препоръки ч МО за подобряване на координацията.

Стефан Янев подчерта, че не всички 100 са за прокурор. Можело дори нито една да не е за прокурор, но индикациите предполагали, че трябва да бъдат проверени от други специализирани лица.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3739 |16.02.2017 Стефан Янев: НАТО не ни задължава да увеличим бюджетите си за отбрана . 3| 12304 |16.02.2017 Министър "Мрън-мрън” се ослуша за оставката на главсека на МВР . 1| 4189 |14.02.2017 Откраднаха колелото на белгийски министър . 7| 5486 |13.02.2017 Президентът Радев инспектира състоянието на армията утре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads