Реклама / Ads
3| 4926 |17.02.2017 ПОЛИТИКА

Фрогоко: Предизборен миш-маш - хем обединяване, хем фрагментация

.
Страхил Делийски
Големият брой партии, които ще участват на изборите, може да се обясни с желанието за политическа представителност. Многото партии би трябвало да означава разнородни социални, икономически и политически интереси, които търсят своето политическо представителство. Не съм сигурен обаче, че става дума за това. Ето пример вдясно: имаме 7-8 партии, които се борят за едни и същи гласове и трябва да представляват едни и същи хора. 7 партии се борят за 7% от вота. Това заяви пред Фрог нюз политологът Страхил Делийски по повод желанието на 13-те партии и 9-те коалиции да се явяват на изборите.
 

Паралелно текат два политически процеси – окрупняване в някои части от политическото пространство и в същото време фрагментация в други части. Спред мен, фрагментацията не е функция на търсене на представителност на специфични различни интереси, по-скоро е лидерска битка или битка за оцеляване.

 

Има партии, които се опитват през политиката да реализират някакъв друг тип интерес. Не можеш нищо да направиш с 2 % подкрепа, но можеш да станеш част от политическата система. Просто ще се прилепиш към някого и ще капитализираш тези свои 2%.  

 

Може би трябва политическата система да се поокрупни, както направиха Патриотите. Това дава възможност на по-малките партии в рамките на по-големи коалиции да съберат такава подкрепа, че да свършат работа на хората, които представляват. Това е налице в патриотичния спектър, но не и при десницата. Изглежда, че лидерите вдясно въобще не разбират от политика, или не ги е еня за интересите на съответните групи граждани.

 

Вляво покрай заявката на Нинова за властта БСП има потенциал да се консолидира по национално-патриотична линия. Може да се наложи на БСП да търси партньори след изборите. Това е лек намек към партриотичния спектър.

 

Убеден съм, че гласовете, които биха отишли за коалицията на „Движение 21” и АБВ ще отидат при БСП. Огромна част от избирателите обичат да гласуват за хора, които имат по-сериозни шансове. Гласоподавателите за коалицията са традиционни избиратели на БСП и много малка част са извън този избирателен корпус. АБВ и „Движение 21” не направиха почти нищо, за да спечелят собствени избиратели.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 14288 |17.02.2017 Само във Фрог: Мор налегна полицейските шефове в страната . 3| 13996 |15.02.2017 Само във Фрог: Главсекът на МВР Г. Костов отказал да напусне поста . 6| 7800 |15.02.2017 Само във Фрог: Изникна ново незаконно гето във „Факултета” на мястото на изсечени гори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads