Реклама / Ads
5| 7779 |18.02.2017 АКТУАЛНО

Скандално! Турци вземали тапии за авиатори в България, без да сме ги виждали

.
В сайта на Главната дирекция на Главната въздухоплавателна администрация бе качена интересна заповед на директора Иван Иванов под №45-01-45 от 7 февруари. С нея се спират правата по свидетелства за правоспособност за техническо обслужване на авиационна техника на 168 турски граждани. Страната ни получила сигнал по международна линия за нередностите.
 
Въпросните лица са преминали обучение в гръцката авиошкола Hellenic Aviation Training Academy, но са възникнали сериозни съмнения за измами (преписване) по време на изпитите при завършване на основното обучение. Заповедта предписва лицата да бъдат подложени отново на изпит по различните специалности (по самолета, по двигателите, по авиониката).

Въпросната заповед на българското ведомство е издадена след получаване на сигнал по международна линия.

Тази практика е въведена от септември 2012 г. от тогавашния главен директор на ГД ГВА Минчо Цветков, по адрес на когото в медиите (включително във Фрогнюз) излязоха множество публикации за всевъзможни грехове и който накрая все пак беше махнат.

Граждани от ЕС наистина имат право да завършват обучение в друга страна от ЕС и да си вадят документ за правоспособност в трета страна от ЕС. Само че Турция и нейните граждани не попадат в тази схема. Второ, българската страна никога не извършвала контрол на лицата как ползват лицензите и изобщо не знае какво става с тях за валидния 5-годишен период. Трето, изваждането на документ в различна страна от мястото на обучение трябва да бъде с нещо мотивирано, в противен случай поражда съмнения, особено ако е масова практика.

При това нормативните документи категорично уточняват, че документите се подават в ГД ГВА собственоръчно и свидетелствата се получават задължително лично. Дългогодишни служители от Дирекцията свидетелстват, че никой от въпросните 168 турци не се е мяркал в тяхната сграда. Вместо тях идвал човек от посолството, оставял папките и после пак идвал за тескеретата.

Вероятността за възможна корупция не е за пренебрегване!

Евгений Петровски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6691 |18.03.2024 Край на водевила: ГЕРБ и ПП-ДБ ще правят правителство в следния състав . 22| 34354 |16.03.2024 Илиян Василев: Гонзо срещу Бербатов е като Банкя срещу Харвард. Робите искат да са си роби . 4| 2613 |15.03.2024 Какво всъщност значат руските псевдоизбори в окупираните украински територии? . 11| 2849 |14.03.2024 Градският прокурор Илиана Кирилова отказа да се яви пред парламентарната комисия за Нотариуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads