Реклама / Ads
1| 15384 |18.02.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Голяма Задушница преди Великия пост, палим свещи за душите на покойниците

.
Задушница
Задушницата преди Великия пост е обвързана с Великден, затова всяка година тя се пада на различна дата. Всяка задушница е ден, в който се отдава почит към починалите наши близки. Това става чрез посещение на гробища.
 
Живите почистват гробовете на своите покойници, подреждат цветя, носят червено вино за преливане, кадилница за прекадяване с тамян. Палят свещи. Раздават храна за „Бог да прости!”

Огънят от свещите, запалени за покойниците, укрепва техните души.

Храната е най-разнообразна – питка, хляб, баница, варено жито или парастас, сладки, кекс, бонбони, соленки, плодове. Всичко, което покойникът е обичал приживе или с което неговите близки разполагат.

Всяка Задушница се пада преди постите, което позволява да се раздава и блажна храна, включително приготвена с месо, кайма, сирене, кашкавал, шоколад.

Ако не можете да посетите гробовете на вашите близки, има компромисен вариант. Във всеки един пправославен храм можете да запишете 10 имена на ваши близки за 2,00 лв. при жените, които продават свещите. Да купите и една свещ от 0,50 или 1,00 лев. Свещениците ще отслужат суха литургия за конкретните покойници.

В някои части на страната се подава за „Бог да прости!” на колеги, съседи, познати.

В някои семейства битува традицията за Задушница да се събират роднините на вечеря или на обяд в памет на своите починали близки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3853 |15.02.2017 „Умни светофари” пускат линейките с предимство . 0| 4152 |12.02.2017 Хидравличен удар предизвикал аварията в „Топлофикация-София“ . 0| 3901 |08.02.2017 В София ще обсъдят предизвикателствата на четвъртата индустриална революция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads