Реклама / Ads
18| 6675 |18.02.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Шефът на ЕНП Лопес и Нинова сe захапаха за СЕТА!

.
Каквото и да мислите за мен, никога няма да се примиря вашите корпорации да съдят моята България в извънреден съд, ако не са им гарантирани печалбите. Защото тези печалби ги взимате от българския народ. Този народ, който е най-бедният в Европа, но Вас това не ви интересува.
 
Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на критичното писмо, отправено към нея от ген. секретар на ЕНП Антонио Лопес.

Не можете да ме спрете да кажа истината – заради вашите десни правителства, заради вашата бюрократична политика, Европейският съюз е в това състояние. Заради вас се случи Брекзит, заради вас се строят стени. Вие съсипахте прекрасната идея за Европейски съюз като наш общ дом, пише още Нинова.


Вижте писмото на Лопес:

"Уважаема госпожо Нинова,

Току-що прочетох Вашите остри изявления, както и това, че наричате предатели българските евродепутати, подкрепили в ЕП споразумението за свободна търговия (СЕТА) между ЕС и Канада.

Бих искал да Ви отговоря по начин, характерен за отговорни политици. И тъй като все още не притежавате опит на европейската политическа сцена, този начин не е типичен за Вас.

1. В европейската политика, както и в България, не е прието да се обиждат колеги, подкрепили дадено решение чрез демократична процедура. При това решение, подкрепено с мнозинство. Такава постъпка изглежда привидно детинска, дори популистка. Истинските политици се борят да убедят гражданите в правотата на своите позиции чрез почтени аргументи и не изпадат в истерия, когато не успеят да го направят.

2. За щастие на Вашата страна, България и българският народ са далеч над нивото на Вашите изявления. Ние знаем, че България е много повече от Вашите опити за извличане на политически дивиденти. Запомнете, че Вие представлявате българските граждани не само във Вашата страна, а и извън нея. Това е огромна отговорност, чието значение за съжаление не оценявате. Затова нека ви обясня: През месец март в Брюксел ще се проведе среща на Партията на Европейските социалисти. Ще наречете ли и тях предатели по време на тази среща? Ще наречете ли предатели лидерите на европейските социалисти, които подкрепиха СЕТА? Чакам с нетърпение този момент.

Ако по някакво чудо бъдете избрана за Министър-председател на България и поемете тази огромна отговорност, по какъв начин ще защитите интересите на народа си? Как ще преговаряте с европейските лидери, мнозинството от които подкрепиха СЕТА, а Вие ги нарекохте предатели? Мисля, че българите заслужават лидер с повече опит, който успява да владее емоциите си и не си изпуска нервите всеки път, когато се вземат решения, които не му допадат.

3. Уважавам всички колеги, които са били избрани за членове на ЕП, дори тези които не споделят моите виждания. Затова никога не бих си позволил да ги обиждам, по начина, по които Вие го направихте. Същото уважение ще изразя и към Вас, ако оттеглите срамното си изявление и се извините на колегите си, включително на Вашите колеги социалисти.

4. Разбирам, че сте в предизборна кампания и смятате, че това е време, в което всичко е позволено. Но разберете, че случаят не е такъв. Не всичко е позволено. Има демократични принципи, които би трябвало да спазвате, след като заемате даден пост. Тези, които не ги спазват се наричат популисти. С какво сте по различна Вие от популистите ? Надявам се, че не сте една от тях, защото ние, заедно с европейските социалисти водим тежка борба против популизма. Моля Ви да сте част от тази борба и да спрете да обиждате, защото обидите са именно оръжието, предпочитано от популистите.

5. Любовта и уважението ми към Вашата страна и Европа ме задължава да Ви отговоря. Искам силна България на европейските преговори, а за целта имаме нужда от уравновесени, силни и уважавани български политици. Четейки поста Ви разбирам, че не сте точно такъв политик. Смирено очаквам, че на предстоящите избори, българските граждани ще Ви покажат, че не сте способна да поемете огромната отговорност за управлението им. Те заслужават много повече, в трудните времена, в които живеем.

lopez "

lopez

Ето и отговора на на БСП Корнелия Нинова

"Уважаеми господин Лопез,

Радвам се, че следите действията на един скромен политик в България, без опит на европейската сцена, както сам отбелязвате. Изненадана съм обаче, че опитен европейски политик като Вас не е усетил какво се случва в света и в Европа. Вие продължавате да не разбирате, че народите ни не искат вече водачите им да обслужват интересите на корпорациите, а Вие направихте точно това с гласуването на СЕТА.

Каквото и да мислите за мен, никога няма да се примиря вашите корпорации да съдят моята България в извънреден съд, ако не са им гарантирани печалбите. Защото тези печалби ги взимате от българския народ. Този народ, който е най-бедният в Европа, но Вас това не ви интересува.

Не можете да ме спрете да кажа истината – заради вашите десни правителства, заради вашата бюрократична политика, Европейският съюз е в това състояние. Заради вас се случи Брекзит, заради вас се строят стени. Вие съсипахте прекрасната идея за Европейски съюз като наш общ дом.

Не се съмнявайте, че това открито и честно мога да го заявя и там, при вас, очи в очи. Защото или ще променим Европа, или ще я загубим като цивилизационен избор.

Питате ме, ако бъда министър-председател, по какъв начин ще защитавам интересите на народа си? По същия, г-н Лопез, по същия. Ще чувате истината и няма да Ви угоднича, за да ме потупвате по рамото. Ще направя така, че да ви бъдем пълноправен партньор, а не втората скорост на Европа.

Българският народ е равноправен с другите европейски народи и ако бъда избрана, ще го разберете. И моля, не си позволявайте да поучавате народа ми какъв лидер да си избере. Вие не сте ни началници.

Аз вярвам , че ще избере най-добрият, а не онзи, който гледа на него като материал. Искате да оттегля срамното си изявление и да се извиня. Ще го направя само ако бъде поискано от онези над 1500 български фирми производители, които фалирате с вашата подкрепа на мощните корпорации, или от българските синдикати, защото с това решение оставяте десетки българи без работа. Аз говоря от тяхно име. Вие от чие име ми говорите господин Лопез?

Разбирам, че трудно преживявате победата на социалистите в България и първата загуба на вашия удобен и послушен десен кабинет на Борисов.

Но кой е силен и уважаван политик – ще каже единствено българският народ. Ако да говориш от името на народа си и да не го предаваш е популизъм, то да, аз съм популист.

Не знам обаче как да нарека хора, които не от името на народа си казаха „да“ на споразумение с което образованието ни, здравеопазването ни, водите ни, подземните ни богатства се дават на концесия и веднъж направено, не може да бъде отменено. У нас на такива хора им викаме предатели. У вас сигурно ги наричате уравновесени непопулисти."








Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2585 |18.03.2024 Защо да играем блекджек онлайн на живо? . 0| 3481 |16.03.2024 "Божиите очи" в пещера "Проходна", през които гледаме край Карлуково . 2| 3191 |15.03.2024 Защо в Куала Лумпур се страхуват от цифрата 4? . 2| 2758 |14.03.2024 Над 13 милиона лева трябва да плати на държавата "Лукойл"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads